Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De beste uit de hoop. Waar is de rest?

De beste uit de hoop. Waar is de rest?

Beringenaar is beste allochtone student
Ugur Yildirim uit Beringen- Mijn, 22 jaar oud en pas afgestudeerd als handelsingenieur, is de winnaar van de allereerste Willy Goetstouwers-prijs. De prijs is een initiatief van Het Belang van Limburg en de Universiteit Hasselt en wordt geschonken aan de meest verdienstelijke allochtone student. Bedoeling is dat de laureaten een voorbeeld zullen zijn voor andere allochtone jongeren die eraan twijfelen om ook de stap naar het hoger onderwijs te zetten. .(hbvl 27/9)

Op het eerste zicht een puik initiatief, maar bij nader inzien: 1. zijn het de witte raven die de meet bereiken 2. is het het verdonkermanen van het probleem 3. en ligt de oorzaak reeds in het prille begin, nl. bij de eerste stappen in de schoolcarrière. Een recente VUB-studie wees uit dat de helft van de allochtone leerlingen in de Vlaamse Gemeenschap de middelbare school verlaat zonder enig diploma. Dat dat bijna vier keer meer is dan bij autochtone leerlingen. Er duidelijk iets mis loopt in de vroege jaren in het onderwijs. Kinderen komen de school binnen met een taal-en cultuurachterstand waar ze niet meer van verlost raken, aldus de VUB-studie.

Lucky
Als je als wielrenner start in een wedstrijd zonder trainingsuren in de benen, met slecht materiaal, zonder sponsor, zonder regelmatige bevoorrading, zonder een goed team rondom je en zonder ploegleider dan moet je verdomme een lucky day hebben om de meet te halen. En dat is wat de "beste allochtoon" ook heeft gehad. En dit geldt ook voor vele autochtone studenten. Waarvan de ouders ook de laatste euro moeten omdraaien en zelfs gaan lenen om de studies van hun kinderen te betalen. Waar ook die kinderen niet de stimulans krijgen om verder te studeren, maar op een zijspoor gezet worden. Een grondige hervorming van het onderwijs is hier aan de orde. Maar dat wil ik graag aan de specialisten overlaten.

Beste student.

Zelf kon ik ook goed studeren.
Het PMS zei dat ik elke mogelijke studie makkelijk aan kon.
Op mijn veertiende ben ik gaan werken.
Als wees kreeg ik geen studiebeurs.
Tja, buitenlander, hé.

Krijg ik nu ook een prijs? :)

belgin ozgunes

Gepost door belgin ozgunes
27.09.2006

Tags