Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

WSF blijft belangrijke ontmoetingsplaats in strijd voor meer rechtvaardigheid

WSF blijft belangrijke ontmoetingsplaats in strijd voor meer rechtvaardigheid

BRUSSEL (KerkNet) - Het is de eerste keer dat het Sociaal Forum in Afrika georganiseerd werd. Symbolisch is dat erg belangrijk. “Er was al een tijdje afgesproken dat er afwisselend het ene jaar continentale fora, het andere jaar één Wereldforum kwam. Het vorige Wereld Sociaal Forum vond plaats in Mumbai, dit keer is Afrika aan de beurt. Voor de Afrikaanse organisaties is het heel belangrijk om met meer mensen aanwezig te zijn, maar ook hun organisatietalent te kunnen demonstreren”, legt Broederlijk-Delenmedewerker Bart Bode, die vooral rond Duurzame ontwikkeling werkt, aan Kerknet uit.

Europa medeverantwoordelijk
Tijdens het Sociaal Forum werd benadrukt dat Afrika zijn rijkdom, ook aan mensen, beter moet benutten. Tegelijk was er een felle aanklacht tegen het aanhoudende geweld, de plundering van de rijkdom en de corruptie. Bart Bode meent dat we ook vanuit Europa een bijdrage kunnen leveren. “We willen werken aan meer staat en aan een betere staat. We stellen vast dat de staatsstructuren ofwel onbestaande zijn ofwel niet goed functioneren. Daarom hebben we bv. zwaar geïnvesteerd in het proces van democratische verkiezingen in Congo. Maar verkiezingen zijn slechts een element. Het grote werk moet nog beginnen. Naast goed bestuur is het belangrijk dat de burgerorganisaties sterk en mondig genoeg zijn om hun leiders ook ter verantwoording te roepen.”

“Onze verantwoordelijkheid ligt evenzeer bij het controleren van bedrijven, in het bijzonder de ontginningsindustrie, die het vaak niet te nauw neemt met een aantal regels. Ontginningscontracten zijn vaak ten voordele van de buitenlandse investeerders en de lokale rijkdom stroomt weg naar het buitenland. Met acties bij regeringsinstanties en internationale instellingen werken wij aan verandering daarin.”

Belangrijke ontmoetingsplaats
Een van de spreeksters stelde dat men misschien niet zozeer werk moet maken van het uitroeien van de armoede, maar van het uitroeien van de rijkdom. “Deze week werd een Afrika Tax Justice Network opgericht. Belasting op financiële speculatie en op grote vermogens is een van de vormen van het bijsturen van de rijkdom. Ook de behandeling van staatsschulden die ontstaan zijn doordat dictators publieke gelden naar privéfondsen hebben doorgesluisd, moet een prioriteit op internationaal niveau worden.” Bode is ervan overtuigd dat het Sociaal Forum een heel belangrijke ontmoetingsplaats blijft voor zovele mensen en netwerken die - elk op hun manier - bezig zijn met een sociale strijd voor meer rechtvaardigheid. “Dat er meer dan 50.000 mensen aanwezig zijn, is een succes. Maar de echte waarde van ontmoeting en overleg zal zich ook elders uiten, daar waar de samenwerking resulteert in concrete resultaten.”

Davos
In Davos is intussen de G8-top gestart. “De opkomst van de Aziatische economieën, de internetrevolutie en de klimaatverandering staan er op de agenda. In de marge wil men ook de onderhandelingen over wereldhandel weer vlot trekken. Het Wereld Economisch Fourm blijft een club die zichzelf vormt en uitnodigt en internationaal geen legitimiteit heeft. Onze verzoeken richten zich naar de instanties (regeringen en private sector) en niet naar Davos op zich. En deze instanties moeten de zaken bespreken op de fora waar ze thuishoren: wereldhandel in de WTO, economische aspecten op de VN en de Wereldbank, enz.“ De G8-leiders zullen allicht ook aandacht hebben voor de klimaatverandering. “Wat door internationale instituten en organisaties al jaren aangekaart is, wordt nu heel acuut. We zien en voelen die klimaatverandering zelf gebeuren. Binnen de G8 moet men vooral de VS als grootste consument van fossiele brandstoffen en grootste vervuiler zien te overtuigen om internationale afspraken na te leven. Bovendien moet men in het kader van de VN - en niet van de G8 - afdwingende maatregelen onderhandelen om de opwarming verder af te remmen”, zegt Bode. Hij bevestigt dat we met de millenniumdoelstellingen steeds verder achterop komen te liggen ten aanzien van het vooropgestelde schema. “En dat komt omdat men blijft treuzelen met reeds beloofde, laat staan met nieuwe middelen. Dat is ethisch onverantwoord. Het dreigen de zoveelste holle beloftes van regeringen te worden.”

Campagne Broederlijk Delen
Broederlijk Delen voert samen met andere ngo's campagne rond duurzame landbouw. Vanuit Millenniumdoelstelling 1 (halveren van armoede en honger) is de keuze voor duurzame landbouw duidelijk. “We willen tijdens de campagne van dit jaar de eigen plannen van gemeenschappen uit het Zuiden vanuit Burkina Faso en Senegal belichten, omdat we overtuigd zijn dat Afrika ook talent heeft”, aldus Bart Bode.

Klein detail maar de G8 top

Klein detail maar de G8 top is pas over een paar maanden en wordt gehouden in Heiligendamm, Duitsland. Davos is iets compleet anders.