Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Door Knack weggecensureerd

Door Knack weggecensureerd

Vrijdagavond kreeg ik een mailtje van een vriendin met als onderwerp: "iets voor jou?" En een link naar http://blogs.knack.be/verkiezingen Geïnteresseerd klikte ik aan en m'n oog viel direkt op een aantal blogs over Genk, geschreven door Fouad Gandoul. Fouad is me niet onbekend want we zetelen samen in de Integratieraad van Genk. Zijn tekst over de Genkse ultramaterialistische jeugd deden bij mij echter de haren de hoogte inrijzen en na een nachtje slapen besloot ik om hierop te antwoorden. Zaterdag omstreeks 15u. stond mijn reactie op de site te lezen en heeft er gestaan tot minstens 2 minuten voor 12 deze middag. Ik kan dit aantonen aan de reactie van Alain Claessens die het volgende schrijft:
"ik zou me bij de reactie van Belgin willen aansluiten. Je veralgemeent Fouad, heb je aan de VUB niet geleerd dat dat verkeerd is". Maar verbijsterd zag ik deze middag bij het surfen dat m'n tekst foetsie was. Ik heb direkt een korte reactie gestuurd met de vraag waarom mijn tekst weg was en dat ik het gissen had naar het waarom. Mijn reactie werd tot nu toe nog niet gepubliceerd. Zonder boe of ba wordt ik hier weggecensureerd. Het was zelfs de eerste keer ooit dat een brief of eender wat van mij gepubliceerd werd op de website van Knack. En met de wekelijkse papieren uitgave heb ik ook geen band. Het enige wat mij met de Knack bindt is de nieuwsbrief en het gastronomenweb dat ik wekelijks doorgemaild krijg en dit nog maar vrij recent.
Ik heb de tekst die ik schreef niet opgeslagen. Wie dacht nu dat die tekst in lucht zou opgaan?

(Uit blog van het Knackforum)
GENK: De ultramaterialistische jeugd
Toen ik nog op de universiteitsbanken in Brussel zat, werd ons door de eerbare hoogleraar sociologie Mark Elchardus het Mattheuseffect uitgelegd. Degene die heeft, zal meer krijgen. Wie weinig heeft, van hem zal nog worden ontnomen. In het tijdperk van de iPods, de N-series van Nokia en allerlei andere hoogtechnologische hebbedingetjes loopt de arbeiderszoon in Genk rond met een speciaal kapsel, dure schoenen en een blitse 'boomcar'. Maar zonder een gevulde portefeuille en gebukt onder een lening voor zijn auto. De zin voor verantwoordelijkheid is nooit ontwikkeld. De goesting om te gaan werken is zelden aangewakkerd. In slaap gewiegd door een knus sociaal systeem waarin diegene die weinig of niets hebben in de marginaliteit blijven, gewild of ongewild.

Ik nodig je uit. Kom eens een kijkje nemen in de zogenaamde sociale wijken. Kom eens zien met wat voor auto's de zonen van werklozen en gepensioneerden rondrijden. In de 'sociale' wijken is enkel plaats voor 'bling bling', glitter en 18 duim velgen. We hebben ze gekend, de mannen met de Benz die in de wijk in de rij gingen staan om te gaan stempelen. Fraude is des mensen zou men kunnen zeggen.

Witteboordcriminaliteit is onzichtbaar, maar daarom niet minder verwerpelijk. Geld is de ergste drug waar een mens aan verslaafd kan worden. Het werkt bedwelmend op de geest en in sommige gevallen lijdt het tot sociale drama's (echtscheidingen, overvallen, moordpartijen, zelfmoorden,...).

Betekent dat dat we zonder geld kunnen of zouden moeten leven? Neen, dat is onmogelijk. Net zoals alle dingen in het leven moet materialisme in toom worden gehouden. In Genk lukt dat voor het ogenblik nog niet. Iedereen wil Prada dragen, ook de mijnwerkersdochters. Iedereen wil een 'dikke wagen' hebben om tijdens de hoogdagen in Genk mee te kunnen showen. De afgunst die ermee wordt gecreëerd zorgt voor frustratie en lijdt soms tot misdrijven.

Ik vertrok uit Genk naar de VUB als een avonturier die niet wist wat zijn bestemming was. Ik heb in Brussel leren denken en leven. Twee dingen die de ultramaterialistische jongeren in Genk spijtig genoeg missen en waardoor hun kans op succes in de samenleving alleen maar slinkt. Diegene in Genk die wel de kans hebben gegrepen om zich te vormen zien de ijsberg opduiken. Wij roepen de kapitein (de overheid) op zich te herpakken en extra aandacht te schenken aan de verloren jeugd in Genk die een onzekere toekomst tegemoet gaat.

