Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe lichting politieagenten legt eed af

Nieuwe lichting politieagenten legt eed af

In het Provinciehuis van Antwerpen legden 94 politieagenten in opleiding vorige week de eed af. Binnen veertien dagen beginnen ze aan hun eerste stage. StampMedia voelde twee kersverse agenten aan de tand.

politie_500.jpg

In de provincieraadzaal van het Antwerps provinciehuis legde een erg diverse groep studenten met zowel 18-jarigen als veertigers de eed af als kersverse agenten. Eén voor één marcheerden ze tot bij de Belgische vlag en zweerden “getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk.” Familie en vrienden keken goedkeurend toe.

Niet op de mond gevallen

“Vrouwen zijn nog steeds lichtjes in de minderheid,” zegt hoofdopleider Eddy Rypens. Toch staan de meisjes hun mannetje. Kelly Peeters is nog maar 19 en droomt al haar hele leven van een job als agente. “Vrouwen zijn misschien fysiek niet zo sterk, maar hebben meer feeling en gebruiken eerder hun mond om dingen op te lossen.”

Inspecteur

Om inspecteur te worden moeten ze nog tot oktober 2010 op de schoolbank zitten. Kelly geeft toe dat de opleiding veel tijd opslokt. “Ik ben met heel andere dingen bezig dan mijn leeftijdsgenoten. Omdat ik zo weinig vrije tijd heb, zie ik mijn vrienden veel minder dan vroeger.” Of 19 niet jong is om als politie-inspecteur te werken? “Als jonge agent moet je zo assertief mogelijk zijn. Maar dat is wel oké bij mij,” voegt ze er lachend aan toe.

Teamwork

Yassine Laachir (28) werkte vroeger als technieker in de voedingsindustrie, totdat zijn zus hem aanspoorde om agent te worden. Na wat opzoekingswerk besliste hij om zijn carrière een nieuwe wending te geven. Blijkbaar een goede beslissing. “Ik zou graag op het wijkniveau werken om tussen te komen bij lokale problemen.”

Tijdens hun stage gaan de agenten vooral aan de slag in het verkeer. Interventies doen ze met twee andere agenten erbij. In team kunnen werken is dus van groot belang. “Hier op school zijn we een hechte groep, we vormen een echt team. Als er problemen zijn, worden die meteen uitgepraat.”

© 2010 – StampMedia – Femmy Thewissen en Lizelotte Stroeckx

Wat is dit? Reclame voor de

Wat is dit? Reclame voor de flikken op indymedia?

moeilijke opleiding

Ze beweren dan nog dat een opleiding om mensen in elkaar te slaan moeilijk is !

idioot

dit soort idiote commentaren was te verwachten, overal lopen kiekens zonder kop rond

dus ook op indymedia

dus ook op indymedia

Een idioot artikel verdient

Een idioot artikel verdient idiote commentaren.
Flikken verdienen echt geen extra reclame, in de mainstream media worden ze al genoeg neergezet als martelaren die 'de gewone man' beschermen.
Indymedia moet normaal gezien een ander perspectief bieden, niet dat van het gezag nog eens bekrachtigen.

Over de flikken niets dan slecht....

Een positief artikel over jonge mensen die kiezen voor een carriere in de gemeenschapsdienst en : hopla, verzuurd extreem-links springt op de kar.

Hoe wagen ze het op Indymedia om de politie als iets anders af te schilderen dan de moorddadige rechterhand van de fascistische dictatuur! De persoon in de foto ziet er zelfs vriendelijk uit! Een vriendelijke flik!

Kan karel mij uitleggen wat exact het verschil is tussen zijn stelling en die van de typische Laatste Nieuws lezer die afgeeft op de flikken die hem een snelheidsboete gegeven hebben?

Les extrêmes se touchent....

de mainstream media die de

de mainstream media die de flikken neerzetten als martelaren? misschien moet je maar eens die mainstream media écht lezen en niet alleen de strips bekijken. wat een onzin. een flik die een halve vinger verkeerd legt wordt minstens zo hard aangepakt. maar ja, "alle flikken zijn rotzakken" zal op bij indymedia-lezers (velen ervan toch) enthousiaster ontvangen worden. ook al is de stelling even geschift als het "alle marokkanen zijn misdadigers" dat ik van mijn collega's (flikken!) hoor

overigens is de jongedame op

overigens is de jongedame op de foto geen agent maar een aspirant-inspecteur

Als je ziet hoe flikken maar

Als je ziet hoe flikken maar al te graag mensen in het ziekenhuis slagen, tijdens betogingen, op het bureau, of als ze de taken van cipiers overnemen, tsja... moet je dan reclame maken voor die mensen?
Ik zeg niet dat alle flikken klootzakken zijn, de meesten gedragen zich gewoon als klootzakken door hun uniform of moeten bevelen gehoorzamen waardoor ze als klootzakken overkomen.
Historisch gezien hebben flikken nooit een progressieve rol gespeeld, hun taak is de maatschappij behouden zoals ze is, hoe fout die maatschappij ook is.

Dit artikel werd al eerder

Dit artikel werd al eerder gepubliceerd in de burgerlijke pers: Gazet van Antwerpen online op 03/02/2010,
Waar gaan de auteurs hun artikel nog aanbieden? Het ledenblad van de Politievakbond?

helaas voor u is dat ook wat

helaas voor u is dat ook wat het gros van de mensen wil: een stabiele, veilige samenleving. en daarvoor dient de politie. of had u andere ideeën om dat te bekomen?
de revolutie is echt nog niet voor morgen.
maar nuance is duidelijk niet uw sterkste zijde.
"de meeste ..." enz. doet me denken aan het eeuwige "iedereen weet ...". op niks gebaseerd maar o zo populair want gemakkelijk

En daarmee negeer je

En daarmee negeer je compleet het punt van de historische rol van de politie die altijd die van repressie is geweest, tegenover 'gewone' criminaliteit, maar ook van sociale bewegingen. Mensen zijn gestorven, neergeschoten door flikken, voor de 8-uren werkdag, het algemeen stemrecht, ...
En nu krijgen die flikken hier een platform om sympathiek over te komen?
Klasse.

wanneer was ook weer de

wanneer was ook weer de laatste dode door een kogel van de flikken? door een kogel van criminelen weet ik nog erg goed. of had je misschien een ander idee tegen die criminelen? je zal het waarschijnlijk niet gemerkt hebben wegens niet willen merken, maar de politie is al wel een beetje veranderd sinds de gebeurtenissen die je vermeldt. (zelf zal je die trouwens ook niet hebben meegemaakt). ik weet het van binnenuit: er zijn wel degelijk sympathieke flikken - andere ook trouwens. maar is dat niet overal?
ook bij de politie zitten oprechte syndicalisten. wat de bazen uitsteken, heeft daar niets mee te maken. bij de politie niet en in de fabriek niet. of ga je de arbeiders van de petrochemie ook de milieuvervuiling door hun fabriek aanrekenen?

slachtoffers van politie;

carlo guiliani
alexandros grigoropoulos
semira adamu,

en dan de vele slachtoffers van de dagelijkse vernediringen door de politie, vraag maar eens aan sans papiers, jonge allochtonen, activisten