Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Darius, de Zuid Afrikaanse nerd in Mweka

Darius, de Zuid Afrikaanse nerd in Mweka

De meest opvallende buitenlander in Mweka is momenteel de 20-jarige Darius Combrinck uit Hendrina in Zuid Afrika. Hij werkt als IT technicus voor Choice Technologies. Hij is in juni afgestudeerd en kon meteen aan de slag bij Choice. Sindsdien heeft hij de twee verkiezingsrondes in Congo meegemaakt.

Darius.jpg

Choice is namelijk een van de acht Zuid Afrikaanse bedrijven die contracten uivoeren voor de onafhankelijke kiescommissie in Congo. Ze stellen hun IT-kennis ter beschikking om de resultaten van de verkiezingen te verwerken. De andere bedrijven zijn oa Telcom, IBM en Dell, allemaal met Zuid Afrikaanse werknemers. Choice Tecnologies alleen al investeert 22 miljoen Rand in Congo. Maar hoeveel ze eraan verdient is een mysterie.

Darius heeft zich een fameus imago gefabriceerd in Mweka met zijn kreet “chimanga” in feite de naam van zijn VN-chauffeur. Heel Mweka roept hem nu chimanga achterna. Darius is tamelijk turbulent en opgegroeid op een boerderij in de provincie Mpumalanga zo´n 200 km van Johannesburg. Zijn vader exploiteert er vier grote farms. De witte Darius groeide op tussen zwarte Zulu kinderen en zegt dat hij zich hier in Congo niet ontheemd voelt. Maar hij mag hier niet alleen over straat.

Choice haalde het Congolees contract binnen omdat het een docherbedrijf is van Vodacom uit Zuid Afrika. Eén van de grote gsm-operatoren in Congo. Dit toont aan dat met de verkiezingen in Congo niet alleen politieke maar ook grote economische belangen gemoeid zijn.

(Opgeschreven door Danny, gepost door ¿Keltoum? waarvoor dank)

Wat wil je nu?

Wat wil je nu? Verkiezingen of géén verkiezingen? Technologie of géén technologie?

Ik heb de indruk dat sommige journalisten teleurgesteld zijn dat alles tot nu toe tamelijk rustig is verlopen en dan maar op zoek gaan 'belangen'. Dat er politieke, economische en sociale belangen bij verkiezingen zijn, dat is nogal vanzelfsprekend. Dat het contract uit het genoemde voorbeeld niet naar een non-profit-organisatie gaat, vind ik ook niet zo vreemd.

Het is een mooie beschrijving van wat 'belangen' zijn, maar ik zie niet meteen een insteek voor een mogelijk alternatief.

Helaas vrees ik dat het niet bedrijven als Vodacom zijn, die gebaat zijn met sociale ongelijkheid. Ik vrees dat in Congo wellicht andere, ook westerse, industriëlen hun 'belangen' willen vrijwaren en daarvoor bereid zijn tot ernstige schendingen van mensenrechten. Ik vrees dat de gewetenloze plundering van grondstoffen uit Congo na de verkiezingen gewoon verdergaat. Maar daar is nu even geen aandacht voor...

raf

Gepost door raf
31.10.2006

Tags