Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Acht jaar in België en nog steeds geen papieren

Acht jaar in België en nog steeds geen papieren

Voor mij begint dit verhaal vorige zondag met het fotograferen van een hond met een T-shirt, ik krijg een A4 in mijn handen gedrukt met het verhaal van het gezin Osmani. Voor hen, begint dit verhaal in 1998, met de burgeroorlog in Kosovo. Isa raakt gewond en ze moeten hun huis ontvluchten. De vlucht uit hun geboorteland is heel duur. De verkoop van de tractor brengt onvoldoende op, Isa en Nazmyje offeren al hun bezittingen op om weg te geraken. Als ze in België toekomen hebben ze nog alleen hun kleren.

L1030195.jpg

De toestand in Kosovo is nog steeds slecht. Er is geen oorlog meer. De Kosovaren worden niet meer met geweld uit hun huizen verdreven en vermoord. Maar Serven en zigeuners worden door de Servische regering aangemoedigd terug te keren naar Kosovo en genieten een positieve discriminatie voor het verkrijgen van werk en woningen. De Kosovaren voelen zich in de steek gelaten. Isa had de voorbije jaren graag gewerkt. Hij had een witte verblijfsvergunning en daarmee ontvang je wel OCMW steun, maar mag je niet werken. Hij heeft zelfs gevraagd om te mogen werken in plaats van OCMW steun te genieten. Het mag niet. Isa is een van de vele asielzoekers die hier graag belastingen zou betalen i.p.v. maandelijks steun te ontvangen. Op 04/05/2007 is het beroep voor de Raad van State verworpen. Einde traject? De OCMW steun is nu gestopt en de laatste hoop is gericht op een humanitaire beslissing. Acht jaar wachten op een uitspraak is te lang. Dit vraagt om regularisatie.

Ouderlijk huis.jpg

Isa's broer woont nog in Kosovo met zijn vrouw en drie kinderen. In de oorlog is het ouderlijk huis platgebrand. De eerste winter heeft het gezin in een tent doorgebracht. Een deel van het huis is opgelapt, maar er is geen geld om meer te doen. Het jongste kind van twee heeft ademhalings problemen. Overleven is de eerste prioriteit. Als het gezin Osmani naar Kosovo moet, kunnen ze met zijn vieren in 1 kamer en de armoede van hun familie alleen nog vergroten.

197_02.jpg

Hoboken, juni 2007, in een van de appartementen woont het gezin Osmani.

197_10.jpg

Ontbijt, Anisa en haar moeder vooraan op de foto, Andi en Isa achteraan. Hier spreekt men Nederlands. Zoals alle kinderen eten zij graag boterhammen met choco of confituur en houden ze van spelen.

197_19.jpg

Andi gaat naar het laatste kleuterklasje.. Anisa is net twee geworden en is ongeduldig om volgend jaar ook naar de kleuterschool te mogen gaan. Zij zijn beiden voor volgend jaar ingeschreven.

197_30.jpg

Anisa is een lief, rustig kind. Ze krijgt net als Andi veel aandacht.

197_35.jpg
197_31.jpg

'Mensen zonder papieren' het is een cynische omschrijving. De papierberg van de familie Osmani is aanzienlijk.

198_01_2.jpg

Er is constant bezoek van buren en vrienden.

198_09.jpg

Nazmyje begint te koken, pita's. Zonder vragen heeft ze voor mij ook een portie gemaakt. Dit is een gastvrijheid die ik bij ons niet ken.

198_10.jpg

Nazmyje rolt het deeg uit op het plastiek tafelkleed. Ze stooit er prei op en rolt het op. Dan gaat het op een bakplaat in de oven. Goedkoop en heel lekker.

198_15.jpg

Anna en haar man, zijn vrienden van het eerste uur. Ze is meter van Andi en heeft bij de geboorte de navelstreng van Anisa doorgeknipt.

197_25.jpg

Tijd voor het middagdutje.

Mooi

Het is prachtig hoe je als fotograaf erin slaagt om te laten zien dat we allemaal mensen zijn ...

familie Osmani

Amai Luc, knap werk! En zo fier dat ik ben dat mijn hond de opener mag zijn, waar die viervoeters allemaal goed voor zijn hé?
Ik ga het zeker verspreiden want ik wil onze toffe buren niet kwijt!
Bedankt!
leen

familie osmani

Hoi,
Het is eigenlijk toch schrijnend te zien hoeveel mensen er niet willen werken en de mensen die willen werken het dan eigenlijk niet mogen, omdat ze niet in orde zijn met hun papieren.
En dat zo'n dingen dan ook nog 8,5 jaar aanslepen!
Het is gewoon schandalig! Ik vindt dat ze na 8,5 jaar het recht hebben om hier te blijven en de papa recht heeft op werk, om op een volwaardige manier voor zijn gezin te kunnen zorgen! Want das toch wat wij allemaal willen, een toekomst voor onze kinderen!
Groetjes Sandra

De berg papieren van 'Mensen zonder papieren'.

Zéér ontroerd!

regularisatie

Hallo,

Ik ben Tina Houthoofd en zit in mijn laatste jaar Humane Wetenschappen. Mijn eindwerk gaat over het onderwerp 'integratie' en ik vroeg me af wat juist de regularisatievoorwaarden zijn.

Ik snap niet waarom mensen die het verdienen om Belg te worden en onze rechten de krijgen, die kans niet worden aangeboden. En omgekeerd, je ziet soms buitenlanders lopen die maar vijf Nederlandse woorden kennnen, en zich opsluiten in hun eigen groep, zonder naar buiten te treden. Maar die worden dan wel de nodige papieren toegestopt. Waar ligt de grens?

Wie beslist er over hun lot? Welke basis beslist over hun geluk? Heeft dit nog altijd te maken met het blanke superioriteitsgevoel?

Ik hoop dat iemand op mijn vfagen kan antwoorden...

Groetjes, Tina x.

Regularisatie voorwaarden

@ Tina, op de verschillende acties voor regularisatie wordt er steeds op gewezen, dat er geen duidelijke normen zijn. De actie groepen zijn hiervoor vragende partij. Het lijkt of de verantwoordelijke politici de onduidelijkheid als wapen gebruiken om zoveel mogelijk asielzoekers buiten te krijgen.