Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] KAV verkoopt krokussen voor vrouwenproject in Guinee

[Interview] KAV verkoopt krokussen voor vrouwenproject in Guinee

BRUSSEL -- KAV organiseerde vorige donderdag, op de internationale vrouwendag, haar krokusactie. Vrijwilligsters verkochten overal in Vlaanderen en Brussel krokussen. De opbrengst gaat naar een vrouwenproject in Guinee. Diezelfde dag zette KAV de vrouwelijke burgemeesters in de bloemetjes. KAV trok hiermee de aandacht op het evenwicht tussen mannen en vrouwen in de politiek.

Ook in onze regio voerde KAV actie op de internationale vrouwendag. Op de markt in Halle verkochten ze krokussen en twee vrouwelijke burgemeesters uit de regio werden in de bloemetjes gezet. Visie zocht hen op in Halle. We spraken met Chris De Cock van KAV. Daarna met Christine Hemerijckx en Lutgard Van Biesen – Van der Borght, burgemeester van Roosdaal en burgemeester van Opwijk.

De opbrengst van de krokusverkoop gaat naar een vrouwenproject in Guinee. Waarom naar dit project?

Chris: Eind vorig jaar kwamen ‘ervaringsreizigsters’ terug uit Guinee. Hierbij zaten enkele KAV dames bij. Samen met vrijwilligers van Wereldsolidariteit bezochten ze daar verschillende vrouwenprojecten. We besloten om een van deze projecten te steunen. De keuze viel op een project van vrouwen die zeep maken en verkopen. Ze maken verschillende zeepproducten door gebruik te maken van olie, zout, soda en water.
De grondstoffen aankopen is echter duur en hun werkplaats is dringend aan herstel toe. Ze kunnen bijvoorbeeld niet werken als het regent. Eigenlijk zijn de arbeidsomstandigheden in het geheel onveilig. Ook is er nood aan informatie en preventie over de gevaren van soda voor de huid en de ademhaling.

Dit jaar kreeg de krokusactie een extra politiek luik.

Chris: Ja, we vragen meer evenwicht tussen mannen en vrouwen in de politiek. Vandaag de 8ste maart en vrouwendag is het precies vijf maanden na 8 oktober. De dag waarop we naar de stembus trokken. Toen hebben we stevig campagne gevoerd. Met de bekende kop van Chris Dusauchoit, de slogan ‘Mannen in nesten? Stem vrouw!’ en veel media aandacht spoorden we de mensen aan om voor vrouwen te stemmen. Nu, vijf maand later is het evenwicht tussen mannen en vrouwen helaas ver zoek. In slechts 26 van de 308 gemeenten is er een vrouwelijke burgemeester.

Daarom nu opnieuw een actie?

Chris: Ja, we wilden niet wachten op de volgende verkiezingen. Alle vrouwelijke gemeente- en provincieraadsleden van alle partijen en ook alle burgemeesters, ook de mannen, kregen de voorbije week een brief met daarin acht tips om aan evenwicht te werken. Ook wilden we vandaag de vrouwelijke burgemeesters eens in de bloemetjes zetten.

Twee vrouwelijke burgemeesters stonden in Halle in de belangstelling: Christine Hemerijckx, burgemeester van Roosdaal en Lutgard Van Biesen – Van der Borght, burgemeester van Opwijk. Na hun interview met Ring TV was het onze beurt.

KAV voert actie voor meer evenwicht in de politiek. Waarom zijn er volgens jullie zo weinig vrouwelijke burgemeesters?

Christine: Vrouwen mochten pas stemmen vanaf 1948. We hebben dus een hele achterstand. Het zit nog een stukje in de geschiedenis en de genen van de mensen dat politiek een mannenzaak is. Maar je ziet dat langzaam veranderen. De vrouwenemancipatie uit de jaren ’60 heeft daar sterk toe bijgedragen. De paritaire stemlijsten (stemlijsten met evenveel vrouwen als mannen) hadden ook effect.

Lutgard: Op 50, 60 jaar is er al een hele weg afgelegd. In Roosdaal zijn de helft van de gemeenteraadsleden vrouwen, bij ons in Opwijk zelfs een meerderheid. Op korte termijn is er dus al veel gebeurd. Je mag ook niet alles overhaasten, want dat gaat ook niet goed. Je moet het geleidelijk aan laten groeien. Door zelf een stukje het voorbeeld te geven. Sommige mensen twijfelen soms nog. Ga je dat als vrouw wel aankunnen? Niet omwille van de beslissingen, maar eerder uit bezorgdheid. Aan een man heb ik dat nog nooit horen vragen.

Christine: Eigenlijk is het geslacht niet belangrijk om een gemeente te besturen. Je capaciteiten als goede leider zijn belangrijk. Het is aan ons om dat te bewijzen.

Lutgard: Soms heb ik het wat moeilijk als men zegt: er moeten meer vrouwen in de politiek. Er moeten vooral mensen zijn die het willen doen en die het goed proberen te doen.

Is er dan geen verschil tussen vrouwelijke en mannelijke politiekers?

Christine: Vrouwen en mannen zijn in een aantal zaken anders. Maar je kan ze ook niet allemaal over dezelfde kam scheren. Ik denk dat vrouwen misschien planmatiger en een stuk breder werken.

Lutgard: En rustiger ook heb ik de indruk. Mannen hebben ook vaak een politiek ambitie omwille van de politiek. Mijn ambitie, en ook die van Christinne denk ik, was niet zozeer de politiek op zichzelf, maar om de mensen te helpen. Sociaal engagement was onze uitdaging en niet om burgemeester te worden. Het is niet toevallig dat we alletwee schepen zijn geweest voor sociale zaken.

Christine: Je ziet ook dat veel vrouwen die politiek actief zijn uit een vrouwenvereniging komen. Zelf heb ik vanuit de vrouwenbeweging een mooie vorming gekregen en kreeg er leiderschapskwaliteiten aangereikt. Ik ben daar zeer dankbaar voor.