Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

100 nieuwsgierigen op opendeurdag Indymedia.be

100 nieuwsgierigen op opendeurdag Indymedia.be

BRUSSEL -- Een kleine 100 nieuwsgierigen kwam zondag een kijkje nemen achter de schermen van Indymedia.be. De correspondenten, videasten en fotografen van de website stelden er hun werk voor. Er waren verschillende workshops waarin je leerde publiceren op de site of waarin videofilmpjes van Indymedia.be besproken werden. Professor Jan Blommaert zorgde voor de kritische noot.

od06_crowd.jpg

(foto: claudio)

Zo'n zestig correspondenten houden de Indymedia.be-website draaiende met lokaal, nationaal, internationaal of speciaal nieuws. Vooral op grote evenementen zie je de rijkdom van dat correspondentennetwerk. Aan de verslaggeving rond de 0110-concerten werkten bijna twintig burgerjournalisten mee. Diezelfde avond, toen de laatste noten nog nadreunden, kon je al fotoreportages zien vanuit de vier steden waar artiesten optraden voor verdraagzaamheid en tegen racisme.

Op die foto's zijn we heel trots. De fotografen kregen dan ook een centrale plaats tijdens de opendeurdag. Ze mochten er hun werk 'en grand' voorstellen en uitleggen waarom ze precies op dat moment hadden geklikt vanuit die hoek. Of waarom de ene foto zwart/wit is en de andere barst van de contrasterende kleuren.

Indymedia.be claimt het label onafhankelijk. “Terecht,” vindt professor Jan Blommaert. “Commerciële media noemen zich onafhankelijk en vrij, maar vrij betekent in dat geval hetzelfde als in 'vrije markt'. Ze zijn vrij als en zolang ze winst maken.” Want achter de media zitten grote kapitaalsgroepen en multinationals die niet alleen dagbladen uitgeven, maar die ook geld verdienen met entertainment zoals films en games of telefonie en internet. “Nieuws is dus een product zoals Coca Cola of de Renault Clio. Het is onderworpen aan dezelfde wetten. Met zo weinig mogelijk middelen moet er zoveel mogelijk nieuws geproduceerd worden zodat de winst zo groot mogelijk is. Dat levert vaak bijzonder slechte tv op die ook heel sterk geüniformiseerd wordt, want het product moet overal in de wereld verkocht kunnen worden,” aldus Blommaert.

Vroeger waren de media in handen van het middenveld. Nu creëren ze hun eigen middenveld. “Voor alles zijn er verkiezingen. Sms en kies wie België vertegenwoordigt in Athene. Het middenveld wordt gecommercialiseerd,” zegt Blommaert.”

Wat is dan de opdracht van een website als Indymedia.be in dat medialandschap? Blommaert: “Ga van massamedia over naar micromedia. Doorbreek het homogene beeld van de maatschappij. In de maatschappij is er heel veel diversiteit, maar die komt niet aan bod in de media. Op Indymedia.be moet je dingen lezen die je nergens anders hoort of leest omdat de andere media de illusie van eenheid willen creëren alsof iedereen gelijk is. 'De stem van de mensen', zoals Siegfried Bracke dat noemt.” Onafhankelijke media moeten ook niet streven naar kwantiteit, wel naar kwaliteit. “Bij rampen of grote gebeurtenissen duikt het fenomeen van het breaking news op. 24 uur aan een stuk zie je mensen vertellen over iets waar ze evenveel over weten als de kijker. Cafépraat dus.”

En dan een laatste opdracht: onafhankelijke media moeten ook leren traag te werken. “Leg dossiers aan over bijvoorbeeld buitenlandse kwesties. We weten alles over de relatie tussen Dexia en de nationale voetbalploeg of David Beckham en Posh Spice, maar niks over Darfoer,” aldus Blommaert.

od06_blommaert.jpg

Jan Blommaert (foto: Legasse)

od06_onthaal.jpg

(foto: Legasse)

od06_pres_christophe.jpg

Christophe Callewaert van Indymedia.be (foto: Diederik De Mezel)

stand.JPG

(foto: Amina)

od06_djsnoop.jpg

DJ Snoop en MC Tweezwaard speelden op het einde van de dag een korte set. (foto: Diederik De Mezel)

od06_01.jpg

"Don't hate the media, be the media" (foto: Legasse)

FOTO 029  E mail.jpg

(foto: Eddy Temmerman)

Mooi verslag

Mooi aangenaam verslag