Enquête VRT/GVA bewijst: de PVDA+ is de nuttige stem
Enquête VRT/GVA bewijst: de PVDA+ is de nuttige stem
PVDA Antwerpen30 september 2006 – 23:15
Dirk Van Duppen doen verkiezen in Deurne. En Mie Branders en Erica De Meyer in Hoboken. De opiniepeiling bewijst dat het mogelijk is. En daarmee ook het VB van een absolute meerderheid in Deurne en Hoboken wordt gehouden. Verder is er de opmerkelijke uitslag in Antwerpen, waarbij Peter Mertens een zetel in de gemeenteraad zou halen.
Zowel in Deurne als in Hoboken flirt de PVDA+ met haar doelstelling om drie verkozenen te halen. Wekenlang zijn honderden leden en sympathisanten in de weer om Dirk in Deurne en Mie en Erica in Hoboken aan een zetel te helpen.
Alle dank gaat naar die honderden mensen die samen een kleine volksbeweging op gang brengen in de wijken van Deurne en Hoboken. Zij zijn de PVDA, een volkspartij rond concrete projecten zoals het behoud van de ziekenhuizen Eramsus en Stuivenberg, goedkopere energiefacturen, werk voor jongeren aan de stad, uitbouw van veiligheid en solidariteit door te investeren in mensen.
Toch willen we hen en alle anderen vragen nog zeven dagen van katoen te geven. We zijn er immers bijna, maar nog net niet.
- We hebben nog steeds een aantal stemmen te kort in Deurne om Dirk te doen verkiezen, en in Hoboken om Erica aan een tweede PVDA-zetel te helpen
- Er zijn nog steeds een derde onbesliste stemmers, die we voor Dirk, Mie, Erica en Peter kunnen winnen
- De uitslag bewijst ook dat precies de PVDA+ in staat is het Vals Belang van de absolute meerderheid in Hoboken, maar ook in Deurne en Merksem te houden. Als de PVDA+ in Hoboken 8%, dan gaat dat ten koste van het VB (dat dan met 43% geen absolute zetelmeerderheid haalt)
- Als de PVDA+ in Deurne 3,5% haalt, dan gaat dat ten koste van het VB (dat met 39% geen absolute zetelmeerderheid haalt)
We willen ook het mooie resultaat van ABVV-delegee Johan Peeters, jarenlang lid van de SP.a en naar de PVDA+ overgekomen met het generatiepact, in Merksem onderstrepen. Als de peiling bevestigd zou worden, haalt het team van Johan Peeters in Merksem 3%.
Zeven dagen rond de nationale inzet voor Deurne en Hoboken
Er is dus een nationale inzet voor deze verkiezingen. De pers uit heel het land kijkt toe. Maar ook progressieven, syndicalisten, werkmensen en democraten uit alle hoeken van België volgen de verkiezingen in Antwerpen
- Kan de ‘vernieuwde PVDA+’ met Dirk Van Duppen zich in een gemeente als Deurne, met meer dan 70.000 inwoners even groot als Kortrijk, Genk of La Louvière, uitbouwen tot een volkspartij?
- Zal de nieuwe PVDA-aanpak met Mie Branders in Hoboken leiden tot een effectieve dam om het VB van een absolute meerderheid te houden in Hoboken?
Dat zijn de twee belangrijkste vragen voor de komende zeven dagen. De Standaard schrijft vandaag “In Hoboken botst extreem-rechts op de PVDA+”. En verder: “In 2000 kwam de PVDA zowat 400 stemmen tekort voor een tweede zetel. Die zetel nu wel halen, is voor de partij de inzet van de huidige verkiezingen.”
Vraag tegelijkertijd óók een stem voor Peter Mertens op de gemeenteraadslijst
Dat de meerderheidscoalitie na 12 jaar nog eens 6 jaar mag verder doen is uitgemaakt. Dat het VB in de oppositie zal zitten is ook uitgemaakt.
