Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nigeria in het jaar 2020 in de top 20 allerrijkste landen

Nigeria in het jaar 2020 in de top 20 allerrijkste landen

De People’s Democratic Party (PDP) van regerend president Olusegun Obasanjo heeft afgelopen zaterdag in Port Harcourt de aftrap gegeven van haar « 20-20-20 campagne » waarmee ze de nakende nationale verkiezingen in april hoopt te winnen. De boodschap is alvast duidelijk : 20-20-20 of anders gezegd «Nigeria behoort in het jaar 2020 tot de twintig rijkste landen ter wereld». De getrouwe PDP slogan laat er geen twijfel over bestaan : « Power to the People » wat zoveel betekent als de macht leggen in handen van het volk.

shop.JPG

Kaduna 2007 - Het Noorden van Nigeria blijft maar wachten op de nodige investeringen in infrastructuur die de petroliumopbrengsten van Zuid-Zuid moeten bijbrengen.

Verkiezingen in Nigeria staan, sinds president Olusegun Obasanjo in 1999 aan de macht kwam, voor een democratisch gebeuren. Niettemin hoopt men bij de PDP de sjerp van het presidentschap in te rijven met de economische macht van de Zuid-Zuid regio waar de partij zich, aldus Obasanjo, « altijd weer thuis voelt ». Het is wel duidelijk dat Zuid-Zuid en PDP twee handen op een buik zijn en men het niet onder stoelen en banken steekt er prat op te gaan een 6 op 6 te hebben wat betreft het gouverneurschap in de regio. PDP’s presidentiële kandidaat, Umaru Musa Yar'Adua, gouverneur in het Noordelijke Katsina, heeft anderzijds niet veel met Zuid-Zuid te maken. Maar op de aftrap van de verkiezingscampagne afgelopen zaterdag werd de nieuwe topman paradoxaal genoeg met klare woorden ontvangen als een man van het Zuiden. Wat er ook van zij, hoe moet ondertussen het volk zich voorbereiden op de verkiezingen in april ?

Obasanjo maakte afgelopen zaterdag het overgelovige volk duidelijk dat men moet «gaan staan langs wegen waar God langskomt» en dit zijn volgens hem petroliumwegen. Ook riep hij het volk op geduld te hebben, want « macht komt van God ». Hij verklaarde zich nader dat toen hij in 1999 aan de macht kwam, hij binnen de tien dagen in Port Hacourt was om er een stake holders platform op te richten voor de Niger Delta. Port Harcourt is het hartje van de Nigeriaanse petroliumindustrie en de Zuid-Zuid regio is, aldus Obasanjo, de enige hoop om het land in 2020 op een juise ranking te brengen, dit is temidden de allerrijkste landen ter wereld. «We moeten afwerken wat we begonnen zijn en dit kan enkel indien het volk ons daartoe gemachtigt», aldus Obasanjo.

Het zal een vraag blijven hoe een land dat vooralsnog, ondanks ongemeten petroliuminkomsten, ver weg een ontwikkelingsland blijft (en lang niet een voorbeeld is in de regio), op amper tien jaar tijd tot de top 20 in de wereld kan doorstoten. De voortekenen hiervan blijven ondertussen wel ver te zoeken. Nigeria staat volgens de toonaangevende Human Development Index (2006) net niet bovenaan de top 20 van de láágst ontwikkelde landen. Maar dat is geen zorg voor president Obasanjo als herder van een land waar álle staatstdiensten als geprivatiseerd op het volk afkomen: geen politiediensten en justitie, geen energie-infrastructuur, geen onderwijs, geen administratieve rechten, geen gezondheidsvoorziening en uiteindelijk geen wetten zonder rechtstreekse bijdrage van de lokale bevolking. Als men het Obasanjo zelf vraagt moet het volk ondertussen nog wat geduld opbrengen, … want « macht komt van God ».

Correctie

We bedoelen wel degelijk de Human Development Index van 2006 en niet die van 1996 !