Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dikke truiendag laat niemand koud

Dikke truiendag laat niemand koud

Op vrijdag 12 februari was het weer zover. Volgens Inge Van De Kraats (17) heeft Dikketruiendag zowel voor- als nadelen: ‘Als er genoeg scholen aan meedoen, is het misschien wel effectief voor het milieu, maar het is al zo koud. Moet die verwarming nu nog naar beneden?”

In 2010 vond in België en Nederland de zesde Dikketruiendag plaats. Dit is een dag waarop de overheid, het OCMW, het onderwijs en enkele bedrijven zich extra inspannen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Dit doen ze door een warme trui aan te trekken en de temperatuur in lokalen enkele graden te laten zakken. Dit evenement is oorspronkelijk in het leven geroepen om de Kyoto-norm te kunnen realiseren, want alle beetjes helpen.

Chocomelk

Verschillende onderwijsinstituten namen reeds deel. Zo organiseerde Basisschool De Horizon een modeshow, waarbij de mooiste muts en handschoenen gekozen werden. Sommige scholen zijn echter wat fanatieker. Het stedelijk instituut voor buitengewoon lager onderwijs (Siblo) De Leydraad hield een Dikketruienweek. Tijdens de lesuren leerden de kinderen warme sjaals te breien en mutsen te haken. “Ik ben voorstander van zulke initiatieven”, zegt Pauline Kaczmarek (16), leerlinge van het Sint-Ursula Instituut te OLV Waver. “Door ons gewoon wat warmer aan te kleden kunnen we veel energie besparen. Tijdens de speeltijd kregen we zelfs chocomelk!” Elien Lambrechts (17) is het hiermee eens: “je laat hiermee zien dat je begaan bent met het milieu. Eigenlijk zouden we dit dagelijks moeten doen.”

De natuur als drijfveer

Uiteindelijk zijn er erg veel voorstanders van dit initiatief. Voor sommigen is het een dag van verfrissing, voor anderen één van groen bewustzijn en ecologie. De mensen zijn bereid zichzelf enkele uren opzij te zetten voor een gemeenschappelijk doel en hierdoor het milieu een schouderklopje te geven. De opwarming van de aarde gaat immers iedereen aan, maar doen we wel genoeg? “Het antwoord op die vraag zal pas in de toekomst duidelijk worden”, zegt Lana Van den Acker (15). “Het enige wat we kunnen doen, is zorgen dat acties als Dikketruiendag niet afnemen, maar ingeburgerd raken en vervolgens spectaculair toenemen.”

© 2010 – StampMedia – Nick Lodewyckx