Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Artikel in De Morgen maakt perverse vergelijking over solidareit

[Opinie] Artikel in De Morgen maakt perverse vergelijking over solidareit

De Morgen plaatst in een artikel de internationale solidariteit tegenover solidariteit met de eigen kansarmen. De titel van het artikel 'Vlaming solidairder met derde wereld dan met eigen kansarmen' wordt gestaafd met cijferresultaten uit de zogenoemde 'stadsmonitor'.

Dat slechts 8000 mensen uit 13 centrumsteden telefonisch zijn bevraagd, is een eerste gegeven om vraagtekens te plaatsen bij de stelling dat Vlamingen meer zouden geven om de Derde Wereld dan om de eigen kansarmen. Men kan gemakkelijk beweren solidair te zijn. Er worden nergens bedragen gegeven, er worden geen fiscale attesten nagetrokken. Het onderzoek is louter gebaseerd op beweringen van mensen aan de telefoon.

Ik heb het moeilijk met het uitdrukken van solidariteit in cijfers en procenten. Zeker als je weet dat onze eigen overheden nog lang niet aan hun beloofde percentage solidariteit komen. Solidariteit zou niet gemeten mogen worden aan wat men bereid is af te staan van zijn eigen luxe. Het zou veeleer gemeten moeten worden aan de reële behoeften van de kansarmen in het Noorden en in het Zuiden. Structurele oorzaken van problemen moeten worden aangepakt. Als men bijvoorbeeld al eens Fair Trade zou kopen en producten van duurzame landbouw van familiale boeren in eigen streek. Als men mensen kansen geven op goed onderwijs en een goede job, dan zouden we zoveel niet moeten geven aan al die goede doelen die in vele gevallen slechts druppels op een hete plaat zijn.

Ik wil niet negatief doen. Er zijn veel goede doelen die echt mensen gelukkig kunnen maken. Maar het leed van mensen in het Noorden afmeten tegen dat van mensen in het Zuiden, daar krimpt mijn maag van in elkaar. Geven aan goede doelen zou je spontaan moeten doen, en niet met het rekenmachine ernaast om te kijken hoevel er vanaf kan.

Economie en menselijke waarde

Ik denk dat u over de hele lijn gelijk hebt. Vooral de laatste opmerking lijkt me zo juist. We leven in een tijdperk waar economie voor alles komt. Men doet of de economie een menselijke maatschappij zal creeren. Men vergeet dat het uiteindelijke mensen zijn die economie maken. Men vergeet vooral om eerst die menselijke waarden voorop te plaatsen en daar eventueel een aantal economische aan te koppelen. Waarom zouden we niet wat minder snel vooruit kunnen gaan en wat meer verdelen onder elkaar? Economie is enkel een abstractie, een model. Menselijke waarden doorvoelen en leven mensen echt.

Volgens mij is de clue van het verhaal dat staren naar cijfers i.p.v. mensen uiteindelijk toch tot zijn eigen ondergang zal leiden. Men zal plots ontdekken dat 'cijfers' toch niet alles zeggen dat we opnieuw van quantitatief naar kwalitatief moeten durven gaan.

Mensen zijn geen machines en ook geen beesten maar we leven in een tijdperk waar alles vanuit die optiek wordt gezien. Ooit zal alles wel weer keren.