The Constant Gardener of de eerste antiglobalistische thriller op groot scherm
The Constant Gardener of de eerste antiglobalistische thriller op groot scherm
christophe05 januari 2006 – 17:22
BRUSSEL -- De Braziliaan Fernando Meirelles regisseert met The Constant Gardener de eerste antiglobalistische thriller. De film vertelt het schokkende verhaal van een Britse diplomaat die het opneemt tegen Big Pharma en die dat net als zijn vrouw met zijn leven bekoopt.

Ralph Fiennes, Rachel Weisz en regisseur Fernando Meirelles op de set van The Constant Gardener
Pharma.be-baas Leo Neels schuift wellicht opnieuw zenuwachtig heen en weer op zijn stoel. Hij staat aan het hoofd van de Belgische lobbyclub van geneesmiddelenproducenten die het wereldwijd zwaar te verduren krijgen. In eigen land is er de heisa rond het Kiwi-model van dokter Dirk Van Duppen. In cinemaland is er de bijtende kritiek van The Constant Gardener en later dit jaar komt Sicko uit, de nieuwe documentaire van Michael Moore over de wanpraktijken van de farmaceutische sector.
Minder dan 50 procent van de Amerikanen heeft nog vertrouwen in een industrie die meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van nieuwe Viagra-varianten dan aan de zoektocht naar een medicijn tegen malaria. Big Pharma verdient veel geld aan de (on)gezondheid van mensen en doet dat met veel te veel en veel te dure medicijnen. Om nog een cijfer te geven: 80 procent van de Amerikaanse apothekers vindt de medicijnen in hun eigen apotheek veel te duur.
Filmmaker Fernando Meirelles noemt Big Pharma de perfecte slechterik. Hij wou na zijn doorbraakfilm Cidade de Deus een film maken over de globalisering, maar legde dat project even opzij voor de verfilming van The Constant Gardener van John Le Carré. Deze auteur van spionageromans en thrillers – zelf een ex-geheim agent – koos na de val van de Muur de globaliseerde wereldeconomie als achtergrond voor zijn romans.
De toegewijde tuinier uit de titel is Justin, een onbetekende Britse diplomaat die pas tot volle ontplooiing komt tussen de plantjes in zijn mooi afgeschermde tuin in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Zijn jonge vrouw Tessa is één en al sturm und drang. Hij leert haar kennen tijdens een heftige discussie over de Britse oorlogsinspanning in Irak en ook na het huwelijk zet ze dat activisme verder. Samen met een zwarte dokter legt ze een schandaal bloot.
Het farmaceutisch bedrijf Three Bees gebruikt de bewoners van een Afrikaanse sloppenwijk als testkonijnen voor een nieuw middel tegen TBC. Wie de testmedicijnen weigert, krijgt helemaal geen behandeling meer. Veel proefpersonen overleven de tests niet. Zij komen in een naamloos massagraf terecht. Gebaseerd op waargebeurde feiten, zegt regisseur Meirelles. Ook Le Carré bezweert dat de werkelijkheid nog stukken erger is.
Three Bees is helemaal niet gediend met het speurwerk van Tessa en doet een beroep op haar contacten in de Britse hogere kringen. Even later wordt het lijk van Tessa teruggevonden ergens langs de weg in een omgekantelde auto. De Britse autoriteiten doen de zaak af als een passiemoord (een blanke getrouwde vrouw op stap met een zwarte dokter, dat moet slecht aflopen). Justin zet zijn gietertje aan de kant en gaat op onderzoek. Een tocht die hem al snel in conflict brengt met dezelfde hogere machten die hij anders zo trouw dient. De Britse ambassade in Kenia houdt Three Bees een hand boven het hoofd en ook in de allerhoogste kringen van de Britse overheid wordt gekonkelfoesd en gemanipuleerd om de belangen van het bedrijf te beschermen.
