Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Massatrouw tegen racisme wordt gigantisch feest"

"Massatrouw tegen racisme wordt gigantisch feest"

SINT-NIKLAAS -- Op woensdag 21 maart, de Internationale Dag Tegen Racisme, kan je op de Grote Markt van Sint-Niklaas terecht voor een anti-racistische 'massatrouw'. Er hebben zich al 300 koppels aangemeld. "Het wordt een gigantisch feest," aldus de organisatoren.

wouter.jpg

Deze bende heeft er alvast zin in. In het midden: Wouter Van Bellingen. Helemaal rechts: Axl Peleman en Jozef De Witte (CGKR).

Het idee voor de massatrouw ontstond na een aantal racistische incidenten rond de zwarte schepen van burgerlijke stand Wouter Van Bellingen. Een aantal koppels wilde niet door hem getrouwd worden.

Sint-Niklaas gaat vreemd
Het initiatief voor de anti-racistische trouwpartij gaat uit van een hele reeks verenigingen, die samen het Comité Sint-Niklaas Gaat Vreemd hebben opgezet. Ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding steunt de massatrouw. En Radio 2 gaat op 21 maart de hele dag live vanuit Sint-Niklaas.

Ali Sahli van het Comité Sint-Niklaas Gaat Vreemd overliep vanmorgen wat er op 21 maart allemaal op het programma staat. Heel wat. Vanaf 14u is er een jongerenprogramma in het kader van 'Allemaal Anders Allemaal Gelijk'. Vanaf 17u zijn er optredens. En om 20u is het dan de beurt aan de reuze trouwpartij, gevolgd door dans en muziek tot 23u.

Andere ingrediënten van het feestelijke gebeuren zijn "een grootse groepsknuffel, een grootse trouwfoto, een groots multicultureel dessertenbuffet en een grootse openingsdans". Ceremoniemeester van dienst is Dimitri Leue, bekend van o.m. Het Peulengaleis en W@=D@. Ook standup comedy artiest Uwamungu Cornelis voorziet een optreden.

"Op elk huwelijk, overal ter wereld, wordt er gedanst, gegeten, gefeest, en worden jong en oud verenigd in dans en muziek. Dat is hét centrale thema op 21 maart," zei Ali Sahli.

Positief verhaal
Wie ook dadelijk op de kar sprong is Axl Peleman. Hij legt uit waarom: "Voor mij is het simpel. Om het in 't Antwerps te zeggen: "ne mens hé twee poten en twee handen" en voor de rest zie ik geen verschil. Dat heb ik meegekregen in mijn opvoeding. Toen ik hiervan hoorde, heb ik dadelijk aan Ali gezegd dat ik met het enige dat ik een beetje kan - gitaarspelen en zingen - met veel plezier wou meewerken."

En wat vindt Wouter van Bellingen er zelf van? "Wat ik goed vind is dat de massatrouw het negatieve dat ik heb meegemaakt ombuigt in een positief verhaal".

De jongeren van jeugdcentrum Den Eglantier zullen samen met Indymedia.be een tekst- en beeldverslag van de trouwpartij maken.

www.sint-niklaasgaatvreemd.be

Amai

Wat een komedie! Vlaamse trouwers trouwen Vlaams.

't is straf

Wie daar nu gaat trouwen, is die voorstander van de splitsing van sociale zekerheid of niet?

Zeg nu zelf: het is toch straf dat tegenstanders van de regionalisering van werkgelegenheid iemand zouden gaan steunen die daar expliciet voorstander van is, en dat alleen omwille van diens huidskleur.

Of hoe mensen manipuleerbaar zijn.

steunen?

Als jij enkel steunt wat 100 % beantwoordt aan je eigen ideeën, zal je wellicht niet vaak de straat op moeten trekken...

100% ?

Wie spreekt er over 100%?

Ik ga de discussie niet herbeginnen, alleen dit: Wouter Van Bellingen is "fake". Als je het daar niet mee eens bent, of dat niet ziet, dan is dat maar zo.

De sympathisanten jagen hier in perfect zelfbedrog hun eigen hersenspinsels na. Maar goed, : ... 't is straf. (Einde)

Straf

Als je de dag van vandaag reageert tegen racisme, ben je dus voor de splitsing van de sociale zekerheid. En als de kleurling die je hierbij verdedigt een liefhebber blijkt te zijn van pietjesbak, ben je dus een liefhebber van pietjesbak. 'Tja, er gebeuren straffe dingen.

