Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACV-jongeren en KAJ voeren actie voor meer degelijke jobs voor jongeren

ACV-jongeren en KAJ voeren actie voor meer degelijke jobs voor jongeren

“Tewerkstelling van jongeren is één groot circus”, zo stelden vandaag de ACV-jongeren en KAJ op hun actiedag in Laken. Een vijfkoppig panel had zich in de feestzaal van GC Nekkersdal verzameld om te debatteren over de tewerkstelling van de jeugd.

De start van een degelijke loopbaan bij jongeren verloopt steeds moeizamer. Vanaf de dag dat ze afstuderen begint hun wachttijd van negen maanden te lopen. De meeste vinden na die periode nog geen geschikte job en moeten zich melden bij een uitzendbureau. Ze krijgen te maken met flexibilisering, tijdelijke arbeid en moeten steeds van werk veranderen.

03.jpg

“Geen pipo voor één dag.”
Tachtig procent van de interimwerknemers zijn jonger dan veertig jaar. Sommigen hebben geluk en worden na hun termijn als uitzendkracht niet de laan uitgestuurd en kunnen blijven werken. De meerderheid blijft echter lopen van de ene job naar de andere, zonder een vast statuut te krijgen. “De jongeren hebben veel moeite om op zo’n korte tijd door te dringen tot de kern van het bedrijf. Vanaf het moment dat er een herstructurering wordt doorgevoerd, zijn zij de eerste die de volgende dag thuis mogen blijven”, zo vertelt Marc Leemans van het ACV.

Een handig instrument voor de werkgever is het befaamde dagcontract. Hiermee wordt de tewerkstelling van de werknemer iedere dag opnieuw verlengd, of stopgezet. Dagcontracten moeten volgens Jan Denys van het uitzendbureau Randstad blijven bestaan: “Bepaalde jobs duren slechts enkele dagen, zoals bijvoorbeeld de mensen die op Rock Werchter moeten werken. De contracten dus helemaal afschaffen heeft geen zin.”

Marc Leemans ziet het echter anders: “Dagcontracten zijn veel te gemakkelijk te misbruiken. De jongeren zijn het beu om telkens een pipo voor één dag te zijn.”

contract2.jpg
07.jpg
contract1.jpg

Een degelijke opleiding

Om werkzekerheid te creëren voor jongeren moet de overheid investeren in een degelijke en aangepaste opleiding. Niet alleen op de schoolbanken of tijdens hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ze moet vooral blijven investeren in bijscholing om de jeugd ook op die markt te houden. “Vanaf het begin moeten jongeren de kans krijgen om zichzelf te kunnen ontplooien in datgeen waar ze goed in zijn. Ze moeten ook leren wat hun rechten en plichten zijn op de arbeidsmarkt en hoe ze die kunnen verdedigen”, aldus Leemans.
Voor de meeste jongeren is het moeilijk om een job op maat te vinden. ACV-jongeren en KAJ willen dan ook een betere begeleiding bij het zoeken naar werk.
Vanaf het moment dat ze werk hebben gevonden tot de dag waarop ze met pensioen gaan, moet iedereen de kans krijgen om zich bij te scholen. Marc Leemans wil zelfs het educatief verlof terug herstellen: “Vorig jaar heeft dat wettelijk verlof een flinke deuk gekregen. Het moet in ere worden hersteld en zelfs beter worden.”

edu1.jpg
edu2.jpg

“Weg met de jeugdbarema’s!”

De leeftijd van de werknemer mag volgens het ACV niet bepalend zijn voor het loon dat men krijgt. “Op die manier kan de jeugd systematisch worden gediscrimineerd. Het is toch absurd dat wanneer twee mensen die op hetzelfde moment in een bedrijf hetzelfde werk doen, dat de oudste van de twee daar meer voor wordt betaald”, aldus Marc Leemans. Hij maakt om af te sluiten zijn punt nog eens duidelijk: “Weg met de jeugdbarema’s!”

Algemeen.jpg
panel.jpg

dagkontrakten

ik heb even comentaar op de dagkontrakten ik zou nl morgen moeten gaan werken van 6tot 14uur maar ik heb nu nog geen kontrakt getekend dus is gepland om morgenvroeg te tekenen op mijn werkplaats dat wil dus zeggen dat ik van huis naar mijn werk niet verzekerd ben op lichaamlijke basis bedoeld als ik nu iets voor krijg onderweg wat gebeurd er dan zonder bewijzen van werk in u zak ?