Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mijlpaal voor de studiefinanciering voor het gehele Vlaamse onderwijslandschap is – eindelijk – in zicht!

Mijlpaal voor de studiefinanciering voor het gehele Vlaamse onderwijslandschap is – eindelijk – in zicht!

Vandaag vrijdag 15 december 2006 ligt het voorontwerp van decreet betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap op de regeringstafel. Het platform studietoelagen secundair onderwijs leest in dit voorontwerp bijna de bekroning van 20 jaar werk. Als het goed is, mag het ook gezegd worden! Maar om van een memorabel decreet te spreken, moet het wel nog ietsiepietsie beter…

Sterke punten in het nieuw ontwerp van decreet : De financiële voorwaarden zijn gelijk voor alle onderwijsniveaus. Van kleuterschool tot hogeschool of universiteit gelden dezelfde inkomensgrenzen. Bij ongewijzigde leefcondities zal een kleuter t.e.m. het beëindigen van zijn schoolloopbaan recht hebben op een toelage. 7de specialisatiejaren en 4de graad krijgen een opmerkelijk hogere toelage, wat een erkenning is - van de hogere kosten.

De titel van het voorontwerp van decreet betreffende de studiefinanciering van de Vlaamse Gemeenschap lijkt het volledige Vlaamse onderwijslandschap te omvatten. Inderdaad, lijkt. Bij het opstellen van het voorontwerp werden twee groepen schromelijk over het hoofd gezien. Jongeren uit het deeltijds onderwijs en het volwassenenonderwijs worden uitgesloten van het recht op studietoelagen.

Na constructief overleg tussen het platform studietoelagen secundair onderwijs en het kabinet van de minister van onderwijs groeide de overtuiging dat het niet langer houdbaar is - dat jongeren uit het deeltijds onderwijs verstoken -blijven van - een studietoelage. Hoewel voorliggend voorontwerp van decreet jongeren uit het deeltijds onderwijs nog niet meeneemt, werd de belofte – gedaan om de discriminatie - weg te werken. De titel van het voorontwerp van decreet -dekt al meer de lading. Tegen het schooljaar 2008 – 2009 - komt deze doelgroep in aanmerking voor een studietoelage.

Wat betreft het volwassenenonderwijs is voorlopig nog geen sprake van recht op een studietoelage, maar is wel al een eerste stap gezet. Het is onbegrijpelijk dat jongeren die voortstuderen aan een centrum voor volwassenenonderwijs geen recht kunnen laten gelden op een studietoelage terwijl collega’s die de stap naar het hoger onderwijs zetten, wel recht hebben op financiële ondersteuning. Deze anomalie wordt des te schrijnender bij opleidingen die enkel in het volwassenenonderwijs ingericht worden.

Een aantal groepen van cursisten kunnen (deels) worden vrijgesteld van het inschrijvingsgeld, enkel de cursuskosten dienen dan nog betaald te worden. Andere “sociaal-financiële maatregelen” worden niet voorzien. Volwassenenonderwijs krijgt zo een dure stempel. In tijden van levenslang en levensbreed leren (LLL) kan een uitsluiting niet geduld worden. Het kabinet erkent dat studeren in het volwassenenonderwijs eveneens een zware financiële inspanning van het gezin vergt. Tot op vandaag - is deze problematiek nooit ten gronde onderzocht. Daarom engageert het kabinet zich tot een analyse van de potentiële doelgroep van het volwassenenonderwijs. Wanneer cursisten ooit studietoelage zullen kunnen aanvragen en ontvangen, -wenste het kabinet geen uitsprake te doen. Dat het er ooit van zal (moeten) komen, daar is nu geen twijfelen meer aan. Pas op dat moment kan gesproken worden van een échte mijlpaal in het Vlaamse onderwijslandschap.

Last but not least drukt het platform zijn grootste bezorgdheid uit over de communicatie naar de betrokken doelgroepen. Een grootschalige en efficiënte informatie-campagne in samenwerking met het brede middenveld zal meer dan ooit van belang zijn om de mensen die het meest nood hebben aan studiefinanciering, te bereiken.

Ondertekend door de leden van het Platform studietoelagen secundair onderwijs:

Anne-Mie Drieskens, Gezinspolitiek Secretaris Gezinsbond
Elke Oeyen (ACV-jongeren)
Hugo Knaepen (VOCV)
Lut Maertens (ACW)
Jan Stevens (KOOGO)
Jan Van Damme (VSK)
Marc Michiels (KWB-Onderwijsdienst)
Sofie Vander Plaetse (ROGO vzw)
Werner Gebruers (Vlaamse Vereniging waar Armen het Woord nemen)
Wim Van Roy (ABVV-jongeren)