Wat niet is uitgemaakt is of extreem-rechts de énige oppositiestem in de stad zal zijn, zoals ze zichzelf graag presenteert. Dewinter riep vorige week nog op zijn webstek “Blijkbaar is de polarisatie nu totaal in Antwerpen. Het gaat om een stem voor ons of voor de monstercoalitie. Wij zijn de enige tegenkracht !” (27/09)
Volgens de enquête van VRT en Gazet Van Antwerpen is dat niet meer waar. Voor het eerst zou de PVDA+ een zetel halen in de gemeenteraad.
Dat zou wellicht volgende samenstelling geven:
- meerderheidscoalitie: 33 zetels
- oppositie: VB 20 zetels en PVDA+ 1 zetel
GVA (vandaag): “een coalitie zonder Groen! is met 29 zetels moeilijk. De coalitie moet dan zeker zijn dat bij elke gemeenteraad iedereen present is.” Vandaar dat Groen! wellicht in de meerderheid zal worden opgenomen. En dus blijft de vraag open of er naast het VB ook een frisse, sociale en linkse oppositiepartij in de gemeenteraad zal zetelen. Dat is de nuttige stem voor de PVDA+ in de gemeenteraad.
Het zal natuurlijk niet gemakkelijk zijn. Bij alle verkiezingen in Vlaanderen worden de zetels verdeeld volgens het systeem D’Hondt. Met dat systeem zou de PVDA iets meer dan 5.000 stemmen nodig hebben voor een zetel voor Peter Mertens. Er is echter één verkiezing die volgens een ander systeem werkt. De gemeenteraadsverkiezingen werken volgens het nog ondemocratischere systeem Imperiali (dat de grootste partijen nog meer bevoordeeld). Via dat systeem moet de PVDA+ ongeveer 8.000 stemmen halen voor een gemeenteraadszetel. Dat is erg veel, maar de enquête bewijst dat het niet onmogelijk is.
Zoals Peter Mertens vandaag in GVA zegt “De echte inzet van deze verkiezingen is dus of er naast het Vlaams Belang nog een andere oppositiepartij in het stadhuis zit. Het zou alleszins mooi zijn het monopolie van extreem-rechts in de oppositie te doorbreken, zodat er ook een andere klok klinkt.”
Frank Stappaerts, de voorzitter van het Humanistisch Verbond in Antwerpen, slaat dus nagels met koppen als hij op onze webstek de werkelijke inzet van de gemeenteraadsverkiezingen schetst: “Elke stem voor de PVDA+ is een nuttige stem. Elke stem voor de PVDA is één stem minder voor het Vlaams Belang. Er is terecht grote ontevredenheid tegenover het stadsbestuur. Een stem voor de PVDA is een stem voor een linkse oppositie tegenover dit stadsbestuur. Links van het centrum is er maar één partij. En dat is de PVDA. De PVDA is de enige partij die opkomt voor de loontrekkende. Ze volgt zeer consequent de strijd in de bedrijven op. Ze ondersteunt er de syndicale werkingen, ... Kortom op praktisch alle maatschappelijke terreinen speelt de PVDA een actieve en bewustmakende rol.” (Frank Stappaerts op www.antwerpen.ikkiespvda.be 24/09/06)
19% van de Antwerpenaren zegt niet uit te sluiten ‘ooit’ voor de PVDA+ te stemmen
Meest opmerkelijk resultaat uit de GVA/VRT enquêtes is wel het 'netto potentieel' dat aangeeft ooit wel eens voor de PVDA te willen stemmen. De letterlijke vraag luidde: "van welke partijen of lijsten kan u zich voorstellen dat u er ooit zou voor stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen"
- Stad Antwerpen: 19% zegt ooit wel eens voor de PVDA te kunnen stemmen
- Deurne: 16% ziet dat ooit wel eens zitten
- Hoboken: 22% acht het ooit mogelijk
Omgekeerd werd ook de aversie gemeten. Waarvoor zou U nooit stemmen
- Stad Antwerpen: 49% nooit voor VB, 36% nooit Groen!, 28% nooit PVDA en 26% nooit SP.a
- Deurne: 40% nooit Groen!, 39% nooit VB, 28% nooit PVDA en 27% nooit SP.a
- Hoboken: 41% nooit VB, 38% nooit Groen!, 28% nooit CD&V, 27% nooit VLD, 26% nooit SP.a en 25% nooit PVDA (tegen de PVDA is dus in Hoboken het minste aversie van alle partijen)
Bij de vorige enquête (februari dit jaar) schreef de GVA reeds: “De Partij van de Arbeid flirt voor de gemeenteraad met het behalen van één zetel. Voor het kiespubliek moeten we voorzichtig zijn omdat de basis klein is. Met die bemerking zien we vooral laaggeschoolden, de laagste sociale klassen en kiezers met kinderen. Bij die groepen ligt ook het belangrijkste potentieel, net als bij de nieuwe kiezers. Zelfstandigen, kaderleden, huisvrouwen, hoogste sociale klassen en hoger opgeleiden zien de partij minder zitten.”