Moedwillige kortzichtigheid

Neen, als je reageert tegen mensen die hun huidskleur misbruiken als flamingante verkiezingstunt.

Laat ze lustig en rustig trouwen en een fijne dag beleven, ze geloven in hun eigen zelfbedrog.

Voor het overige verwijs ik naar mijn tekst "Misbruik van anti-racisme"

Echt zonde... zoveel zinloze

Echt zonde... zoveel zinloze commentaar op een uiterst zinvol en bovendien leuk initiatief...

Groot gelijk

No comment ;-)

Van mij ook

Van mij ook een groot gelijk. Ik stop er ook mee met tevergeefs te antwoorden op mensen die alleen een kritische geest blijken te hebben om zinvolle dingen af te breken. Veel succes met jullie actie!

Zinvolle dingen

Je bedoelt waarschijnlijk de "kritische" zin van partijen en personen die België willen afbreken, zoals WVB?

Als ik WVB zie, zie ik een flamingant (Spirit, de vriendenkring van August Borms), u ziet alleen "een zwarte". Wie van ons beiden is de racist?

Verder antwoord ik hier niet, niet bij gebrek aan argumenten, maar omdat ik de trouwers verder een prettig trouwfeest toewens, met alle daarbij horende felicitaties voor hun huwelijk.

Even een "mediastop" dus over dit onderwerp, voor mij dan toch.

als WVB fake is, dan moet je

als WVB fake is, dan moet je dat wel staven.
Trouwens: ik vind PVDV fake.

rechtzetting

Voor alle duidelijkheid: Sint-Niklaas gaat vreemd is een initiatief van een hele resem organisaties en individuen om op 21 maart, niet voor niets de internationale dag tegen racisme, een positief signaal te geven voor meer verdraagzaamheid. Deze organisaties doen dit belangeloos en vrijwillig, los van welke ideologie, kleur of wat dan ook. Natuurlijk is het incident met de schepen de aanleiding geweest. De rol van Van Bellingen op 21 maart is echter beperkt. Dat hebben hij zelf en de initiatiefnemers al meermaals proberen duidelijk te maken via de media. Jammer natuurlijk dat sommige media de rol van die verenigingen minimaliseren en focussen op de persoon Van Bellingen. Ik denk niet dat men kan stellen dat deelnemen aan het evenement betekent dat je op die manier andere politieke kwesties steunt. Dat is onzin en een belediging aan het adres van het verenigingsleven. Het feit dat zij dit engagement opnemen is bewonderingswaardig. Ongegronde kritiek spuien van een achter computerscherm net iets makkelijker...

Even toelichten

Ik denk niet dat men kan stellen dat deelnemen aan het evenement betekent dat je op die manier andere politieke kwesties steunt.

En waarom niet? De "massatrouw" draait toch rond WVB? En er komen Nederlandse en Duitse koppels naartoe (de aloude bondgenoten van het Vlaams-nationalisme)

Sorry, ik wou de discussie even zo laten, maar argumentaties met louter "onzin" als vermelding vind ik wat plattekes.

Denk even terug aan Rwanda: de vechtende partijen waren allen zwarten, er was veel "racisme" van "zwart tot zwart". Ik denk dat jullie nog moeten leren door de huidskleur door te kijken naar de persoon die er werkelijk achter staat.

Of gaat u beweren dat het "louter toeval" is dat de trouw, en daarmee het "anti-racismefeest" in Sint-Niklaas doorgaat?

U kan het met me eens zijn of niet, maar voor u "ongegrond" begint te schrijven, (niet van achter uw PC veronderstel ik maar hoe dan wel ?), zou ik in uw plaats toch even herlezen.

zeg

Altijd het laatste woord willen hebben - ook al zeg je niks nieuws - is ook een soort machogedrag. Ik denk dat jouw punt ondertussen wel duidelijk is.

Aan de anderen: tot woensdag :-)

Er komen Nederlanders en

Er komen Nederlanders en Duitsers dus dat zijn automatisch bondgenoten van het Vlaams-nationalisme. Leuk zo van die eigen complottheorieën verzinnen... Pas op: misschien is er wel een Amerikaans koppel; dat is dan meteen de infiltratie van Bush en de CIA!
Die Van Bellingen staat niet op de lijst van de partij waar ik voor stem. So What? Het initiatief op zich staat centraal. PVDV en anderen maken er een personenkwestie van.

Enfin... Tot morgenavond. Ik zal er zijn; en als ik de teller op de site mag geloven niet alleen :-)