Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden vragen een Vlaams loopbaanbeleid voor alle generaties

Vakbonden vragen een Vlaams loopbaanbeleid voor alle generaties

BRUSSEL -- Na het federale generatiepact wil ook de Vlaamse regering maatregelen nemen om ouderen langer aan het werk te houden. De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB willen dat nadruk ligt op een loopbaanbeleid met daarin speciale aandacht voor werkloze jongeren en allochtonen. “Je krijgt de activiteitsgraad enkel omhoog als ook de werkgelegenheid stijgt,” zegt Caroline Copers van het Vlaams ABVV.

De vakbonden kondigden dinsdag een actieplan aan met “gerichte acties om de tekortkomingen in het generatiepact weg te werken. De gezamenlijke persconferentie van de Vlaamse afdelingen van de vakbonden is daar een onderdeel van. De bonden hebben een eisenbundel klaar die ze in het Vlaams Economisch Overleg Comité (Vesoc) willen bespreken met de Vlaamse regering en de werkgevers.

In Vlaanderen werkt minderdan één op drie van de jongeren tussen 18 en 24. Dat is maar iets meer dan de activiteitsgraad bij oudere werknemers en ruim onder het Europees gemiddelde. Allochtonen hebben in Vlaanderen ook 78 % meer kans om werkloos te zijn dan autochtonen. “Als je die cijfers bekijkt, is het duidelijk waar de prioriteit moet liggen. De jongeren dreigen een verloren generatie te worden,” zegt Ilse Dielen van het ACV.

De bonden willen dat de Vlaamse regering maatregelen neemt tegen de jeugdwerkloosheid. Zij eisen ondermeer een recht op werkervaring voor langdurige werklozen en een hoger percentage startbanen in de Vlaamse openbare diensten en de non-profit. In Vlaanderen verlaten één op tien jongeren de school zonder diploma. Ook daar moet de Vlaamse regering iets aan doen.

De strijd tegen de discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt is een andere prioriteit van de vakbonden. De bonden willen dat alle bedrijven verplicht worden diversiteitsplannen op te stellen. Klachten moeten sneller bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen terechtkomen. De Vlaamse overheid moet dan weer zelf het goede voorbeeld geven door meer allochtonen in dienst te nemen en door sociale clausules toe te voegen bij overheidsopdrachten.

Om meer mensen aan het werk te houden, moet er volgens de bonden ook gesleuteld worden aan de arbeidsvoorwaarden. “Eén op twee werknemers vindt zijn job niet werkbaar,” zegt Ilse Dielen. Dat zou blijken uit een studie van een studie van de Stichting Technologie Vlaanderen. De vakbonden willen dat veranderen door onder meer het tijdskrediet uit te breiden en daar een vervangingsplicht aan vast te koppelen.

De bonden vinden het ten slotte ook niet kunnen dat oudere werklozen worden opgejaagd terwijl zij geen enkel perspectief hebben op een nieuwe job. Ilse Dielen gaf in dit verband nog een tekenend voorbeeld. “Onlangs organiseerde het Vlaams Parlement een aanwervingsexamen voor een attaché. In het examenreglement stond: bij gelijke kwalificaties gaat de voorkeur naar de jongste kandidaat.”

De regering-Leterme voorziet in de septemberverklaring 20 miljoen euro voor de strijd tegen de vergrijzing. “Belachelijk weinig,” zeggen de bonden die vragen dat de regering op zoek gaat naar meer geld. Aanvankelijk had de Vlaamse regering ook 13 miljoen gereserveerd voor de uitbetaling van een premie aan oudere werklozen die opnieuw aan de slag gaan. Daar het generatiepact een zelfde premie voorziet, wil minister van Werk Frank Vandenbroucke dat geld nu gebruiken om de lasten te verlagen voor werkgevers die oudere werknemers in dienst nemen. “Daar zijn we niet akkoord mee. We aanvaarden niet dat er wordt gegraaid in het budget van het Vlaams werkgelegenheidsakkoord,” aldus Ilse Dielen.