Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“My name is Youssef and I’m your terrorist on this flight”

“My name is Youssef and I’m your terrorist on this flight”

Youssef el Mousaoui is stand-up comedian en bracht op het Comedyfestival Gent zijn show, 100% Legaal, voor een uitverkochte zaal. De Antwerpse Belg van Marokkaanse afkomst maakt volgens eigen zeggen geen grappen over Marokkanen, die werken toch niet.

4.jpg

(foto's: maarten)

“In Marokko zijn wedstrijden om reizen te winnen helemaal niet populair. Zeker niet als je een heen-en-terug ticket kan winnen”, zo begint Youssef zijn show. Hij brengt de culturele verschillen en vooroordelen uit onze maatschappij naar boven, om ze dan een voor een door de mangel te halen. “Alles zou veel beter zijn als we allemaal dezelfde kleur hadden, bijvoorbeeld blauw, zoals de Smurfen. Alleen Filip Dewinter niet, hij blijft onze Gargamel.”

Nadat Youssef zich verontschuldigt omdat hij nogal snel spreekt, volgens hem te wijten aan de snelcursus Nederlands, legt hij aan het publiek uit waarom Marokkanen niet willen werken in België. “Als je uit Marokko naar België komt, kom je niet om te werken, maar om te rentenieren, je hebt er dan al minstens twintig jaar kinderarbeid op zitten.”

Ook het Israëlisch – Palestijns conflict moet er aan geloven. “De Palestijnen zijn al twintig jaar stenen aan het gooien naar de Israëliërs, die konden er maar één ding mee doen, een muur bouwen. Als de Palestijnen stront en dadels hadden gegooid, hadden we nu een mooie groene strook palmbomen”, aldus Youssef.

Zijn bijna twee uur durende show, was er één die geregeld scherp en kritisch uit de hoek kwam, maar zonder belerend te willen zijn. Iedereen, maar dan ook echt iedereen heeft er van langs gekregen. Lachen met verschillen en gebreken zorgt voor politiek incorrect amusement, zo vond ook het publiek.

Meer info op:
www.comedyfestival.be

10.jpg
9.jpg
2.jpg
5.jpg
3.jpg
1.jpg
6.jpg
8.jpg
7.jpg

Humor over gevoelige thema's

Met humor over gevoelige thema's moet je inderdaad voorzichtig zijn. Het feit dat Youssef el Moussaoui dit zelf voor zijn rekening neemt en durft lachen met de vele vooroordelen die er zijn, is feitelijk wel het bewijs van zijn grootheid. Ze laten je inzien hoe nog veel te veel mensen zwart-wit denken. Als dit op een humoristische manier wordt gebracht, is dit eigenlijk ook een spiegel die ons wordt voorgehouden. Het kan in sommige gevallen verhelderend werken. Toch ben ik een beetje bang dat sommige vooroordelen zo worden uitvergroot dat ze wel eens kwetsend kunnen overkomen. Dat mag alleszins nooit de bedoeling zijn.