Het grootste potentieel ligt voor de PVDA+, aldus de enquête, bij “arbeiders en bij jongeren tussen 17 en 22 jaar”
Ook die cijfers tonen aan dat we lang niet aan ‘ons plafond’ zitten en dat het meer dan de moeite loont de komende zeven dagen door te doen met het werk in de wijken, op de huisdrempels, in de keukens, op de werkvloer.
Het burgemeesterschap is reeds een uitgemaakte zaak
Gezien het cordon sanitaire behouden blijft is het een uitgemaakte zaak dat er opnieuw een grote meerderheidscoalitie aan de macht komt.
Intern bestaat er bij geen enkele partij nog twijfel over, en ook Dewinter legde zich gisteren op de VRT en vorige week in De Standaard bij die realiteit neer. De Standaard schreef : “Filip Dewinter gaat niet langer resoluut voor het Antwerpse burgemeesterschap. De partij lijkt tevreden met een beperkte winst.” Dewinter zelf zegt in die krant: “Een vooruitgang naar 35 procent is voldoende.” En verder: “Ik organiseer niet graag een overwinningsnederlaag. Ik wil de lat niet zo leggen dat ik op voorhand weet dat ik er niet over kan.” (De Standaard 20/09/06)
Het burgemeesterschap zal zeer waarschijnlijk naar Patrick Janssens gaan, wiens SP.a in de ‘grootste’ van de traditionele partijen blijft. De SP.a-Spirit haalt bijna 24%, de CD&V-N.VA haalt bijna 14% “CD&V-lijsttrekker Philip Heylen lijkt zijn burgemeesterambities dus te mogen opbergen.”, besloot De Standaard vorige week reeds. (27/09)
Vele progressieven en democraten denken ten onrechte dat een duel tussen Janssens en Dewinter de échte inzet van de campagne zou zijn. En dat het daarom ‘het nuttigst’ zou zijn om voor Janssens te kiezen. Dat duel bestaat echter niet. Vanwaar komt die mythe?
- in 2003 werd het idee van de “rechtstreekse burgemeesterverkiezing” door de liberalen gelanceerd. In die rechtstreekse verkiezing zou in Antwerpen een “grote clash” volgen tussen Janssens en Dewinter. In 2004 werd dat idee opnieuw opgeborgen. Van rechtstreekse burgemeesterverkiezing is dus geen sprake. De nieuwe meerderheids-coalitie zal de burgemeester leveren (hoogstwaarschijnlijk Janssens en niet Heylen). Dewinter mag nog zes jaar langer in de oppositie zitten.
- het zogenaamde burgemeestersduel tussen Janssens en Dewinter was echter gesneden brood voor reclame-jongens. Janssens gooide het op een “presidentiële strategie”, de “burgemeester van A”, de “burgermeester van iedereen”, en liet 52 bekende en minder bekende stadsgenoten een affiche maken met “Patrick”. Met het concept van “burgervader boven het volk” doet Janssens volop mee aan de personalisering van de campagne. Want zo denkt iedereen dat de werkelijke inzet zou zijn tussen “janssens-zonder-gekibbel” en “dewinter-met-gekibbel”, of tussen “patrick-zonder-partij” en “filip-van-de-extreem-rechtse-partij”. Terwijl het komende burgemeesterschap al is uitgemaakt, net als het feit dat het VB opnieuw in de oppositie zal zitten.
