Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Marc Leemans (ACV): "Geen sociale dumping en geen oneerlijke concurrentie"

Marc Leemans (ACV): "Geen sociale dumping en geen oneerlijke concurrentie"

STRAATSBURG -- Op de betoging vallen de groene jasjes en sjaaltjes van het ACV op. Met 800 zijn ze. “Centrales als Transcom en Openbare Diensten hebben goed gemobiliseerd omdat zij de druk van de richtlijn natuurlijk het hardst aanvoelen," legt nationaal secretaris Marc Leemans uit.

Leeman_420_DSC_4756.JPG

(foto, han Soete)

“De wel heel liberale richtlijn waar Frits Bolkestein in 2004 mee uitpakte, hebben we gelukkig kunnen tegenhouden. Maar de nieuwe Europese Commissie kwam met een doorslagje op de proppen met dezelfde gevaarlijke gevolgen. Als de Commissie haar werk weigert te doen, moeten we dan maar druk uitoefenen op het Europees parlement. Vandaag ligt er een compromis op tafel met een aantal bijsturingen. Vraag is of dit compromis op een meerderheid kan rekenen binnen het parlement. Als dat niet lukt, krijgt de Europese Commissie vrij spel."

“Voor ons is het cruciaal dat er geen sociale dumping komt en geen oneerlijke concurrentie voor onze openbare diensten. Probleem is wel dat zelfs europarlementsleden niet helemaal klaar zien in het compromis. Het oorsprongslandsbeginsel is er niet uit, maar het is wel bijgestuurd. De controle moet door het ontvangende land gebeuren en er mogen bijkomende eisen worden gesteld. Concreet: wij mogen van een electriciteitsbedrijf eisen dat ze aan iedereen minimum 6 ampère aanbiedt. Onze arbeidsvoorwaarden zijn heilig. Daar mag niet aan geraakt worden."

“Maar deugdelijk bestuur is dit zeker niet. Men rekent op het gebrek aan kennis om een heel verstrekkend voorstel er door te krijgen. Dat is een tactiek die mij angst inboezemt. Maar een Europees sociaal overleg is helaas niet voor morgen. Zelfs in België staat het sociaal overleg onder druk ondanks een traditie van 80 jaar. In heel wat landen is het overleg onbestaande of heel recent. Wij moeten onze rol blijven spelen binnen het EVV (Europees Vakverbond, cc) en het EVV moet haar beurt sterker en pro-actiever optreden. Dat is de manier om Europa socialer te maken. Tot nu toe had Europa enkel oog voor inflatiebestrijding en groeivoeten, maar ik merk in de contacten met europarlementsleden dat ze toch stilaan oog krijgen voor de sociale dimensie. Daar zijn onze acties en ons lobbywerk natuurlijk niet vreemd aan."