Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Armoede en sociale uitsluiting: 4 à  6% werkende bevolking is arm

Armoede en sociale uitsluiting: 4 à  6% werkende bevolking is arm

ANTWERPEN -- Telkens wanneer de onderzoeksgroep Universiteit Antwerpen, Armoede, Sociale uitsluiting en de Stad - OASeS - haar jaarboek “Armoede en Sociale uitsluiting” uitgeeft, houden zij ter deze gelegenheid een studiedag. Nu op dinsdag 6 december laatstleden.

zaal.jpg

Er waren meer dan 600 deelnemers in het auditorium rector Dhanis. Het is reeds het 14de jaarboek. Een prestatie op zich. Natuurlijk waren er studenten en docenten van diverse universiteiten en hogescholen. En veel mensen uit de Armoedebestrijding. En een behoorlijk aantal mensen uit de OCMW’s. Maar slechts uit 5 West-Vlaamse OCMW’s (Menen, Kortrijk, Blankenberge, Harelbeke, Wevelgem). Mensen uit de arbeidersbeweging in meerderheid van ACW signatuur. Politici SP.a, CD&V, Groen en Spirit. Dit jaar stond de studiedag in het teken van de OCMW’s, de titel was er zelfs naar: OCMW: De Bijstand Stand-By. Wie tijdig toekwam (vóór 9.15 uur) kreeg koffie of thee. Prof. Josse Van Steenberge verwelkomde als voorzitter van de Associatie van Universiteit en Hogescholen Antwerpen. Dan mochten wij genieten van de fijne inleiding van Prof Jan Vranken - de drijvende kracht van OASeS. Toen kwam (nog) één van de redacteuren van het jaarboek 2005, Daniëlle Dierckx, een voorstelling geven van het jaarboek. Boeiend en bewogen. Daarna leidde VRT-journalist Marc Van de Looverbosch een (doorgaans deskundig) panelgesprek: met

  • Mevr. Monica De Coninck, voorzitterster OCMW Antwerpen en van de OCMW’s van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
  • Fons Leroy, Directeur VDAB
  • Jan Peeters, burgemeester Herentals en voormalig federaal Staatssekretaris Maatschappelijke Integratie
  • Jan Vos, stafmedewerker Steunpunt Algemeen Welzijnswerk - Mevr. Ines Keygnaert, stafmedewerker lokaal Sociaal Beleid en Beleidsstrategie van Samenlevingsopbouw Vlaanderen (viboso)

Op sommige momenten was het een boeiend gesprek, waarbij Marc Van de Looverbosch soms zeer uitdagend was.

Mevr. Monica De Coninck verdedigde met vuur de OCMW’s die volgens haar teveel taken kregen van de overheden. Zij brak ook een lans om de allochtonen eerst Nederlands te leren. Wat ze niet zei was dat de Vlaamse Regering veel te weinig middelen daarvoor ter beschikking stelt. Jan Vos was realist en stelde terecht vast dat er te weinig engagement was voor de armoedebestrijding.

Jan Peeters was te waarderen toen hij één en ander relativeerde en de onafhankelijkheid van de OCMW’s verdedigde. Noch Fons Leroy noch Ines Keygnaert hadden een te waarderen inbreng. Na het panelgesprek was er pauze.

Na de pauze mocht minister Inge Vervotte onmiddellijk spreken. Ze reageerde op sommige uitlatingen van het panel. Ze hekelde de voorstellen om de kinderopvang met dienstencheques te betalen. Ze wilde wel de armoedebestrijding bevorderen maar ze vergat dat de Vlaamse Regering 200 euro belastingsvermindering toekent. Wat zou men niet kunnen doen met ± 600 miljoen euro! Vervotte beloofde volgend jaar terug te komen… Het is wel een beetje cynisch dat de minister beweert, viboso opdracht te geven om een methodiek te ontwikkelen om “verenigingen waar armen het woord nemen” te betrekken bij het beleid. De Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK) ontwikkelde reeds jaren immers de - internationaal gewaardeerde - Dialoogmethode hiervoor.

Als slot kwam Prof Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit van Rotterdam ons informeren over Solidariteit en Bijstand in Nederland. Ook daar neemt de armoede toe. Er was nadien een receptie.

Wij onthouden vooral dat bij ons de armoede toegenomen is tot 15% van de bevolking en dat er ook bij ons nog 4 à  6% werkende armen zijn. Ook het overzicht van hoe de politieke en administratieve wereld met de armoedebestrijding omgaat is intreurig te noemen. Met de term “leefloon” in plaats van “vervangingsinkomen” zijn noch wij noch de armen iets: de vervangingsinkomens blijven schrijnend laag.

Wij onthouden ook de uitspraak van Samuel Johnson uit 1770, ons in herinnering gebracht door Prof Jan Vranken: “a decent provision for the poor is the true test of civilisation” (een degelijke voorziening voor de armen is de waarachtige test van beschaving).

(Ook verschenen in Tijdingen, weekblad voor Oostende en omliggende, nummer 43, vrijdag 9 december 2005; info www.tijdingen.tk)

Danielle Dierckx.jpg

Danielle Dierckx

Engbersen.jpg

Engbersen

Inge Vervotte.jpg

Inge Vervotte

Jan Vranken.jpg

Jan Vranken

Josse Van Steenberge.jpg

Josse Van Steenberge

panel.jpg

armoede en politiek

Als je op Vervotte moet rekenen om armoede te bestrijden ben je ver van uw huis.De Sabenamensen liet ze ook in de steek .Verder dan wat naastenliefde moet je van haar ,haar partij en de meeste andere partijen trouwens niet verwachten.Denk aan het generatiepact dat jongeren nog meer in de marginaliteit zal duwen en ouderen helemaal uitpersen . Ook niet vergeten de al 25jaar durende transfers van gewone mensen naar de meer begoede klasse waartoe ook Vervotte behoort.Met een rechtse politiek schept men armoede en dan doen alsof men het in Keulen hoort donderen als er jaarrapporten publiek gemaakt worden.