Fouad Gandoul

Ik ga kort proberen resumeren wat ik schreef:

Fouad,

wat hier neergeschreven staat is een vrij wit-zwarte anayse over de Genkse jeugd.
De Genkse jeugd scheelt in wezen niet van pakweg de Truiense jeugd. De enige bekommernis die hen bindt is: ga ik werk vinden wanneer ik van school kom? Ga ik een huis kunnen huren, kopen of bouwen? Want zelfs een woning huren bij de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak is een probleem

Je schrijft: "de zin voor verantwoordelijkheid is nooit ontwikkeld. De goesting om te gaan werken is zelden aangewakkerd".
Dit strookt dus niet met hetgeen ik dagdagelijks ervaar op mijn werk. Jongeren die om 5u ' s morgens, samen met mij, aan hun dagtaak beginnen, duizenden jongeren die in het weekend gaan werken om hun studies te betalen, en dan de vakantiewerkers die nu pas 4 tot 8 weken fel gewerkt hebben.
Met de chantering van sluiting of delocalisering eist de werkgever nog meer flexibiliteit van de werknemer. Vroeger was een arbeider een arbeider. Een doos werd van de band genomen en dichtgekleefd. Nu is een arbeider een robot, computer en een octopus tegelijkertijd.
Jongeren schrijven zich noodgedwongen in bij interimbureaus waar ze jaren aan een stuk in flexibele omstandigheden moeten werken, met een kleine kans op vast werk. Hier en daar eentje die geluk heeft en een vaste job krijgt. Maar niet iedereen is witte raaf...

Dat een korte-termijn job niet direkt noopt tot sparen kan je de jongeren niet verwijten. En daar heeft dan hun snel-geld-uitgeven-mentaliteit mee te maken.

Wat betreft die blitze boomcars. Bij mij op de parking van het werk staan meer 3de hands auto's van jongeren (sommigen komen per fiets), dan die ene blitze, getuende boomcar.

Kan het zijn dat wij beiden een analyse maken over 2 verschillende soorten Genkse jeugd en dit uit 2 verschillende oog -en ingangspunten?

Dit was dus de tekst die weggecensureerd werd. Mijn vraag is: wat staat er in wat niet gelezen mag worden? Graag jullie gedacht.
En dan nog even meegeven dat ik met Fouad Gandoul geen vermeldenswaardige discussies heb gehad op de Integratieraad in Genk. Hij zegt zijn gedacht en ik het mijne. In elk geval staan die diametraal tegenover elkaar. Dat is duidelijk. Had hij de hand in de verwijdering van mijn tekst? Iemand anders?

Ultramaterialistische jeugd

Belgin, ik ben het volledig met je eens!
Ik ben het beu steeds te moeten aanhoren dat 'de jeugd' materialistisch is ingesteld! Elke generatie heeft kritiek op de volgende generatie: We zijn materialistisch, lui, egoïstisch, ...
Zij zijn het reeds vergeten dat er (vroeger) net zo over hen werd gedacht!
De jeugd is niet méér materialistisch dan de vorige generatie. Wij hebben dezelfde dromen: een job, een dak boven ons hoofd en een beetje comfort.
Voor velen is dat laatste luxe. Voor sommigen is zelfs het eerste luxe! (de jeugdwerkloosheid in Genk is bijzonder hoog!)En zonder Job, tja... géén dak die je kan betalen, laat staan een beetje comfort.
De genkse jeugd heeft geen behoefte aan zware kritiek, maar aan jobs én betaalbare woningen!
Socrates

Talk About Mine Generation

Misschien was er iets anders aan de hand met je tekst?
Ik heb je resumé erop gezet met de vermelde verontwaardiging, en het staar er nog steeds.

@Socrates: dank voor je

@Socrates: dank voor je reactie.

@Jo: ook dank voor het plaatsen van die tekst. Gewoon een bedenking: wanneer er iets mee aan de hand was hadden ze me dat gerust kunnen laten weten via email en gevraagd om herplaatsing. Is niet gebeurd. Integendeel, ik vraag om uitleg naar het waarom en wacht nog steeds op publicatie van die vraag.

BTW: de laatste alinea werd maar gedeeltelijk opgenomen.

Move-it!

@Belgin: Je verontwaardiging op de tekst van Fouad vind ik terecht en ik sluit me grotendeels bij jouw mening aan. Maar je twijfels over censuur deel ik iets minder. Misschien was er een menselijke of technische fout? Misschien was je oorspronkelijke reactie te lang (een post mag er maximum 4000 tekens hebben)?

Als ik de teksten de andere bloggers van Kifkif lees, zie ik heel uiteenlopende meningen. Ik zie geen grond om mee te gaan in jouw gissingen over censuur. Het is duidelijk dat jij en Fouad totaal andere meningen hebben. Als twee meningen zo sterk tegenover elkaar staan, is het misschien eens goed om zelf eens ter plaatse te gaan en de jongeren waar het over gaat naar hun uitgesproken mening te vragen. Als ik de kans krijg, zal ik er zeker over berichten.

Mijn ervaringen met Genkse jongeren zijn alleszins niet negatief. Ik heb al eerder bericht over de 'Move-it'-beweging, wat ik een fantastisch project vind en wat een soort Fata Morgana voor de Genkse jeugd is. Maar met Fata Morgana's alleen komen we er niet. We moeten ook een analyse durven maken van dingen die fout lopen en de handen in elkaar slaan om naar oplossingen te zoeken.

