Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Reuters in het fotomuseum: de website is beter

Reuters in het fotomuseum: de website is beter

Antwerpen 11.02.2007 -- Zo'n tiental indymedia.be fotografen trekken samen naar de Reuters tentoonstelling "State of the world" in het Antwerpse fotomuseum. We waren een beetje ontgoocheld over de tentoonstelling.
reuters_01.jpg
Mooie foto's, zeker dat wel, en het is meer dan indrukwekkend om de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren op een rijtje te zien. Je beseft dat we in turbulente tijden leven, waar oorlog en geweld eerder de regel dan uitzondering lijken te zijn.
Maar toch bleven wij op onze honger. We hadden wat meer duiding verwacht, het verhaal achter de foto, ... maar dat daar was geen sprake van. Een klein tekstje onder foto, met plaats, datum en gebeurtenis en dat was het dan. De plaatjes uitleg hangen dan nog'n manier dat je ze dikwijls nauwelijks kan lezen. Op de website van reuters is dat heus beter opgelost. Al moet je daar dan weer snel zijn om de uitleg bij de foto's te kunnen lezen.

Je komt op de tentoonstelling ook niets te weten over Reuters. Wie met media bezig is kan zich haast geen wereld voorstellen zonder Reuters foto's, nochtans werd het foto-agentschap pas opgericht on 1 januari 1985. Toen met een tiental fotografen, vandaag met 2400.
Onze gids verteld ons dat fotografen vandaag meer controle hebben over hun beelden. Maar het omgekeerde is bij Reuters waar, foto's worden er nu al rechtsreeks vanuit het toestel via een draadloze internet verbinding naar het Reuters hoofdkwartier doorgestuurd. http://www.poynter.org/content/content_view.asp?id=117836

Persoonlijk stoorde ik me vooral aan de oppervlakkigheid. Geen enkel onderwerp wordt wat uitgewerkt,... het is een reeks van beelden zoals we die elke dag op TV, krant, het internet, ... te zien krijgen. Alle foto's die tentoongesteld worden kon je ook al zien in al die media.
Er is op de tentoonsteling een korte documentaire over het werk van fotografen in Palestina / Israël. Die geeft wat inzicht in de soms moeilijke omstandigheden waarin fotografen en reporters werken.
Opvallend is ook dat voor Reuters ook vandaag nog de geschiedenis geschreven lijkt te worden door de groten der aarde. Geen beelden van de vredesbetogingen, de massale mobilisatie's in Zuid en Latijns Amerika, ...

Het Antwerpse fotomuseum stelde haar nieuwe multimedia ruimte ter beschikking voor de Reuters tentoonstelling. Toch is het hele opzet zeer klassiek, er is één interactief paneel op de tentoonstelling, en daar kan je surfen op de Reuterswebsite.

http://stateoftheworld.reuters.com/

Reuters

Ik ben het grotendeels met Han eens. Fraaie en indrukwekkende foto's maar daar blijft het bij. Het gebrek aan achtergrondinformatie werd ook niet gecompenseerd door de gids. Zij had duidelijk meer interesse en sympathie voor Albert Watson op de tweede verdieping :)
Het klopt eveneens dat de geschiedenis geschreven wordt door de groten der aarde. Dit valt me ook elk jaar op bij de winnaars van de world press foto. Persvrijheid op dat niveau (ook voor fotografen) bestaat al jaren niet meer.

han

Gepost door han
11.02.2007

Tags