Werkgevers en vakbonden lezen verslag over loonevolutie niet op zelfde manier
Werkgevers en vakbonden lezen verslag over loonevolutie niet op zelfde manier
christophe08 november 2005 – 21:54
BRUSSEL -- De lonen in België stegen sinds 1996 2,9 % sneller dan in de ons omringende landen Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dat blijkt uit het dinsdag voorgestelde technisch verslag van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Maar bonden en werkgevers trekken niet dezelfde conclusies uit het rapport.

(foto han soete)
De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) publiceert halverwege de looptijd van een loonakkoord altijd een technisch verslag over de loonevolutie in België in vergelijking met de ons omringende landen. Als de lonen te snel stijgen moeten de werkgevers en de werknemers comform de wet op het concurrentievermogen hierop een gezamenlijk antwoord formuleren.
Tijd om de lasten te verlagen en de automatische indexaanpassing in vraag te stellen, zeggen de werkgevers in een gezamenlijk persbericht. De vakbonden roepen op om alle punten in het verslag ter harte te nemen. Zo schrijft de CRB ook dat België hard achterop hinkt bij het Europees gemiddelde wat de werkgeversinspanningen voor vorming betreft.
“Ten laatste in 2004 moesten de werkgevers 1,9 % van de loonmassa aan vorming besteden. Twee jaar later zitten we nog altijd nauwelijks aan 1 %,” zegt Josly Piette van de christelijke vakbond ACV. “Als de werkgevers beginnen over de index en de huidige loonafspraken willen we ook die elementen op tafel leggen,” aldus Piette.
Volgens Luc Voets van de studiedienst van het ABVV investeert België ook te weinig in onderzoek. Hij noemt de huidige loonovereenkomsten zeer gematigd. Voets: “De vastgestelde loonontsporing is voor een groot deel te wijten aan twee conjuncturele factoren: de versnelling van de inflatie en de forse daling van de lonen in Duitsland.” Voets voegt er ook aan toe dat de tewerkstelling in ons land sneller stijgt dan in de buurlanden.
Vanaf december buigen werkgevers en vakbonden zich over dit verslag. Zij moeten een akkoord bereiken over de interpretatie van de cijfers en over eventuele maatregelen om te corrigeren. “Als er tegen kerstmis geen akkoord is, moet de regering knopen doorhakken,” zegt Josly Piette. Volgens Vandermeeren zijn het niet de vakbonden die afspraken met de voeten treden. “Wij respecteren de overeenkomsten over loonstijging. Het zijn de patroons die zich niet houden aan de afspraken over vorming.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Na een onderzoek waaruit
Peter Van de Ven, 09/11/2005 – 00:46
Na een onderzoek waaruit moet blijken dat we minder werken dan we denken, na de uitspraken van werkgevers dat immigratie noodzakelijk is omdat Belgen lui en onbekwaam zijn, volgt dan nu definitief de actie tegen het echte onderwerp: de lonen, de index. De eerste minister, op reis in Azië, was sneller dan het licht om dit te steunen.
Graag herhaal ik mezelf uit vorige bijdragen op deze site:
("informatiecampagne", 7/11)
"Een vergroting van de arbeidsmarkt (meer jongeren aan het werk, meer ouderen aan het werk) door de regering, in combinatie met een verkleining van het aantal arbeidsplaatsen, door de werkgevers, stimuleert loonverlies. Dit loonverlies (= verminderde koopkracht?) denken de werkgevers te compenseren met nieuwe afzetmarkten in de groeilanden"
("oneerlijke onzin" 2/11)
"Besluit 8. De verborgen agenda achter de beleidsverklaring van 11 oktober in het algemeen en achter het generatiepact in het bijzonder, zijn afbraak van onze sociale wetgeving en loonmatiging, op maat van de groeilanden."
Toch opvallend is, dat regering en de werkgevers zich amuseren met een rondje "vakbondje en tegenstanders tarten". Verschillenden vragen zich af waarom de regering en de meerderheidspartijen zo graag "olie op het vuur gooien".
Waarom doen ze dat? Wie lonen en sociale wetgeving wil afbreken, verwijdert eerst wie ze verdedigt, wie ze beschermt.
Waarschijnlijk zijn "behoorlijke"lonen, een goede sociale wetgeving en een goed georganiseerde vakbond slecht voor het imago van België dat de regering tracht te verkopen tijden haar bedelronden bij inversteerders in de groeilanden.
De Europese investeerders daarentegen zien in die groeilanden, in China in het bijzonder, een niet te missen opportuniteit.
De regering en de werkgevers stimuleren een situatie van veralgmeend wantrouwen. Ieder Belg heeft het recht om huidige regeringspolitiek onwaardig en walgelijk te vinden.
Loononderhandelingen
Peter Van de Ven, 13/11/2005 – 18:57
Wat denkt u, van volgende citaten over onderhandelingseisen?
"· het mordicus willen afsluiten van akkoorden met lineaire loonsverhogingen voor de hele sector in heel het land, daar waar de economische realiteit van verschilt tussen subsectoren en anders is in de verschillende regio’s;
· de neiging om de beschikbare onderhandelingsmarge volledig op te souperen in de sector-onderhandelingen, terwijl men goed weet dat daar op ondernemingsniveau vrijwel altijd nog extra’s bijkomen."
In de pers kwamen reeds berichten dat de lonen in onze buurlanden minder gestegen ( minder hoog) zijn dan in België, waardoor België een "loonhandicap" zou hebben. Reeds in 2004 werd zelfs door de Sp.a gesteld dat de Belgische lonen te hoog zijn.
Wie niet akkoord is met een loonvergelijking met onze buurlanden, kan twee meningen hebben:
(1) Men moet de lonen in België niet vergelijken met buitenlandse.
(2) Men moet de lonen in België wel vergelijken met buitenlandse, maar niet die van onze buurlanden, maar wel met de lonen uit groeilanden.
Om bovenstaande vraag te vermijden, het loondebat bedrijf per bedrijf voeren, zoals gesuggereerd in bovenstaande citaten, zal tot gevolg hebben dat in het ene bedrijf de lonen blijven of zelfs verhogen, en in het andere licht of sterk dalen.
Dit is een valstrik.
(1) Men rekent op een opportunistische reflex, in de stijl van: als het in ons bedrifj geregeld is, interesseert de rest ons niet meer"; dit is een verdeel en heers strategie, oud beproefd en zeer gevaarlijk.
(2) Men kan ervan uitgaan, dan ondanks de onderlinge verschillen, de totale loonmassa zal dalen; door de grote versnippering van het debat riskeert echter niemand nog zicht te hebben op deze echte evolutie van de loonnorm.
Het debat rond de lonen en de sociale wetgeving is het echte debat. Worden wij een na-te-streven-voorbeeld voor de groeilanden, of, omgekeerd, worden we afgebouwd tot groeiland?