Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

DJ Gaetano: “Zigeuners zijn de beste muzikanten op de hele wereld”

DJ Gaetano: “Zigeuners zijn de beste muzikanten op de hele wereld”

Vrijdagavond, gypsy-avond. Normaal gezien organiseert Sfinks dan een Braziliaanse avond. Dit jaar onderscheiden ze zich echter. Er worden shlasticks met zigeunersaus voorzien, waar iedereen zich aan kan verlekkeren. Maar ook verschillende zigeunergroepen zoals Kocani Orkestar, Mahala Rai Banda en Duvacki Orkestar Kristali treden op. En dan hebben we natuurlijk ook nog Dj Gaetano, die vrijdag welgeteld drie keer in de concerttent draaide en het hele zigeunerplaatje compleet maakte. We vroegen Gaetano naar zijn passie voor deze zigeunermuziek.

djgaetano.jpg

Wat wil je bereiken met je muziek?

"Ik wil dat mensen van mijn muziek kunnen genieten. Ik ben al met muziek bezig van toen ik heel jong was, maar ben wel al een aantal keer van stijl veranderd. Op dit moment voel ik mij voornamelijk aangetrokken tot zigeunermuziek, omdat het een mix is van traditionele muziek, jazz en van muziek van over de gehele wereld."

Je speelt vaak samen met Mahala Rai Banda. Hoe verloopt jullie samenwerking?

"Het is een genoegen om met hen te mogen samenwerken. Ik heb hen leren kennen via Prime Disk, een platenmaatschappij waar ik mee samenwerk. Zij werken ook samen met Kocani Orkestar en Mahala Rai Banda. Ik maakte voor Prime Disk een cd ‘Electro Gypsyland. Tijdens de productie van die cd maakte ik kennis met Mahala Rai Banda. We hebben vandaag nu niet zo veel kunnen samenspelen, maar dat gaat zeker anders zijn morgen wanneer we op een festival in Italië gaan spelen."

Hoe gaat jullie samenwerking dan in zijn werk? Improviseert de groep bij jouw muziek?

"Nee, niet zozeer, we maken gewoon nummers samen. Op zich is het niet altijd even gemakkelijk, want zij bevinden zich in Roemenië en ik zit hier in Brussel, maar we proberen toch zoveel mogelijk onze tracks voor te bereiden alvorens op een concert te spelen."

Wat trekt jou het meest aan in zigeunermuziek?

"Voor mij zijn zigeuners de beste muzikanten op de hele wereld. Ik hou enorm van hun virtuositeit, snelheid, creativiteit,... Deze mensen leren niet muziek spelen op school, het is een familietraditie.
Ik heb een hele goede band met de muzikanten, het is erg leuk om met hen samen te werken, ze zijn heel enthousiast."