Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dertig jaar jongerendebat: de ultieme slotzitting

Dertig jaar jongerendebat: de ultieme slotzitting

Het Scholierenparlement is op 4 mei dertig jaar geworden en krijgt voor die gelegenheid de nieuwe naam KRAS. De feestelijkheden vallen samen met de jaarlijkse overkoepelende slotzitting, die het einde van het politieke jaar aangeeft.
Om de overgang naar het nieuwe jongerenparlement kracht bij te zetten, organiseert Globelink een ultieme slotzitting met de meest bekende ex-scholierenparlementariërs.

7.jpg

Het thema van de jaarlijkse overkoepelende slotzitting is cultuur en religie. De zeshonderd jongeren debatteren over de verschillende vragen die het thema oproepen en krijgen de kans om hun voorstel te verdedigen. Na het debat volgt er voor iedere aanbeveling een stemming.

Kamervoorzitter Herman De Croo leidt de plenaire zitting in in de Kamer van Volksvertegenwoordigers: “Het is heel moedig van jullie om het thema religie en cultuur te kiezen. Het is zeer actueel, maar het blijft een gevoelig onderwerp.” De Croo wil de scholieren niet de les spellen, maar sluit zijn introductie toch af met enkele wijze woorden: “De discussie draait eigenlijk rond het begrip ‘normen’. Iemand die heel gelovig is heeft een eigen normbesef. Als dat niet overeenkomt met het merendeel van de bevolking, ontstaat er een conflict.”

Het scholierendebat

De eerste discussievraag die in de Kamer gesteld wordt, is wat er kan gedaan worden aan het misbruik van religie om macht uit te oefenen.
Volgens de Antwerpse fractie moet er vanaf de lagere school een vak komen dat de kinderen inleidt in ’s werelds verschillende religieuze culturen: “Alleen op die manier maakt men de mensen bewust van alle godsdiensten en hoe er mee om te gaan.” Een andere fractie wil dan weer jaarlijks een internationale religietop houden om conflicten tussen gelovigen tegen te gaan. Het voorstel kan rekenen op een stortvloed van kritiek en tegenargumenten. “Heel gelovige religieuze leiders gaan niet willen praten met andersgelovigen. Een religietop zou alleen nog maar die meningsverschillen in de verf zetten”, zo luidt het.

Kan religie of levensbeschouwing de wetenschap grenzen opleggen? Dat is de tweede vraag die ter discussie wordt gesteld.
Het voorstel om een ethische commissie op te richten bestaande uit verschillende wetenschappers en ethische zorgt voor commotie in de Kamer. Het merendeel van de scholieren vindt dat wetenschap primeert op religie. “Genetisch gemanipuleerd voedsel moet worden toegestaan en mensenrechten en individuele keuze zijn belangrijker dan godsdienst.”

“De Verenigde Naties moeten instaan voor de controle op journalistiek werk. Ze moeten zelf journalistenbureaus oprichten die informatie verkopen aan de media”, zo antwoordt de groep Oost-Vlaamse scholieren op de vraag hoe er in de berichtgeving moet worden omgegaan met cultuur en religie. Veel jongeren vinden het overdreven om de VN hierbij te betrekken en stemmen dan ook resoluut ‘nee’ voor de aanbeveling. Zij willen locale journalistenbureaus in de verschillende landen, met degelijke journalisten die hun informatie doorgeven aan onze media.
Een andere fractie beveelt een commissie aan die toezicht houdt op het journalistieke werk van de verschillende zenders en de geschreven pers. Op de vraag of die commissie al niet bestaat, wordt er kordaat geantwoord: “Ik weet niet of die al bestaat, maar als ze bestaat doet ze haar werk in ieder geval niet goed.”

6.jpg
5.jpg

Tijdens de middagpauze organiseerde Globelink allerlei ludieke acties

1.jpg
2.jpg
4.jpg
3.jpg

De ultieme slotzitting

Om dertig jaar Scholierenparlement af te sluiten is er een ultieme slotzitting georganiseerd. Die bijeenkomst spitst zich toe op de actuele Noord-Zuid problematiek. Voor een laatste keer gaan de ex-scholierenparlementariërs met elkaar in discussie onder de glazen koepel van het Vlaams Parlement.

“Wij eisen de verwijdering van de Coca Cola fractie uit dezelfde zaal als onze groep. Wij eisen een stemming tot verwijdering door alle aanwezigen”, zo opent de afdeling van 11.11.11 de laatste zitting.
De ABVV-jongeren willen op hun beurt een minuut stilte voor de arbeiders van Opel-Antwerpen.
Met dit rollenspel probeert Globelink een debat los te weken rond een wereldwijd basisinkomen voor jongeren en het hip maken van de Noord-Zuid thematiek.

“Een wereldwijd basisinkomen voor jongeren is heel mooi in theorie, maar draait in de werkelijkheid wel even anders uit”, dat is de kritiek op 11.11.11 die 10% van het kapitaal van de 10% rijkste mensen op de wereld wil herverdelen.
De ABVV-jongeren vinden ook dat het uitdelen van geld geen goede oplossing is: “Geld rondstrooien zorgt niet automatisch voor een betere welvaart. Men moet zich organiseren en zien dat iedereen werk heeft, dan volgt welvaart vanzelf.”
Ook de vertegenwoordigers van de scholieren zijn niet bereid om ieder kind op de wereld 1 euro per dag te geven en keuren het voorstel af.

Unicef wil over heel de wereld grootse festivals, benefietconcerten en acties organiseren met wereldberoemde mensen: “Op die manier kunnen we de Noord-Zuid thematiek opnieuw sexy maken. Als de mensen zien dat hun helden zich inspannen voor een betere wereld, gaan ze dat zelf ook doen.”
De meningen in het parlement zijn verdeeld. Sommige vinden al die grote spektakels weggesmeten geld en zweren bij kleinschalige acties. Anderen zijn akkoord met een wereldwijde sensibilisatie van het probleem, maar vinden het showbizzgehalte van zulke avonturen te hoog.
De verschillende fracties moeten lang overleggen, maar komen dan toch tot een intern akkoord. “Het parlement heeft besloten de motie tot het hip maken van de Noord-Zuid thematiek goed te keuren”, zo luidt het na de stemming.

10.jpg
9.jpg
8.jpg

religieuze leiders die praten met elkaar? nee, niet van gehoord

Ik hoop dat vele mensen toch beseffen dat er enorm veel, goede, moedige, verregaande inspanningen zijn van verschillende levensbeschouwingen en religies, en van verschillende strekkingen binnen religies, waaronder bv. een internationale religietop om conflicten tussen gelovigen tegen te gaan - zoals een fractie blijbaar voorstelde.
Het is treffend en zegt misschien veel over traditionele berichtgeving over religie, dat scholieren die ûberhaupt aan zo'n parlement meewerken bv. als tegenargument gebruiken dat "heel gelovige" religieuze leiders niet gaan willen praten met andersgelovigen. Als dat daar wordt aangebracht hoeft het al helemaal niet te verbazen dat het een voorstel van een fractie was om jaarlijks zo'n top te houden... Ik ben er nochtans van overtuigd dat we met allerlei jongeren samen weldegelijk tot suggesties kunnen komen voor de zeg maar 'volwassen' politiekers, ook op het domein van religie en cultuur... maar dit stootte me toch even tegen de borst.