Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“We brengen een mix van politiek, sex en absurditeit”

“We brengen een mix van politiek, sex en absurditeit”

The big Rona and Sigrid Show, kortweg bRaSs, is een komisch cabaretduo bestaande uit Rona Kennedy en Sigrid Laget. Ze combineren hun humor met activisme, en omgekeerd. Binnenkort staan ze op de planken van het Comedyfestival tijdens de Gentse Feesten. Rona geeft tekst en uitleg.

brasssigrid.JPG

Waarom doen jullie mee aan het Comedyfestival?

Rona: “We hebben toegezegd omdat we het Comedyfestival in Gent een alternatief comedyfestival vinden. Ze proberen een ander soort comedy te promoten. Er doen mensen mee van diverse achtergrond, en wat we ook heel belangrijk vinden is dat er veel vrouwen meedoen. In België zijn er bijna geen vrouwen in de comedywereld. Het festival biedt ons een plek waar we onszelf kunnen zijn.”

Het is jullie eerste show ?

Rona: “Het is inderdaad onze eerste avondvullende show, tot stand gekomen met ondersteuning van Villa Basta - een cultureel centrum in Limburg waar we vorig jaar de ‘GaGa Cup’ gewonnen hebben. Tijdens het comedyfestival laten we de show voor het eerst los op het grote publiek. En het publiek van de Gentse Feesten is best wel een fijn publiek. Ik ben zelf Brits van origine en op het festival is er ook mogelijkheid om een gedeelte van de show in het Engels te doen, voor het toeristisch publiek.”

Jullie zijn toch al langer met comedy bezig?

Rona: “We hebben tot nu toe verschillende korte stukken gespeeld van een kwartier of een halfuur. We zijn begonnen met skechtes in het Queerkaffee in een kraakpand in Gent. Het Queerkaffee is een driemaandelijkse feest en cabaretavond gebaseerd op de queerfilosofie. De bedoeling van het Queerkaffee is om een vrije, niet commerciële ruimte te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen ongeacht zijn seksuele geaardheid. De ruimte wordt ook collectief draaiende gehouden.”

“Ik heb Sigrid ontmoet op een straattheateractie tegen verrechtsing met het straattheatergezelschap Kompagnie Kontrarie. We maken vooral straattheater en interventies rond vluchtelingen, verrechtsing enz. bvb onze ‘VlaamsbeHang actie’ rond de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.”

“Uit onze sketches is dan bRaSs gegroeid, the big Rona and Sigrid show. We zijn een komisch cabaretduo en brengen een combinatie van politiek, sex, en zelfspot."

Je bent zelf actief in allerlei actiegroepen. Hoe valt het te rijmen met comedy?

Rona: “De enige manier om te overleven in deze wereld is door te lachen met jezelf en de wereld, of door actie te voeren. De laatste tijd concentreer ik me vooral op cabaret. Maar ik ben al meer dan tien jaar activiste in allerlei politieke actiegroepen. Van milieubeweging, vredesbeweging, anti-kernwapenbeweging tot ethisch omgaan met geld, zoals het 'Ace bank'-project dat ik gedaan heb samen met Netwerk Vlaanderen. Ik ben ook actief geweest in het clownleger en heb trainingen gegeven aan clowns die actie wilden gaan voeren op de G8 in Schotland.”

Hoe verwerk je dat activisme in je humor?

Rona: “We halen thema's aan die ons raken, die ons kwaad maken. Daarover schrijven we teksten die we dan uittesten. De thema's gaan vaak over verrechtsing, de belachelijkheid van bepaalde politieke situaties, George Bush, terrorisme, angst in de maatschappij,... We beginnen eerst met onszelf belachelijk te maken, daarna kijken we naar de rest van de wereld. Ik vind het heel belangrijk als komiek of cabaretierre om jezelf ook niet te serieus te nemen.”

Wordt het niet snel belerend?

Rona: “Nee, dat is totaal niet de bedoeling. We proberen dat net zoveel mogelijk te vermijden door eerst met onszelf te lachen. En daarna pas te lachen met andere situaties. Pas op, we lachen niet met mensen maar met situaties. In het Queerkaffee hebben we een thuispubliek van activisten. Die vinden onze humor geweldig. Het is afwachten wat het grote publiek van ons zal vinden. We brengen de dingen soms op een heel overdreven manier maar wel met een zekere stijl. We hebben bijvoorbeeld een liedje rond terrorisme en angst met als titel 'Mijn straat daar is iets vreemd aan, sinds mijn buur zijn baard liet staan'. We proberen vaak via een bizar of grappig beeld een politiek thema of iets dat ons kwaad maakt aan te kaarten.”

“Je hoeft de actualiteit niet op de voet te volgen om onze humor te begrijpen. Iedereen heeft al gehoord van Bush of van terrorisme. We hebben bijvoorbeeld ook een grap over het Vlaams Belang, maar brengen die heel visueel. Kortom: we proberen al die dingen op een heel grappige manier verteerbaar te maken.”

Hoe kan je jullie humor best omschrijven ?

Rona: “We brengen geen stand-up maar echte cabaret. Je kan het best omschrijven als een mix van politiek, sex, sketches, liedjes en ander absurditeiten. Alles wat ons beweegt of pisnijdig maakt passeert de revue. Het is ontroerend, scherp en grappig tegelijk.”

Sigrid en Rona treden op op het Comedyfestival op de Gentse feesten.
Meer info: http://www.comedyfestival.be en http://www.brasstheater.be

Vlaams Behang Actie

Bekijk het filmpje van de Vlaams Behang actie op Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=iYWlsTpb8fA

Go and free the world of evil!

Go Rona! Go Sigrid!
Geef er een lap op, en weet dat wij jullie altijd geweldig vinden!!

xx Robin E.