Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden Violea (ex-Biffa) verzetten zich tegen ontslag delegee

Vakbonden Violea (ex-Biffa) verzetten zich tegen ontslag delegee

In mei werd afvalverwerker Biffa Belgium overgenomen door de Franse afvalmultinational Violea. Sindsdien hebben de vakbonden het niet onder de markt. In september startte Violea de ontslagprocedure van delegee Frank Van Roy (BBTK). Hij is de vierde delegee op rij die het aan de stok krijgt met het nieuwe bedrijf. Maar de vakbonden zijn niet van plan om zich te laten doen, zegt delegee Ronny Onsia.

Welke reden geeft de directie op?

“Volgens de directie heeft een doktersbriefje vervalst. Op 8 augustus onderging hij een operatie. Een dag na de operatie heeft zijn vrouw een doktersbriefje gefaxt naar de directie waarop stond dat Frank tot 8 september mocht thuis blijven. Toen hij op die dag terug kwam, liet de directie hem weten dat hij een week onwettig afwezig was geweest. Volgens hen stond er op het briefje niet 8 maar 3 september. Hij bracht dan maar het origineel mee en alles bleek daarmee afgerond. Maar twee dagen later wordt hij ontslagen omdat hij een doktersbriefje zou vervalst hebben.”

Jullie denken dat er iets anders achter zit?

“Enkele maanden werden we overgenomen door Violea, een afvalfirma die in Europa 70.000 mensen tewerkstelt, maar nog niet actief was in de Benelux. Violea wil ook hier nummer één worden en zit dus niet stil. Er zijn dus overal reorganisaties op komst. Op zo'n moment kan men mondige delegees missen als kiespijn.”

Het ontslag van Frank is blijkbaar ook niet het eerste incident met delegees?

“Frank is de vierde delegee op rij die wordt aangevallen. Op drie maanden tijd hebben ze vier keer geprobeerd een delegee buiten te werken. Alleen bij de eerste poging is het gelukt omdat die delegee de lange procedureslag niet zag zitten.”

Wat gaan jullie doen?

“De drie verzoeningspogingen draaiden op niets uit. Maandag wordt de zaak ingeleid bij de magistraat in de rechtbank van Antwerpen. Wij gaan met werknemers aanwezig zijn op het proces.”

Jullie rekenen op solidariteit?

“Uiteraard. We willen het ook opentrekken. Het is niet enkel een aanval op de syndicale delegatie in dit éne bedrijf. Het patronaat is al een tijd bezig met een openlijke oorlog tegen vakbondsvertegenwoordigers. Wij willen aan de alarmbel trekken en duidelijk maken aan onze collega's dat we ons moeten verenigen om de bescherming van delegees te vrijwaren.”

De vakbonden bij Veolia roepen militanten van andere bedrijven die zich kunnen vrijmaken op om aanwezig te zijn op de rechtbank: maandag 9 oktober om 14u45 aan het nieuwe justitiepaleis.