Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

´Ik ben verkocht´ hangt bananen aan de bomen

´Ik ben verkocht´ hangt bananen aan de bomen

GENT -- Bananen, wortels, noch fruitsap groeien zomaar 'aan de bomen'. Boeren in Noord en Zuid moeten daar hard voor werken en veel in investeren. Daarom verdienen ze een eerlijk loon. Met deze actie op de Kouter in Gent sloot vandaag de campagne "Ik Ben Verkocht" – een initiatief van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden- het eerste jaar van haar driejarige campagne af.

verkocht 002.jpg

Om de campagne in de kijker te zetten werden vandaag 4000 flesjes fruitsap, 4000 eerlijke bananen en 4000 lokale wortels in de bomen op de Kouter in Gent opgehangen. Hier en daar kwamen mensen stiekem een banaan plukken of een flesje fruitsap. Een apart zicht op een kille dindsdagmorgen. Koen Van den Broeck (foto boven), woordvoerder van de campagne ´Ik ben Verkocht´ geeft me tekst en uitleg.

Waarom deze campagne?

"Max Havelaar, Oxfam Wereledwinkels en Vredeseilanden willen samen met deze campagne het idee rond eerlijke handel en duurzame landbouw promoten. Boeren zowel in het noorden als in het zuiden moeten een eerlijke prijs krijgen voor het werk dat ze doen en de investeringen die ze moeten doen. En langs de andere kant vinden we ook dat landbouw en zeker kleinschalige lokale landbouw belangrijk is om de voedselzekerheid in de wereld te garanderen."

Er is de laatste jaren heel wat te doen geweest rond eerlijke wereldhandel. Vind je dat er vooruitgang is geboekt?

"Er is zeker vooruitgang maar beetje bij beetje zoals het in al die dingen gaat. We moet blijven verder doen. Wat belangrijk is in deze campagne is dat we samenwerken met drie organisaties waardoor we de krachten kunnen bundelen. Op die manier kunnen we meer gewicht in de schaal leggen naar de politieke- en bedrijfswereld toe. We merken dat er heel veel bereidheid is bij de overheid om allerlei maatregelen te nemen om eerlijke wereldhandel te stimuleren. Binnen de bedrijfswereld daarentegen is men niet altijd even meegaand maar men beseft wel dat men het niet zomaar kan negeren. Sommige bedrijven stappen mee in de fair trade; andere proberen via een omweg stilaan te evolueren naar iets dat op eerlijke wereldhandel begint te lijken."

Maar uiteindelijk is het toch de consument die beslist. En de prijzen voor eerlijke produkten zijn nog steeds hoog?

"De prijzen zijn aan de duurdere kant maar niet overdreven. Het heeft te maken met verschillende factoren. Eerlijke handel heeft op dit ogenblik nog steeds een kleine afzetmarkt en kan niet genieten van de schaalvoordelen waardoor de kosten algauw oplopen. Uiteindelijk beslist inderdaad de consument wat hij/zij koopt. We merken wel dat hoe langer hoe meer mensen weten dat eerlijke handel bestaat en dat is al een eerste stap. In tweede instantie is er het feit dat de produkten uit eerlijke wereldhandel tegenwoordig in de meeste doorsnee supermarkten verkocht worden waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn door de consument en ook gekocht worden natuurlijk anders waren ze er niet meer."

http://www.ikbenverkocht.be

verkocht 018.jpg
verkocht 014.jpg

Een voorbijganger komt een fruitsapje plukken. Op de vraag of hij eerlijke produkten koopt schudt hij zijn hoofd. ¨Ik vind ze duur en in de winkels waar ik ga zoals de Aldi verkopen ze die niet. Ik vind de campagne wel een tof initiatief¨

verkocht 005.jpg
verkocht 008.jpg
verkocht 010.jpg