Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Apartheid tussen armen en rijken maakt ziek"

"Apartheid tussen armen en rijken maakt ziek"

BRUSSEL -- Zal de armoede tegen 2015 gehalveerd zijn? Volgens de Milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties zou dat toch moeten. Maar de Werkgroep Gezondheid en Milleniumdoelstellingen, een samenwerkingsverband van Belgische NGO's en de mutualiteiten is er niet gerust in. “De vooruitgang stokt en hier en daar gaan we zelfs opnieuw achteruit,” klonk het op de voorstelling van een nieuwe gezondheidsbrochure.

feature109.jpg

Naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag en zes jaar na het formuleren van de Milleniumdoelstellingen vonden 13 Belgische ngo’s en twee mutualiteiten het tijd om eens de balans op te maken. Volgens de auteurs van de gezondheidsbrochure is er weinig reden tot juichen. Er is misschien wel enige vooruitgang, maar die is zeer relatief en vooral heel ongelijk. En precies die ongelijkheid neemt sterk toe. Valérie Van Belle van de Christelijke Mutualiteiten geeft het voorbeeld van Washington. Wie in het centrum de metro neemt naar de villawijken in Maryland doorkruist een vreemde tijdzone. De levensverwachting ligt daar 20 jaar hoger dan bij het vertrekpunt. “Ook tussen wijken in Charleroi kan dat verschil oplopen tot 15 jaar,” zegt Van Belle.

De Milleniumdoelstellingen zouden daar iets moeten aan doen door tegen 2015 de armoede te halveren. De Werkgroep Gezondheid en Milleniumdoelstellingen merkt op dat de ambities al flink werden teruggeschroefd. “In 1974 klonk het nog dat de armoede moest uitgeroeid zijn op het toen nog magische jaar 2000. Nu is men al tevreden als de extreme armoede gehalveerd wordt tegen 2015,” aldus Van Belle.

Op de persvoorstelling van de brochure klonk wel nog meer kritiek op de milleniumdoelstellingen. “De visie die er achter zit, is neoliberaal,” zegt professor Jean-Pierre Unger van het Tropisch Instituut in Antwerpen. Volgens hem verwachten de opstellers van de doelstellingen alle heil van de markt. “Nochtans bewijzen de feiten dat privatiseringen niet werken in de derde wereld,” stelt Unger.

“Sociale ongelijkheid is de grootste risicofactor,” zegt Dirk Van Duppen, arts bij Geneeskunde voor het Volk en promotor van het veelbesproken kiwimodel, een systeem van openbare aanbesteding voor geneesmiddelen. Volgens hem is gezondheid een kwestie van onrecht bestrijden. Hij geeft het voorbeeld van de bloeddrukverlager Amlor. “Met het kiwimodel zou het Riziv voor dat éne medicijn alleen al elk jaar 35,86 miljoen euro besparen.”

Volgens ACW-voorzitter Jan Renders is de uitbouw van een tegenmacht cruciaal in de armoedebestrijding. “Gezondheid is een recht en om dat recht op te eisen, heb je een tegenmacht nodig. Het is onze taak als arbeidersbeweging om mensen en structuren sterker te maken in de derde wereld net zoals we dat 100 jaar geleden in België gedaan hebben.”

De Werkgroep Gezondheid en Milleniumdoelstellingen hoopt met de gezondheidsbrochure daar een steentje toe bij te dragen. “Armoede moet een gezicht krijgen,” vindt Mieke Molemans, voorzitster van 11.11.11. “Het beeld van de gezondheidszorg is het beeld van de hele samenleving. Dit is een belangrijke bijdrage om de stilte die rond armoede heerst te doorbreken.”

De initiatiefnemers willen de brochure ‘Spoedige beterschap... in 2015!? De lange weg naar gezondheid voor allen’ verspreiden binnen de NGO's en de vakbonden en onder de studenten van medische faculteiten. De brochure is ook te koop bij 11.11.11.

100_3243.jpg

Mieke Molemans, 11.11.11 (foto's mario franssen)

100_3268.jpg

Jan Renders en Dirk Van Duppen

100_3278.jpg
100_3216.jpg