Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe kans voor Nicaragua, versterking voor progressief Latijns-Amerika

Nieuwe kans voor Nicaragua, versterking voor progressief Latijns-Amerika

De verkiezing van Daniel Ortega tot president opent kansen dat Nicaragua zich herstelt van het sociaal kerkhof van de voorbije 16 jaar neo-liberaal beleid. Het betekent ook een versterking voor het progressieve Latijns-Amerikaanse blok.

Daniel_279178799_2889773d56.jpg

Volgens Bernard Duterme van het Centre Tricontinental (Louvain-la-Neuve) betekent de verkiezing van Ortega zeker een bevestiging van de trend naar een groter en sterker progressief blok in Latijns-Amerika. ‘’Maar de verkiezing is niet een echte overwinning. Ortega verzamelt ongeveer 38 pct. van de stemmen achter zich en dat is net minder dan de score van de Sandinisten in 1990. De poging is geslaagd omwille van de verdeeldheid van rechts in twee partijen,’’ zegt Duterme.

Volgens Katia Nouten, programmaverantwoordelijke voor Nicaragua van Oxfam Solidariteit, betekent het een kans op een positieve wending na 16 jaar neo-liberaal beleid. ‘’Zo’n 80 pct. van de Nicaraguanen leven onder de armoedegrens’’, vertelt ze ‘’Een hoog percentage van de bevolking werkt in de informele sector. De werkloosheid bedraagt 25 pct. Eén vijfde van de bevolking is uit het land uitgeweken sinds 1990. Een half miljoen mensen zijn naar de omliggende landen vertrokken, vooral naar Costa-Rica. Bijna een half miljoen naar de Verenigde Staten. Die mensen sturen per jaar ongeveer 1 miljard dollar naar hun families in Nicaragua, wat neerkomt op 20 percent van het inkomen in dat land.’’

Het Sandinistisch programma en de kandidatuur van Ortega kregen de steun van Venezuela.
‘’Chavez heeft in ieder geval niet gewacht op de overwinning van Ortega om met concrete steun over de brug te komen’’, zegt Katia Nauten. ‘’De 92 gemeenten (er zijn in totaal 153 gemeenten) waar een FSLM-burgemeester is, kregen alfabetiseringsmateriaal vanuit Venezuela. Er is een akkoord voor de levering van meststoffen en goedkope petroleum vanuit Venezuela.’’
‘’Ortega heeft beloofd een einde te maken aan het wilde kapitalisme. Maar hij wil ook buitenlandse investeringen aantrekken in de strijd tegen de armoede.’’

Welke Ortega?

De nieuwe Ortega verschil wel grondig van de radicale president uit de tachtiger jaren. Er zijn een aantal verontrustende signalen. Eerst en vooral sloot hij een pact met de voormalige rechtse president Aleman. Daardoor konden de Sandinisten opnieuw deelnemen aan de machtsstructuren. Ortega liet zijn partij het controversiële vrijhandelsakkoord tussen de VS en Centraal Amerika mee goedkeuren. Dit vooral om de VS gunstig te stemmen. Onlangs sloot hij ook een pact met de officiële kerk. In oktober nog stemden de Sandinisten mee de nieuwe wet die therapeutische abortus (abortus in gevallen waar het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is) strafbaar maakt.

De inmenging van de VS in de verkiezingsstrijd bleef intens. Zowel Burton (van de Helms-Burton wet die handel met Cuba verbiedt) als Oliver Norton bezochten Nicaragua in volle kiesstrijd om de rechtse kandidaten te steunen. En defensieminister Rumsfeld nam er deel aan een bijeenkomst van ministers van defensie uit de regio. De ambassadeur van de VS mengde zich ook constant in de interne aangelegenheden van het land tijdens de electorale periode.
De Vereniging van Amerikaanse Staten veroordeelde dan ook de inmenging van de VS in de verkiezingen.

Ortega radicaal?

Ortega is nooit radicaal geweest en zeker geen radicale feminist. Ik herinner me zelfs ooit een artikel te hebben gelezen waarin Ortega er van beschuldigd werd aan seksueel misbruik te hebben gedaan. Ortega heeft er nu helemaal niks aan gedaan om zijn vrouwonvriendelijk imago weg te werken. Bovendien stond hij vroeger aan de leiding van een bourgeois-revolutionaire beweging, geen radicale beweging. Het ging daarentegen wel om een partij die er alles aan deed om staatscontrole in Nicaragua te verwerven, en daarom ook veel belang hechtte aan vormen van gewapende strijd.

progressieve ortega

als zo'n mannen als Ortega al links en progressief genoemd worden (vroeger sandinista, nu akkoorden sluitend met kapitalisten en zelfs met de katholieke kerk), vraag ik mij af wat voor nut een zogenaamd progressief blok heeft. als zo'n blok alleen maar betekend dat er goedkope olie e/d verhandeld wordt en het grootste doel alleen een macht vormen tegen de VS lijkt, dan hoeft het voor mij niet meer. het nicaraguaanse volk zal het wellicht een heel klein beetje beter hebben de komende jaren, ze zijn en blijven echter slaven van de staat en van machtsgeile machos zoals ortega... het volk werd hier weer maar eens bedrogen. voor latijns amerika is er maar een oplossing: de macht moet van links en van onder komen. viva zapata!