Adamo: “Ook zonder muziek moeten we nader tot elkaar komen”
Adamo: “Ook zonder muziek moeten we nader tot elkaar komen”
Yannick Guldentops03 oktober 2006 – 11:04
Brussel -- De opzet van Tom Barman was eenvoudig. Een concert in Antwerpen, de week voor de gemeenteraadsverkiezingen, tegen zinloos geweld, tegen racisme kortom voor verdraagzaamheid. Het idee kreeg langzaam vorm en vond navolging in nog drie andere steden: Brussel, Charleroi en Gent.

Foto:Legasse
In Brussel was de opzet uiteindelijk iets anders dan op de andere concerten. De Laatste Showband, onder leiding van Patrick Riguelle, zou meer dan drie uur lang artiesten van uiteenlopende genres begeleiden.
De concerten waren bedoeld voor zowat iedereen en dat zag je duidelijk in de line-up. Think of One, Laura Lynn, Guy Swinnen, Adamo en Frank Vander Linden op hetzelfde podium is dan ook niet iets dat je snel terug zal zien.
Arno had – mede door de talrijke opkomst van artiesten – het idee gelanceerd om ongewone duo’s samen te brengen. Een idee dat het 0110-concert in Brussel net dat tikkeltje extra gaf.
Wie had namelijk ooit gedacht elektrofunker Stijn in een duet met de Texaanse operazangeres Laura Claycomb te zien? Of Johan Verminnen met Axl Peleman? En wat dacht je van Daan in een vertederend duet met Victor Lazlo? Een van de hoogtepunten moet echter A Brand geweest zijn, die de Laatste Showband ervan overtuigd hebben samen met hen een kleine choreografie te doen op ‘Hammerhead’.
Jan Decorte kreeg met ‘No More Heroes’ van The Stranglers het plein aan het springen en de ambiance werd compleet toen Lange Jojo en Two Man Sound hun meezingers op het publiek loslieten. Ook Lio, hier samen met de Bergense groep Saule, met een versnelde versie van ‘Banana Split’ kon op veel meeval rekenen.
Het publiek genoot onder een waterig zonnetje van de diversiteit die hen werd aangereikt. “Het is verrassend hoe de artiesten het terrein van een andere verkennen,” merkte een vrouw naast me bedachtzaam op, “Ik denk niet dat Patrick Riguelle er ooit zelf aan gedacht zou hebben om samen te werken met Laura Lynn.”
De boodschap kwam pas echt in de muziek zelf aan bod bij Willem Vermandere. In zijn samenwerking met Fabrizio Cassol zong hij over het feit dat eigenlijk iedereen ergens een buitenlander is.
“Dat de 0110-concerten politiek geïnspireerd zijn, kan niemand ontkennen, maar intussen is het draagvlak een pak groter geworden. Dit zijn concerten voor verdraagzaamheid in alle vormen en in alle maten,” vond een enthousiaste studente. Dat het een belangrijk initiatief is, vond ook de 12-jarige Ans, die samen met de hele familie aanwezig was.
Ook al stond iedereen achter het initiatief van de 0110-concerten, het was vooral de muziek die de mensen zondag naar Brussel lokte. Zoals Adamo aanhaalde voor zijn wondermooie duet met Mousta Largo: “Het is goed dat muziek ons tot elkaar gebracht heeft, maar dat moet ook zonder muziek kunnen.” Misschien iets om over na te denken met de verkiezingen in zicht?
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme