[Opinie] Weigering van Roma kinderen op school in Beveren onaanvaardbaar
[Opinie] Weigering van Roma kinderen op school in Beveren onaanvaardbaar
christophe07 september 2006 – 14:02
Kan het nog cynischer in dit land. Al jaren wordt ons voorgespiegeld dat Roma kinderen niet naar school willen gaan, dat de ouders niet gemotiveerd zijn of zelfs ronduit weigerachtig staan tav onderwijs. Wanneer zelfs de kinderen uit Roma gezinnen die hier in Vlaanderen in de meest erbarmelijke leefomstandigheden naar school willen gaan dan zegt een Vlaamse burgemeester dat dit niet kan.
Vorig schooljaar liepen de meeste van deze kinderen nochtans ook reeds school en vaak in dezelfde scholen waar ze nu niet langer welkom zijn.
Kinderen weigeren op basis van de verblijfssituatie kan niet ! In de wet staat nadrukkelijk dat alle kinderen recht op onderwijs hebben, ook kinderen van gezinnen die niet langer wettig in het land verblijven. Meer nog voor deze kinderen krijgen de scholen vaak extra middelen (hetzij onder het GOK-decreet, hetzij als anderstalige nieuwkomer, hetzij als Roma zijnde in het kader van het decreet op de trekkende bevolking).
Indien de angst van de burgemeester of de scholen berust op onwetendheid dan kunnen we hen adviseren het boek " Ze kwamen uit het Oosten..." en de brochure "Roma en onderwijs" beiden van de hand van ondergetekende aan te schaffen. Maar angst voor maatschappelijk draagvlak (wat een argument !) of voor een nivellering van de kwaliteit van het onderwijs door de aanwezigheid van Roma kinderen kan omgezet worden naar een positieve benadering, er zijn inmiddels voldoende positieve voorbeelden waar de integratie van Roma kinderen op school wel lukt.
Het lijkt mij er sterk op dat de burgemeester zich nog eens langs extreem rechts wil profileren in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat politici zich willen profileren is een zaak, dat ze dat doen ten koste van het recht op onderwijs van kinderen is totaal onaanvaardbaar !
Ik hoop dat de nodige instanties zullen ingaan tegen deze inbreuk op kinderrechten.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
dromen hopen wensen
frank vranckx, 07/09/2006 – 16:05
Weigeren;opsluiten;afbreken?
Leo, 07/09/2006 – 20:16
Van integratie en beeldvorming gesproken!
Waar is die molen die het koren maalt van die "democratische" club in Vlaanderen?
Starten maar.
Hier zijn de GRONDSTOFFEN.
Burger-meester,man van het volk.
Wat een stommiteit.
Hoofd van de politie.
Gij kent de wet.
Welke motor drijft je.
En jij zegt:"ik laat me niet opjutten"
Komaan zeg,wees eerlijk en kies voor de burger,meester.
Opportunisme kan schadelijk zijn.
Wij weten waarover we spreken.
Leo P. uit de omgeving van Tienen
Beveren leert uit het inschrijvingsbeleid in Brussel
Dirk, 08/09/2006 – 15:19
Het inschrijvingsbeleid in Brusselse Nederlandstalige scholen ruikt naar apartheid
Ik blijf problemen hebben met het percentage Nederlandstaligen thuistaal. De 30% vind ik al een ernstige toegeving. 45% is de start van een apartheidsonderwijs, hetwelk het recht op onderwijs (en de verplichte uitvoering van de leerplicht) voor sommige groepen in de samenleving op de helling zet. Ook met het optrekken van het percentage GOK-lln blijft dat zo: de zwaksten krijgen weer wat kruimels die van tafel vallen. Prachtig voor een beschaafde samenleving, zoals de Belgische (of moeten we het noemen de Vlaamse ?) er een wil zijn...
Gaan we binnenkort quota opleggen voor wie zich tot de Vlaamse Gemeenschap mag richten?
Willen we Apartheid in het Brussels Nederlandstalig onderwijs? Het LOP (oftewel Lokaal Overlegplatform) is één van de instrumenten die het Gelijke OnderwijsKansendecreet in het leven heeft geroepen om, o.a., het recht op een inschrijving in een school naar keuze te garanderen. Voor het eerst zorgde dat GOK-decreet ervoor dat er normen vastgelegd waren m.b.t. het inschrijven van leerlingen in een school. Voorheen diende een officiële school altijd een leerling in te schrijven. Het vrij onderwijs kon steeds, naar eigen goeddunken, leerlingen weigeren. De inschrijvingsvoorwaarden garandeerden een inschrijvingsrecht voor alle kinderen in het basis- en secundair onderwijs, op voorwaarde dat:
het kind aan de instapvoorwaarden voldoet (leeftijd, e.d.);
de ouders instemmen met het pedagogisch project en het schoolreglement;
er voldoende plaatsen beschikbaar zijn per school. (vol is vol: ook wanneer het alleen lln. met thuistaal Ndl zijn...)
Sedert het begin van dat decreet hebben sommigen in Brussel het moeilijk met dat universele inschrijvingsrecht voor de leerlingen. De reden die men ervoor aanhaalt, is dat er niet voldoende plaats zou zijn in het Nederlandstalig onderwijs. We kennen de kampeertoestanden aan sommige scholen.
Wanneer ik dan een telefoonronde doe in scholengemeenschap SPECTRUM, vind ik altijd wel nog plaats...
Gevolg is een wijziging aan het GOK-decreet, waarbij voorrangsgroepen inzake inschrijving kunnen worden gedefinieerd. Uiteindelijk kwam het LOP voor het Brussels basisonderwijs tot een consensus: drie data werden vooropgesteld, waarbij diverse groepen zich konden inschrijven tot een bepaald percentage van die groepen op ingeschreven was. Achterliggende idee was o.m., de kwaliteit en het Nederlandstalig karakter (?) van het onderwijs dient gevrijwaard te worden.
Het Nederlandstalig onderwijs dient kwaliteitsvol te zijn en het Nederlandstalig onderwijs moet ook Nederlandstalig zijn. Maar, we mogen niet uit het oog verliezen dat er in ons land een leerplicht bestaat: ieder kind heeft het recht op onderwijs ! Ongeacht zijn of haar afkomst, ongeacht de taal die men thuis spreekt. En, in Brussel zijn meer dan 70% van de leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs afkomstig uit gezinnen waar men een andere taal dan het Nederlands spreekt. Dat is de Brusselse realiteit: het Nederlandstalig onderwijs bloeit dank zij anderstaligen, en de kwaliteit ervan kan alleen gegarandeerd worden door bijzondere ondersteuningsmaatregelen voor de diversiteit aan leerlingen. Het nieuwe VGC initiatief, waarbij zomerklassen Nederlands georganiseerd worden is een stap in de goede richting. Daarenboven is het Nederlandstalig onderwijs het uithangbord voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel: het is daar waar anderstaligen op afkomen.
Het nieuwe consenusvoorstel dat voorgesteld wordt in het LOP ruikt naar APARTHEID. Het is onbegrijpelijk dat men tot een regeling willen komen waarbij voorrang gegeven wordt aan 45% kinderen van Nederlandstalige ouders. Concreet betekent dit dat kinderen uit de zg. Kansengroepen wéér het minste kansen zullen krijgen, zelfs al leggen we een percentage van 30% vast. Kruimels, dus. De hardste roepers en de best geïnformeerden zullen nog meer kansen krijgen om ingeschreven te worden in bepaalde scholen.
Het Brussels Nederlandstalig onderwijs moet kwaliteitsvol blijven en zijn Nederlandstalig karakter behouden. Ondersteuningsmaatregelen en begeleidingsmaatregelen (voor leerlingen en ouders) moeten hier toe bijdragen. Maar, het moet ook een spiegel zijn van Brussel. D.w.z. alle kinderen moeten er hun plaats vinden: ongeacht hun afkomst en ongeacht de taal die ze thuis spreken. Net sinds het invoeren van het GOK-decreet zien we dat er weer Nederlandstalige kinderen in sommige concentratiescholen komen. Dat is de manier om om te gaan met diversiteit. Het is niet omdat op een bepaald moment zeventien basisscholen op zo'n honderdtwintig volzet zijn dat we moord en brand moeten schreeuwen en apartheid moeten invoeren.
Alleen een goede spreiding van leerlingengroepen, die overeenstemt met de Brusselse realiteit, gepaard met specifieke ondersteunings- en begeleidingsmaatregelen, is het correcte en democratische antwoord. Als Vlaamse gemeenschap hebben we ervaring met discriminatie en erkenning: het mag zeker geen excuus worden om net hetzelfde te doen naar andere groepen toe.
Het gebrekkige inschrijvingsbeleid is er nu : had het er niet geweest dan was er totaal geen garantie voor GOK-leerlingen, en hadden de zg. witte scholen alles in hand om hun 'eigen-volk-eerst'-beleid te handhaven. Soms zijn toegevingen nodig...
Dirk Lagast,
schepen van Nederlandstalig Onderwijs
Koekelberg
11jul2006
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091100512/page.htm?&newsID=1...
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?&newsID=1...
http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?&newsID=1...
http://dirklagast.phost.be/page.php?ID=89
http://dirklagast.phost.be/page.php?ID=73
http://dirklagast.phost.be/docs/Onderwijsstandpuntsp.aBrussel.pdf
http://dirklagast.phost.be/docs/persmededeling20-06-03.pdf a