- ook Dewinter wakkert het duel tenvolle aan: “de huidige Antwerpse burgemeester, Patrick Janssens weigert zich te profileren als socialist. Het lijkt wel of hij beschaamd is om socialist te zijn. Handig maar wel doorzichtig. 8 oktober is de ultieme kans om af te rekenen met drie kwarteeuw socialistische dominantie” (VB verkiezingscongres 24/06/06)
Moest er enige mogelijkheid zijn dat Dewinter toekomstige burgemeester zou worden, dat wil zeggen dat het VB-Vlott een absolute meerderheid zou halen, zou onze houding er anders uitzien. Maar dat is niet aan de orde vandaag. Vandaag is aan de orde of er naast het extreem-rechtse VB van Dewinter ook nog één fris, sociaal en linkse oppositie in de gemeenteraad zal aanwezig zijn.
In Hoboken en in Deurne gaat het tussen de PVDA en het VB
Als Dewinter zich deze week in De Standaard neerlegt bij het feit dat hij geen kans maakt op een burgemeestersjerp in de stad Antwerpen, hoopt hij des te meer op loco-burgemeesters in Hoboken, Deurne en Merksem. Dat zijn volgens extreem-rechts de eerste stenen die de muur van het cordon-sanitaire moeten ontmantelen.
Vorige week verklaarde hij nog in Dag Allemaal: “Ik sluit niet uit dat we in een aantal districten een absolute meerderheid kunnen halen. Dan denk ik aan Hoboken, Deurne en Merksem. Maar dat neemt niet weg dat de democratie nog steeds verkracht wordt omwille van dat cordon sanitaire. Ik vergelijk het cordon graag met de Berlijnse muur. Iedereen dacht dat hij er voor eeuwig zou blijven staan, tot hij door het volk steen voor steen werd afgebroken.” (Dag Allemaal, 13/09/06)
Dat zegt Dewinter ook aan de betrokken partij-afdelingen: “Vlaams Belang kopstuk Filip De Winter houdt er terdege rekening mee dat zijn partij in Merksem, Deurne en Hoboken een absolute meerderheid verwerft bij de districtsraadsverkiezingen van 8 oktober aanstaande. Dat zei hij vanmorgen tijdens de voorstelling van de Merksemse kieslijst van zijn partij.” (merksem.net 04/07/06)
Het gaat “al dan niet op één zetel na”. Dewinter op zijn webstek na de enquête van GVA/VRT in oktober vorig jaar : “Overigens ben ik blij dat het Antwerpse Vlaams Belang aan onze partijvoorzitter reeds drie Antwerpse districten kan aanbieden waar we – al dan niet op één zetel na – een meerderheid aan zetels kunnen aanbieden.” (09/10/05)
Welnu, die één zetel na, is precies de zetel voor Dirk Van Duppen in Deurne, en de zetel voor Erica De Meyer in Hoboken die daarmee Mie Branders in de districtsraad zou vervoegen. Met andere woorden: de PVDA kan in twee van de drie hoofdobjectieven van het VB het VB een stok in de wielen steken. Als Dirk, Erica en Mie zouden worden verkozen, mag het VB haar absolute zetelmeerderheid in Deurne en Hoboken vergeten. Dat schreven we reeds in maart dit jaar, en sindsdien bevestigen alle feiten dit. (Solidair, 22/03/06)
Dit alles rechtvaardigt ook politiek de inspanningen die de PVDA levert om in Deurne en Hoboken samen drie verkozenen te leveren. De campagne loopt goed, maar de zetels zijn nog niet ‘gewonnen’. We zullen de komende zeven dagen nog volop nodig hebben.
Veel succes en moed, en dank aan allen die totnogtoe aan de bijzondere campagne van de PVDA+ in Antwerpen hebben meegewerkt,
de provinciale leiding.
altijd en overal 'eerst de mensen, niet de winst'
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme