Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / landbouw

"Haïtiaanse stabiliteit bedreigd"

Port-au-Prince, 31 maart 2009, www.avec-papiers.be - De International Crisis Group (ICG) publiceerde op 3 maart een Policy Briefing (http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5952&l=1) waarin verschillende dreigingen voor de stabiliteit van Haïti worden besproken. Het document verscheen enkele dagen voor het officiële bezoek van Ban Ki-Moon, Secretaris-Generaal van de VN op 9 en 10 maart en dat van de Veiligheidsraad tussen 11 en 14 maart.

Lees meer / 0 comment(s)

Roofbouw en liberalisering

RiziculteursOnlangs hoorde ik hoe een struise geëmigreerde Haïtiaan voor het eerst sinds jaren weer terugkeerde naar zijn geboorteland. Hij zou de hele rit door Port-au-Prince aan het huilen zijn geweest als een klein kind door wat hij zag door het autoraam. De hoofdstad van Haïti is een stad die op enkele decennia een enorme metamorfose moet hebben ondergaan. Haïti was ooit “place to be” voor talrijke Amerikanen die hier hun vakanties kwamen doorbrengen in luxueuze vijfsterrenhotels.

Lees meer / 0 comment(s)

Julio Cesar Cleto Cobos

Leo Tindemans. Daar moest ik onlangs weer aan denken naar aanleiding van het ontslag van Yves Leterme. Allicht heeft de VRT naar aanleiding van dat ontslag het inmiddels grijsgedraaide ‘Voor mij is de Grondwet geen vodje papier’ nog maar eens van onder het stof gehaald. Ook de recente gebeurtenissen in Argentinië deden me aan Leo Tindemans denken, want ook hier vond vorige week een hoogtepunt plaats in de parlementaire geschiedenis. Een politiek tv-moment dat tot vervelens toe herhaald wordt en zal blijven worden: de vice-president die live zijn eigen baas een hak van formaat zet.

Lees meer / 0 comment(s)

Casserole

Het was geen fijne dag voor Cristina, pas 3 maanden presidente van Argentinië en gisteren werd ze getrakteerd op haar eerste ‘cacerolazo’. De ‘cacerolazo’ is een Argentijnse vorm van straatprotest, waarbij mensen de straat opgaan met potten en pannen en al wat lawaai maakt. Het lijkt onschuldig, maar de ‘cacerolazo’ heeft een belangrijke symbolische waarde en heeft al twee presidenten tot ontslag gedwongen. Zo ver komt het dit keer niet, maar de waarschuwing aan het adres van Cristina was niet mis te verstaan: het volk dat haar eind vorig jaar massaal heeft verkozen, mort.

Lees meer / 0 comment(s)