Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoverslag] Afschermplicht voor pluimvee in heel België

[Fotoverslag] Afschermplicht voor pluimvee in heel België

BRUSSEL -- Vanaf 1 maart geldt er een afschermplicht voor pluimvee van zowel professionelen als particulieren in heel België. Met afschermen of de ophokregeling wordt bedoeld dat u uw pluimvee moet afschermen door middel van netten of gaas zodat er geen contact met wilde vogels mogelijk is. Het voederen en drenken van uw pluimvee gebeurt best binnen maar als dat niet mogelijk is, zorg dan voor een afdak boven de plaats waar de dieren gevoederd worden.

_MG_6872.jpg

Het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
Het FAVV heeft het bijzonder druk gehad de laatste maanden met het opstellen van verschillende maatregelen, informeren en sensibiliseren. Vooral het laatste, het sensibiliseren van de mensen lijkt bijzonder moeilijk te verlopen stelt woordvoerder Pascal Houbaert vast. Volgens hem zouden sommige mensen allesbehalve klaar zijn voor de ophokplicht. Ze weten niet wat te doen of willen het niet weten, nemen geen maatregelen of vegen er gewoonweg hun voeten aan de maatregelen.

Vogelbescherming
Ook Jan Rodts van de Vogelbescherming stelt vast uit verschillende telefoontjes van pluimveehouders en particulieren dat sommigen zich niet zullen aanpassen aan de verplichte maatregelen en daar dus gewoonweg niet aan zullen mee doen. Nochtans is het onderbrengen van gevogelte een kleine moeite, zoals het onderbrengen van kippen bijvoorbeeld, hier is gewoon een overdekte afspanning nodig en hoeven niet eens in een hok.
Er zullen dan ook vanaf morgen honderden inspecteurs van het FAVV pluimveehouders controleren of ze zich wel aan alle maatregelen houden. Bij particulieren zullen het eerder agenten zijn die zullen controleren of men zich wel dan niet aan de maatregelen houdt. Bij een eerste controle en het niet naleven van de maatregelen zal alleen een waarschuwing worden gegeven, vanaf dan geld een periode van 24 uur om alsnog aan de regels te voldaan. Indien daarna nog alles niet in orde blijk te zijn, kan men een proces-verbaal opstellen of kunnen alle dieren in beslag worden genomen. Op die manier hoopt het FAVV te voorkomen dat de vogelgrip van wilde vogels overslaat op dieren in gevangenschap.

0602-011-011.jpg

Antwerpse zoo en Planckendael
Reageren ontstemd bij het vernemen dat ook voor hen de ophokplicht geld. En dit nadat flink wat geld te hebben gespendeerd in de vaccinaties, ongeveer 170 in Planckendael en een 70 tal in de Zoo van Antwerpen. Wat nu volledig nutteloos bleek te zijn. Beide hopen nog op overleg of uitstel maar volgens Pascal Houbaert van het Voedselagentschap is dit uitgesloten. Dit stevent af op een ramp voor de kweek van sommige soorten vogels.

Landen waar de vogelgriep heerst:
Europa:
Kroatië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië, Frankrijk, Bosnië, Slowakije, Zwitserland. Mogelijk komt Zweden er ook bij want aan de zuidoostkust van Zweden zouden twee dode wilde vogels gevonden zijn die meer dan waarschijnlijk besmet zouden zijn met de gevaarlijke H5N1-variant. De definitieve resultaten van de genomen stalen worden binnen de twee weken verwacht. De vraag is dan ook wanneer Nederland en België uiteindelijk aan de beurt zullen zijn.

Buiten Europa:
Camboja, China, Indonesië, Irak, Thailand, Turkije, Vietnam.

Tot wanneer duurt de ophokplicht?
De ophokplicht zal tot na de vogeltrek verplicht zijn, ongeveer tot en met mei.

Wat is vogelgriep?
Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte bij dieren waar het merendeel van alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. De ziekte is in ieder geval reeds vastgesteld bij verschillende pluimveesoorten (eenden, ganzen, kippen, kalkoenen, fazanten, parelhoenders, kwartels en patrijzen). Sommige van deze soorten vertonen duidelijke symptomen (kalkoenen), bij andere is een besmetting nauwelijks te herkennen (eenden en andere watervogels). De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van de pathogeniteit van de virusstam, de leeftijd van het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties.
Typische ziektetekens zijn:

ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte.

0602-011-113.jpg

Wat moet ik als particulier doen met een dode kip?
Als u aanwijzingen heeft dat het dier kan gestorven zijn door een besmettelijke ziekte, moet u uw dierenarts bellen. Indien hij een sterk vermoeden heeft dat de kip gestorven is door de gevolgen van vogelgriep moet hij de inspecteurdierenarts verwittigen. Op zijn beurt zal hij dan eventueel de kip laten onderzoeken. In geen geval begint u zelf met de opruiming van de dode dieren.

Wat doen indien u dode vogels treft?
De vondst melden aan het influenza callcenter op het gratis nummer 0800 99 777. Wij vragen u het vinden van dode vogels alleen te melden als die werden gevonden op dezelfde plaats, op hetzelfde tijdstip én deel uitmaken van dezelfde soort of familie, én als het ten minste om de volgende aantallen gaat: 1 zwaan, 20 meeuwen, zeemeeuwen of spreeuwen, of 5 dieren van een andere soort (bijvoorbeeld eenden). Zieke of gekwetste vogels kunnen gemeld worden aan vogelopvangcentra die weten wat ze in deze gevallen moeten doen.

Is vogelgriep besmettelijk voor mijn hond of kat?
Er is op heden geen aanleiding om te vrezen dat uw hond of kat besmet kan raken. Ten eerste is er nog geen vogelgriep aanwezig in België. Ten tweede is er geen aanwijzing dat honden of katten dragers of verspreiders zouden kunnen zijn van het virus. Wel blijken katachtigen bij intensief contact met besmet pluimvee (opeten, steeds samen in stallen) gevoeliger te zijn om de ziekte door te maken. Deze situatie werd nagebootst in laboratoria maar doet zich in het dagelijkse leven niet voor.

0602-011-094.jpg

Kan de mens besmet raken door het eten van kippenvlees, eieren of producten op basis kip of ei eten?
Een eventuele besmetting met het vogelgriepvirus loopt via de ademhalingswegen. Het is daarom niet gevaarlijk om in de getroffen landen kippenvlees, eieren of producten waarin kippenvlees of eieren verwerkt zijn, te eten. Overigens is het verstandig om het algemene advies te volgen om kippenvlees altijd goed te verhitten en hygiënisch te behandelen. Dat laatste wil zeggen: houd rauw en bereid voedsel gescheiden en reinig alles wat in contact komt met rauw vlees zorgvuldig. Het is ook aangewezen om eieren goed te koken of te bakken en niet rauw te verwerken in gebak of mayonaise.

0602-011-068.jpg

We willen er u wel aan herinneren dat er in België momenteel geen vogelgriep is. Deze maatregelen gelden voor wie op bezoek gaat naar gebieden waar er wel vogelgriep heerst.
(foto's: legasse.be )
Bron: ( Brusselnieuws.be, vrtnieuws.net, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Influenza, FAVV )
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
influenza.be
Call center 0800 99 777
favv.be
demorgen.be/vogelgrip