Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Alles wat op televisie komt, is een bewuste keuze"

"Alles wat op televisie komt, is een bewuste keuze"

Noureddine Farihi (48) speelt sinds 1999 de rol van de Marokkaan Mo in de Eén-soap ‘Thuis’. Farihi is zelf van Marokkaanse afkomst en woont al 28 jaar in België. Hij is één van de weinige allochtone acteurs die tot de vaste cast van een Vlaamse fictiereeks behoort.

Voor Farihi de rol van Mo kreeg aangeboden, had hij al gastrollen gespeeld in de Vlaamse fictiereeksen ‘Flikken’ en ‘Spoed’. “Ik was ook acteur en muzikant bij het theatergezelschap ‘De Zwarte Komedie’ in Antwerpen,” vertelt hij. “Mensen van de productie van ‘Thuis’ waren ervan op de hoogte dat in dat gezelschap een allochtoon meespeelde. De dag dat ze besloten om een Marokkaans personage in de soap te introduceren, hebben ze mij opgebeld. Zo ben ik in ‘Thuis’ terecht gekomen. Buiten mezelf zijn er jammer genoeg niet veel allochtone acteurs actief in het theatercircuit.” Volgens Farihi telde ‘Thuis’ al een aantal allochtone kijkers voor hij zelf in de reeks meespeelde. “Maar ik denk wel dat het aantal is gestegen sinds Mo zijn opwachting maakt. Ik krijg veel positieve reacties uit de Marokkaanse gemeenschap. De mensen juichen het toe dat een allochtoon een rol speelt in een Vlaamse soap, want uiteindelijk maken allochtonen ook deel uit van onze samenleving.” Toch beschouwt de acteur zichzelf niet als een voorbeeld voor de allochtone gemeenschap. “Ik hoop alleen dat meer jongeren de moed zullen krijgen om theater te gaan spelen,” zegt Farihi. Het stoort hem niet dat hij telkens opnieuw de rol van een allochtoon moet vertolken. “Evenmin heb ik het gevoel als “excuus-moslim” te worden opgevoerd,” klinkt het kort maar krachtig.

Multicultureel huwelijk
In april vorig jaar trouwde Mo in ‘Thuis’ met de Vlaamse Veronique. De manier waarop de makers het huwelijk aan bod lieten komen, lokte heel wat reacties uit: vele kijkers en critici vonden dat het huwelijk onrealistisch werd voorgesteld. Zo duurde het feest slechts één dag en waren Mo’s ouders niet aanwezig. Bovendien aanvaardden de andere ‘Thuis’-personages het huwelijk probleemloos. “Het gaat er om racisme te bestrijden in plaats van het aan te wakkeren,” reageert Farihi. Als de personages er geen graten in zien dat ‘hun’ Veronique trouwt met een Marokkaan, dan is dat alvast een stap in de goede richting. De productie wilde dat het zo zou zijn. Ik heb wel de kans gekregen om suggesties te doen in verband met het huwelijk, maar het budget van de soap bepaalt hoe lang men aan zo’n onderwerp aandacht kan besteden.”
Aanvankelijk werd niet vaak naar Mo’s geloof en tradities en verwezen. Hij leek goed geïntegreerd in de westerse samenleving. De laatste maanden is Mo echter veel strenger en radicaler geworden. Is dat een geloofwaardige wending? “Ja, want niet Mo is veranderd, wél de situaties waarin hij wordt geplaatst,” vindt Farihi. “Omdat in de verhaallijnen zijn persoonlijk leven meer aandacht krijgt dan vroeger, komen zijn ideeën en standpunten opvallender naar boven. Mo functioneert in de maatschappij, maar hij heeft wel zijn eigen cultuur en persoonlijke geschiedenis.”

“Mo is zoals de meeste Marokkanen”
De gangbare – vooral negatieve - stereotypes over Marokkanen worden in het personage van Mo volledig tegengesproken. Volgens Farihi gebeurt dat bewust. “Alles wat op televisie komt, is een bewuste keuze. Mo gedraagt zich zoals de meeste Marokkanen: hij is niet crimineel, gewelddadig of lui.” Om de allochtone personages en de bijhorende verhaallijnen realistisch voor te stellen, werkt de productie van ‘Thuis’ sinds eind vorig jaar samen met een panel van allochtone Vlamingen. Hun adviezen zouden vanaf dit seizoen merkbaar moeten zijn. Volgens Farihi zijn hun suggesties echter nog niet op Mo toegespitst. In de toekomst zou daar wel verandering in komen.
Van het VRT-onderzoek "Kleur bekennen. De zichtbaarheid van mensen van andere origine op de Vlaamse televisie" heeft de acteur nog niet gehoord. Dat belet hem niet een mening te formuleren over de manier waarop allochtonen op de Vlaamse televisie aan bod komen. “Ik ben niet zo kieskeurig over de wijze waarop allochtonen in beeld worden gebracht. Maar ik vind wel dat ze meer aanwezig zouden moeten zijn, zowel in fictie als in non-fictie. Mijn wens is dat de term ‘allochtonen’ vervaagt en zijn betekenis verliest.”

Voila !

"Mo gedraagt zich zoals de meeste Marokkanen: hij is niet crimineel, gewelddadig of lui."

Hier is alles mee gezegd wat moet gezegd worden.

Goed dat dit eindelijk eens positief belicht wordt.