Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geweld door bewakingsfirma's

Geweld door bewakingsfirma's

bewakings-geweld
Op een doordeweekse dag, in een auto-luwe straat in de omgeving van de Antwerpse Groenplaats hoor ik plots tumult. Enkele stappen verder zie ik het tafereeltje zoals op de afbeelding. Mijn vermoeden is dat een kruimeldief zijn slag wou slagen in het nabijgelegen winkelcentrum, betrapt werd en achterna werd gezeten door personeelsleden van de firma die met de bewaking van het winkelcentrum belast is.
Wat me tegen de borst stootte was het onnodig gebruik van fysiek geweld tegen de "verdachte". Hij werd tegen de grond gedwongen in een fysiek zeer belastende houding, waarbij één man in uniform op zijn rug knielde, terwijl twee andere mannen (zonder uniform of uiterlijke kentekenen)hem daarbij "assisteerden" (klaarblijkelijk waren ze de gepakte aan het fouilleren). Een tweede man in bewakingsuniform komt aanstormen en knielt eveneens op het overblijvend stukje rug - ttz. in de nek van de op de besneeuwde kasseien gedwongen man - en brult hem vanalles toe. Winkeliers uit de straat komen ook hun "assistentie" of diensten verlenen door de politie te verwittigen, enkele voorbijgangers blijven verwonderd toekijken, andere gunnen het gebeuren slechts een blik.
Kan dit zomaar ? Heeft een bewakingsfirma het recht op te treden buiten de door hun bewaakte perimeter? Mogen ze daarbij (overdreven) geweld gebruiken om hun verdachte te overmeesteren en in bedwang te houden?
Op een vraag in de senaat (21-11-2002) aan de toenmalige minister van binnenlandse zaken (Antoine Duquesne) antwoordde deze het volgende: "Il est exclu, par exemple, que ces agents dressent des procès-verbaux, usent de la contrainte ou, comme vous l'avez évoqué, puissent transférer des récalcitrants vers un commissariat de police. Les compétences d'enquête policière, comme le mandat d'amener, restent également intégralement des compétences de police.".
De website van Vigilis beschikt over veel informatie in deze materie. Zij stellen dat: "Een dergelijke aanhouding houdt ook in dat de bewakingsagent in sommige gevallen dwang of zelfs geweld zal moeten gebruiken. Dit geweld moet voldoen aan de regels van subsidiariteit en proportionaliteit. Subsidiair: dit geweld zal enkel toelaatbaar zijn als door geen enkel ander middel het uiteindelijk doel ervan kan bereikt worden, met name dat de dader ontsnapt aan zijn bestraffing."
Vast staat dat de klachten over bewakingsfirma's steeds maar toenemen. Michel Doomst (CD&V) stelt: "Er zijn nog steeds te veel 'cowboys' op het terrein aanwezig.".

WALTERito

Gepost door WALTERito
12.02.2010

Tags