Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Freya Piryns (Groen!) gechoqueerd door toestand in gesloten centra

Freya Piryns (Groen!) gechoqueerd door toestand in gesloten centra

BRUSSEL – Gisteren is Freya Piryns op bezoek geweest bij Angelica, het Equadoraanse meisje dat wordt vastgehouden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. De Groen!-senatrice is gechoqueerd: “Een gevangenis is geen plaats om kinderen in onder te brengen”.

Piryns sprak in de bezoekersruimte van het ‘transitcentrum’ met Angelica en haar moeder, maar ook met een Kosovaars gezin met twee kinderen.

“Ik heb dingen gehoord waarover ik als Belgisch parlementslid echt niet gelukkig kan zijn – dingen die mij choqueren. Als je daar toekomt zie je het al aan de buitenkant: een gebouw omheind met tralies, met amper ramen, met kleine kamertjes,… Het feit dat daar tien kinderen zitten opgesloten, in een gebouw dat je toch een gevangenis mag noemen, dat zij maar vijf minuten per dag gelucht worden, letterlijk, op een klein koertje, achter tralies,… Dat zijn absoluut geen omstandigheden om kinderen in onder te brengen,” aldus Piryns.

Groen! heeft een wetsvoorstel klaar voor een algemene regularisatie op basis van humanitaire overwegingen… Zou Angelica in aanmerking komen?

“We hebben eigenlijk twee wetsvoorstellen klaarliggen. Eén om te verbieden dat nog langer kinderen worden opgesloten in gesloten asielcentra. Dat kan echt niet meer. Het is trouwens in strijd met het kinderrechten verdrag, dat België heeft geratificeerd. En ten tweede vragen we inderdaad een nieuwe regularisatiecampagne. Wat mij betreft moet daarvoor ook Angelica in aanmerking kunnen komen.”

“Er zijn op dit moment talloze mensen in België die hier al jaren zijn… Angelica is hier al vier jaar, het Kosovaarse gezin waar mee sprak al zes jaar,… Ze kunnen bewijzen dat ze hier banden hebben opgebouwd en dat ze compleet geïntegreerd zijn in onze maatschappij. Ze gaan hier naar school, hun ouders werken hier – weliswaar in het zwart natuurlijk, omdat ze niet anders kunnen…”

“Voor die mensen moet er echt een allerlaatste regularisatiecampagne komen. Zij zijn slachtoffer geworden van het feit dat onze asielwetgeving niet transparant genoeg was en de procedure te traag. Ik ben voorstander van een snelle procedure met duidelijke regels – maar dan moet het ook écht snel gaan. Als je mensen hier zeven jaar laat leven, kan je niet plotseling zeggen: nu moet je terug.”

Maar Angelica en haar moeder hebben nooit in een asielprocedure gezeten. In de voorstellen van CD&V over regularisatie vallen ze daarom uit de boot. Voor jullie moet dat anders?

“Ja, ook díe mensen moeten geregulariseerd kunnen worden, want de asielwetgeving is al die jaren zo ontransparant en zo moeilijk geweest dat je er niet van moet schrikken dat een aantal mensen er nooit aan begonnen zijn. Die moeten daar nu niet het slachtoffer van worden. In afwachting van een snelle, tansparante procedure heb je een laatste, brede regularisatiecampagne nodig.”