Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bediendenbonden organiseren stakingsacties op 8 december

Bediendenbonden organiseren stakingsacties op 8 december

BRUSSEL -- Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de bedienden wil het “generatiepact” bijsturen. Door middel van sectorale stakingsacties op 8 december willen de bedienden hun eisen kracht bij zetten. Ze hopen alvast dat andere sectoren hen zullen vervoegen. Een gesprek met Ferre Wyckmans (LBC/NVK) en Christian Roland (BBTK).

Ferre Wyckmans (LBC/NVK)

-- Het plan zoals het nu voorligt is nog steeds in die mate onaanvaardbaar dat jullie willen gaan staken?

Ferre Wyckmans: "De bedoeling is dat wij voor 8 december gaan pogen om actie te voeren in een aantal sectoren. In de distributie (de grootwarenhuizen) en de non-profit ligt dat bijna vast. In de andere sectoren gaan we het laten afhangen van wat er door de arbeiders wordt beslist.
Eén van de grote punten is de gelijkstelling van de inactiviteitsperiodes (zoals werkloosheid of halftijds werk, nvdr). De twee sectoren waar men zeker actie gaat voeren zijn niet toevallig twee sectoren waar veel vrouwen tewerkgesteld zijn. We gaan proberen massaal rond die problematiek te mobiliseren."

"We richten ons ook tot de werkgevers. Voor de zware beroepen wordt in het generatiepact duidelijk gezegd dat dit moet geregeld worden in de NAR (Nationale Arbeidsraad) tussen de sociale partners. Voor de gelijkgestelde periodes richten we ons natuurlijk tot de politiek, maar we verwachten ook duidelijkheid van de werkgevers."

-- Wat verwachten jullie nu precies?

Ferre Wyckmans: "Nu zegt de regering dat de sociale partners bij het volgende interprofessioneel akkoord (IPA ) met een voorstel voor de dag zouden komen over de gelijkgestelde periodes. We willen dat uitbreiden en niet beperken tot halftijds tijdskrediet. We willen ook dat dit overleg snel begint. Anders gaat dit bij de bespreking van dat IPA op de achtergrond verdwijnen. Bovendien zal je er een prijs voor betalen als je het met de patroons moet bespreken."

-- Op het pamflet zeggen jullie : “Het generatiepact moet bijgestuurd worden”. Maar de regering zegt dat er niets meer kan veranderd worden.

Ferre Wyckmans: "We gaan ervan uit dat dat moet. Voor de gelijkgestelde periodes heeft de regering de bal zelf teruggespeeld naar de sociale partners. Wij zeggen dat dit sneller moet gebeuren. Als men nu reeds afspraken kan maken voor metaal-CAO’s voor 2015, waarom kan dat dan niet voor gelijkgestelde periodes? We willen daar ook een akkoord rond met de regering. Voor de zware beroepen geldt hetzelfde.
8 december zal misschien iets te vroeg zijn. Maar er zou dan wel duidelijkheid moet zijn dat regering en werkgevers willen ingaan op onze eisen."

-- Heb je een zicht op de actiebereidheid?

Ferre Wyckmans: "In de distributie en de non-profit weten we dat er actie gaat gevoerd worden."

Christian Roland (BBTK)

-- In de media laat men uitschijnen dat de actiebereidheid bij de christelijk vakbond minder groot zou zijn dan bij het ABVV. Is dat ook uw ervaring?

Christian Roland: "Neen hoor. Voor de bediendencentrales is het gemeenschappelijk vakbondsfront steeds behouden gebleven. We maakten een gemeenschappelijk pamflet en we roepen samen op tot staking."

-- Wat zijn dan de belangrijkste zaken die voor jullie moeten veranderen.

Christian Roland: "We richten ons zowel tot de regering als de patroons. De regering zette de deur op een kier om te onderhandelen over de gelijkgestelde periodes, wij willen dat de deur nog iets verder wordt opengezet."

-- Jullie oproep tot staking heeft dus niet tot doel om de regering te laten vallen?

Christian Roland: "Als de regering valt, dan is dat zo. Wij richten ons op specifieke eisen. Het probleem van herstructureringen en van gelijkgestelde periodes. Er moet dus in de wetteksten een aantal zaken gewijzigd worden. De vorige aanpassingen werden niet onderhandeld maar eenzijdig vastgelegd door de regering. Wij willen dat er nu wordt onderhandeld over een aantal dingen die in wetgeving- en uitvoeringsbesluiten moeten aangepast worden."

solidariteit

Proficiat,zo moet het zijn ,strijd in eenheid.Een voorbeeld voor de hele vakbeweging.