Meirelles is een begenadigd regisseur. Zijn panorama's van Afrikaanse landschappen zijn adembenemend. De scènes in de buitenwijken van Nairobi zijn in documentairestijl gefilmd zonder figuranten en decors. Het liefdesverhaal van Tessa en Justin is ontroerend maar zonder sentimentaliteit in beeld gebracht. Bepaalde scènes zijn hartverscheurend, andere dan weer vol paranoïde spanning. De film is een dreun in het gezicht van de farmabusiness en stuurt de toeschouwers kwaad en opstandig terug naar huis. Knap werk en een bewijs dat geëngageerde cinema nog mogelijk is. Jawel, zelfs in tijden van commercie en geglobaliseerd winstbejag.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Ideale film om onze kiwistrijd verder te zetten
Peter, 07/01/2006 – 00:48
Film vanavond gezien
Het publiek verliet stil de zaal, mijn toevallige buur hoestte en verontschuldigde zich hiervoor; geen probleem zei ik we hebben meer problemen met de medicamenten ook hier in België dan met uw hoest, 'A ja'
Ja kijk maar op www.dirkvanduppen.be
Lees ook
http://www.intal.be/nl/article.php?articleId=570&menuId=1
http://www.intal.be/nl/article.php?articleId=310&menuId=1
But where are the Africans?
Raf Custers, 07/01/2006 – 12:14
Want het zijn weer de nobele witten die het oplossen, toch? Doet me denken aan Out of Africa: daarin waren de Afrikanen nog minder dan decor.
oplossen?
christophe, 07/01/2006 – 16:26
Er wordt helemaal niets opgelost in de film. Wel wanpraktijken aangeklaagd door een blanke vrouw en een zwarte (weliswaar Belgische !) dokter. De andere Afrikaanse personages zijn inderdaad in de eerste plaats slachtoffer.
Maar daar staat tegenover dat Afrika nooit eerder zo realistisch is weergegeven in een box office-film. Vergelijk het maar eens met Black Hawk Down en Out of Africa.
Maar vraag het aan Meirelles zelf:
"Daar raak je een teer punt. Ik heb nochtans enkele Britse personage geschrapt en drie Kenianen geïntroduceerd. In de eerdere versies van het scenario lag het accent te fel op de hiërarchisch gestructureerde Britse samenleving. Een Brits publiek snapt dat, een internationaal publiek niet.
Het is in elk geval niet goed om in en over Afrika een film te draaien zonder Afrikanen. Maar toen ik de film monteerde, bleken de verhaallijnen met de Kenianen een vlotte film in de weg te staan. De intentie om Afrikanen een grotere rol te geven, sneuvelde daarom op de montagetafel." (De Standaard)
Prachtige film
rikke, 09/01/2006 – 16:29
prachtige film, veel mooier en overtuigender dan een politiek pamflet. Nu snap ik waarom de farmabusiness zo zenuwachtig reageert. Al maanden geleden werden al hun werknemers via mail bestookt met "argumenten" om deze film te counteren.
Ik vraag me wel af of Raf Custers de film gezien heeft. Er wordt helemaal niks opgelost, hoe kunnen het dan de "blanken" zijn die dit doen. De protesthoofdrol wordt wel door een blanke vrouw vertolkt, doch het is zeer duidelijk dat wat ze doet enkel kan door de prima samenwerking met "Arnold" , een gedreven, niet corrupte inlandse arts. Voor de rest nis het echt wel duidelijk dat de "blanken" in Afrika gedreven door kortzichtig winstbejag, veel shit veroorzaken.
Moet het decors de hoofdrol spelen?
han, 09/01/2006 – 21:40
Ik vind dat de kritiek van Raf misschien wel terecht is. Afrika en zijn bewoners zijn in de film eigenlijk slechts het decors voor een spannende thriller. De vraag die ik me daarbij dan stel is of dat niet mag. Moet een film die zich in Afrika afspeelt absoluut Afrika en Afrikanen in de hoofdrol hebben?
Ik vind zelf dat het “decors” op een prachtige en zeer respectvolle, eerlijke manier wordt weergegeven. Misschien dat daardoor juist de verwachting wordt gecreëerd dat het decors meer dan een decors had moeten zijn. In het boek ligt de focus nog meer op de Britse enclave.
Ook bij Michael Moore zijn de Irakezen slechts een decors, terwijl het toch om hen gaat. Maakt dat Farenheid 0911 een slechte film?
Deze aanpak maakt het ook mogelijk dat de film niet verbannen wordt naar één of andere festival waar hij enkel zal gezien worden door mensen die reeds overtuigd zijn.
Maar ik vraag me echt af of in een film het decors niet gewoon het decors mag zijn?