Toch wel hoor

Die commentaar van Belgin heeft daar enkele dagen gestaan en plots was hij weg.
Wat de juiste reden was is giswerk,... wat vaststaat is dat hij werd weggehaald.
Misschien kunnen Knack of Fouad toelichten waarom ze oorspronkelijke comment verwijderden.

Genk-centrum, waar jongeren (op) zoek zijn

Soit, ik denk niet dat een onderonsje welles-nietes mijn oorspronkelijke tekst gaat terugtoveren. Ik had minstens een reactie verwacht van Knack/kifkif. Een reactie van Alain Claessens kreeg ik wel en hij schreef het volgende:" Wat die Gandoul betreft. Volgens mij is er gewoon iets mis met de software van die blog. Want jouw reactie is verdwenen op het moment dat ik de mijne plaatste."

En Jo, we hebben met de jongeren gepraat en enquêtes afgenomen en wat bij hen leeft is het hebben van volwaardig werk en een dak boven het hoofd. En een bruisend Genk. Waar voor hen iets te beleven valt. Van weekendactiviteiten tot concerten. In het centrum zijn ze volop serviceflats aan het bouwen. Maar dat jaagt de prijzen van de woningen fors de lucht in, en trekt (met respect voor de ouderen) meer begoede, oudere mensen aan en jaagt de jonge gezinnen weg uit Genk.

Ik kan me volledig achter het standpunt zetten van Fernando Marzo (zie interview) wat betreft de leegloop van de stad en de recuperatie van de wijken door het stadsbestuur.

Jongeren blijven schroomvallig weg uit de neergepote wijbureaus. Het is een publiek geheim dat de politie er kind aan huis is en ze dan ook dankbaar gebruik maakt van links en rechts verkregen informatie. Niet echt bevorderlijk voor de cohesie en het vertrouwen in zo'n wijk.

Door Knack weggecensureerd

Als men over de jeugd spreekt, moet men ook wel voor ogen houden wie een dergelijke mentaliteit verspreid. Gewoonlijk zijn het diegenen die zelf in een wereld van glamour en succes leven en waarvoor het nooit genoeg is. Deze elite zorgt ervoor dat mensen niet een het werk geraken omdat ze steeds meer winst opeisen voor zichzelf en daardoor steeds meer werkeloosheid organiseren ,meer flexibiliteit, mobiliteit, enz. Ook een vast contract hoeft niet meer voor deze parasieten, dus zoveel mogelijk interimwerk. Geen eigen verantwoordelijkheid meer ten aanzien van de werknemers. Zij draaien de arbeidersklasse een rad voor de ogen door voor te houden dat het succes voor iedereen is weggelegd die er maar hard genoeg voor wil werken. Vraag is : Wie bezorgt deze mensen dan werk? Verhofstad met zijn 200.000 banen! Belachelijk.
In Amerika worden deze mensen zonder werk gebruikt als kanonnenvoer voor de oorlog in Irak.

GENK: De ultramaterialistische jeugd

Ik vind jouw visie als politicoloog , alles behalve correct. Integendeel de manier waarop jij de jongeren van Genk afschildert is voor mij wansmakelijk. Jij nodigt mensen uit om eens kijkje te nemen , beste vriend ik nodig jouw uit een kijkje te komen nemen. Want blijkbaar heb jij op een andere dimensie Genk ervaren als het er werkelijk aan toe gaat! Je probeert Genk af te schilderen als een of andere ghetto waar welzijn enkel door criminele of illegale praktijken kan beloond worden. Jij spreekt over 18duim velgen en dure auto's , dure kledij alsof je het overal tegenkomt. Hoe goed ken jij Genk , stel ik mezelf de vraag. Vervolgens lees ik "De goesting om te gaan werken is zelden aangewakkerd. In slaap gewiegd door een knus sociaal systeem waarin diegene die weinig of niets hebben in de marginaliteit blijven, gewild of ongewild." De interims staan dagelijks vol met Genkse jongeren die willen werken en dat ook effectief doen voornamelijk produktie arbeid . Je moet het maar doen dag dagelijks opstaan en je te gaan uit sloven voor een job waar je nauwelijks kans maakt op een vast contract , nee WEKELIJKSE contracten daar zijn we al blij mee! En dat iemand van vreemde afkomst zelf hier kritiek op geeft wat deze jongeren doen met hun geld ga jij uitmaken ?? Dat een persoon van zelf allochtone afkomst , de maatschappij Genk als marginaal en materialistisch afschildert vind ik schandalig. Ik lees ook dat jij in integratieraad van Genk zetelt , stelt mij enorm teleur dat mensen als jouw met zo een visie in zo een raad zitten. Ik stel voor dat jouw artikel eens goed besproken word op zo een raad , sterker nog ik zou graag eens een debat willen voeren met jouw op het gemeentehuis! Ik heb niet op een universiteit gezeten en geen les gehad van een hoogleraar , wat ze jouw echter niet geleerd hebben is respect te hebben en te oordelen op mensen hun afkomst hebben of niet!

belgin ozgunes

Gepost door belgin ozgunes
05.09.2006

Tags