Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Toekomst van digitale televisie in gevaar?

Toekomst van digitale televisie in gevaar?

De euforie rond digitale televisie is niet van de lucht: de VRT wil acht themakanalen, Telenet en Belgacom beloven ons een kijkkast met ongekende mogelijkheden. De kans bestaat echter dat die mogelijkheden flink beperkt worden. "We staan op het punt heel wat digitale vrijheden te verliezen," was de boodschap van science fiction-schrijver en technologie-activist Cory Doctorow op het Stitch & Split-festival in het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst.

cory_doctorow_0106.jpg

Cory Doctorow in het MuHKA, Antwerpen (foto: han Soete)

Cory Doctorow, voormalig medewerker van de Electronic Frontier Foundation, kwam op uitnodiging van Constant en het MuHKA naar Antwerpen om er te vertellen over de digitale tv-wetgeving die in de maak is. "Een wetgeving waarvan de makers beweren dat ze televisie van de ondergang moet redden. In de realiteit zal ze de kijkers in hun vrijheid beperken zoals nooit tevoren," aldus Doctorow.

De instantie die de standaarden voor digitale televisie in Europa bepaalt, is het Digital Video Broadcasting Project (DVB). De zitjes zijn er gereserveerd voor electronicafabrikanten, filmstudio's, tv-omroepen en academici. Publieke inspraak is er quasi onbestaande. De DVB-standaarden worden gewoonlijk vertaald in wetten. De standaarden die de DVB momenteel uitwerkt voor digitale televisie bevatten heel wat toepassingen van Digital Rights Managment (DRM), technologieën die het bekijken, beluisteren en het kopiëren van digitale media beperken.

Anders gezegd: in de DVB-wereld is het aan de filmstudio's om te bepalen hoe en wanneer je naar een film kijkt. Doctorow: "Entertainmentbedrijven krijgen het recht om te bepalen hoe -onder andere- een digitaal opnametoestel gebouwd moet worden en wat je er als consument mee mag doen. Hiermee overschrijden ze de grens waar het traditionele auteursrecht eindigt en de rechten van de gebruiker beginnen."

De macht die entertainmentbedrijven hierdoor verwerven, is volgens Doctorow enorm. "Stel je voor dat je naar je digitale televisie zit te kijken en een programma wil opnemen. Als het aan de DVB ligt, is het aan de aanbieder van dat programma om te bepalen of je dat kan. En om te bepalen hoeveel keer je dat programma opnieuw mag bekijken. En met hoeveel mensen en op hoeveel verschillende schermen je dat mag doen."

Ondanks alles blijft Doctorow optimistisch. "We maken momenteel een hele grote revolte mee op internet. De meerderheid van de internetgebruikers downloadt immers muziek en films, met of zonder toestemming van de entertainmentindustrie. Hoe meer tijd we on line doorbrengen, hoe meer organisaties er ontstaan die de belangen van digitale mediagebruikers behartigen. Dat is belangrijk: we moeten onze digitale vrijheid immers even sterk ter harte nemen als ons fysieke vrijheid."

Stitch & Split nam heel de lezing van Cory Doctorow op en publiceerde de audio op hun website: