Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

We shall overcome en de anti-islambetogers

We shall overcome en de anti-islambetogers

Waarom staat er op Indymedia.be nog niets over de anti-islambetoging?

“Never fight with a pig. You both get dirty, but the pig likes it.” Zo luidt een Amerikaanse wijsheid. De spreekwoordelijke varkens van dienst zijn drie onbenullige personen die een betoging willen organiseren tegen de islam (niet tegen islamisme zoals professor Marc De Vos beweert, SIOE schrijft bijvoorbeeld dat islamofobie 'the height of common sense' is).

Als je politiek weinig voorstelt, is een publiek debat als dat over de SIOE-betoging natuurlijk een natte droom. In De Standaard alleen al verschenen een vijftiental artikels en opiniestukken over de betoging van de Deen Gravers, de Brit Gash en de Duitser Ulfkotte. Weinig betogingen van de voorbije maanden konden op zoveel aandacht rekenen.

Volgens de Amerikaanse wijsheid reageer je beter niet op de provocaties van de drie heren. Het is een debat geworden over de vrijheid van meningsuiting. Geen debat over de wansmakelijke onzin die Gravers, Gash en Ulfkotte bijéén harken.

Zijn ze echt zo wansmakelijk? Een blik op hun website volstaat. De mensen achter SIOE vergelijken zich met Ghandi. Freddy Thielemans is plots een fascist, wordt de Grand Mufti van Brussel genoemd en wordt afgebeeld als een rechterhand van Osama Bin Laden. Op de verboden betoging willen ze “We shall overcome” zingen terwijl ze witte borden zullen meedragen. De anti-islambetogers willen zich dus bedienen van de symbolen van de witte beweging in België die in het zog van de Dutroux-affaire een massa op de been bracht.

We shall overcome
Het lied dat dankzij Joan Baez onlosmakelijk verbonden is met de civil rights movement in de VS. Pete Seeger schreef de definitieve versie van de gospel. Een oerversie van het lied werd al gezongen door slaven terwijl ze op het veld werkten. Seeger pikte een recentere versie van het lied op toen het gezongen werd door de stakende werknemers van de American Tobacco Company in 1946. De zanger Pete Seeger die zelf ooit een tijd in de gevangenis zat wegens 'on-Amerikaanse' activiteiten (het was de tijd van communistenjager McCarthy) registreerde ook de rechten op de song. Hij deed dat uit angst dat iemand anders het zou doen. Sindsdien gaat de opbrengst naar het "We Shall Overcome" Fund dat Afro-Amerikaanse culturele projecten sponsort. Vorig jaar bracht Bruce Springsteen nog een nieuwe versie van het lied uit op zijn Pete Seeger-tribute album.

Dat lied gaan de anti-islambetogers kwelen. Wat heeft extreemrechts toch met antiracistische en antifascistische symbolen? Vredesbetogers of vakbondsmilitanten stappen toch ook niet met gestrekte sieg heil-arm van Noord naar Zuid in Brussel?

Roger Johnson and Pete Seeger We Shall Overcome.jpg
Pete Seeger zingt 'We shall overcome'

(met dank aan Luc Schrijvers voor de input)

anti islam betogers

Waar komt toch die aversie vandaan die alles en iedereen die zich uitspreekt tegen de islam als fascisten verketterd?
Was links niet de beweging die ooit het gristendom in de bek uitlachte en hun principes als nonsense weerlegde? Waarom horen we ze nu dan niet? Je hoeft per slot van rekening geen expert te zijn om te snappen dat het huidige gristendom peanuts is vergeleken bij de religie die nu in opkomst is. Waarom gilt de linkse kritische massa al 25 jaar hetzelfde? Is er dan onderweg nergens progressie in het denken opgetreden? Is de wereld niet veranderd?
Het waren de franse socialisten die vlak voor de 2e wereldoorlog iedere aanval op het nazi-regime als polariserend veroordeelden en het waren socialisten die de Ayatolla hielpen om die rechts Sjah af te zetten (ze werden daarna als dank allemaal over de kling gejaagd)
Is het dan alleen maar vorm dat zogenaamde linkse activisme? Gaat het dan uiteindelijk toch stiekem niet over de wereld maar meer over jullie zelf? Zijn jullie allemaal blind?

Lees ook eens

Lees ook eens http://indymedia.be/en/node/21046 dan weet je meteen dat er niet één Islam bestaat.

Lees ook eens de definitie van racisme op : http://www.diversiteit.be/CNTR/NL/racism/definitions/

Groeten

han

common nonsense

N.B.: Hoe weinig Amerikanen van dierenwelzijn afweten, mag blijken. Zwijnen houden helemaal niet van zich vuilmaken: ze nemen een modderbad om zich daarna te laten drogen, waardoor insecten en andere beestjes samen met de droge modder van hun huid vallen. De reden dat varkens bij ons vuil zijn, is omdat ze te weinig bewegingsruimte hebben. In hun natuur is een modderbad is om puur hygiënische redenen. Wat een belediging dus om varkens te vergelijken met extreem-rechts...

Ter zake: een anti-islam betoging? Imagine. Alle soorten fundamentalisten meteen weer op hun paard. De kritische geesten kunnen nog es overal gaan uitleggen dat je bezwaarlijk een volledige godsdienst kan bekritiseren. De atheïsten hebben een extra reden om ongelovig te blijven. De dieperliggende oorzaken van de conflicten en problemen in de wereld en de mogelijke oplossingen geraken nog maar eens ondergesneeuwd.

Dit soort discussies en dit soort anti-betogingen zijn de common nonsense, de ruis op onze media.

the motive and speech of effective opposition

Ok, veel mensen van links en rechts ga ik hiermee niet kunnen overtuigen, maar laat ik toch een poging doen om tussen de twee in te gaan staan en mij af te vragen wat het eigenlijke motief is van zo'n betoging.

Zou het kunnen dat 'motive' en 'speech' verschillen? Zelfs als mensen spreken over 'anti-islam', zou het ook een stellingname 'anti-fundamentalisme' of 'anti-terrorisme' kunnen zijn? Want uiteindelijk is het fundamentalisme het beeld dat zij van de islam hebben...

Het volgende wat je je dan kan afvragen, is of de 'speech' wel het gewenste effect heeft, dat tegemoet komt aan het 'motive': een betoging tegen de islam zal de islam niet van de aarde verwijderen en zal in het slechtste geval het fundamentalisme nog doen toenemen.

Hoe integer ook het recht om zich uit te spreken tegen iets, veel eerder zal je dialoog en verzoening kunnen bereiken door zich uit te spreken voor het goede, voor vrede en voor godsdienstvrijheid.

die op de foto

krijgt een taart in zijn gezicht als hij nr een bepaald proces komt***

re:

Naar welk proces zou Pete Seeger dan wel willen komen?

En waarom zou hij dat niet mogen?

Het gaat hier er niet om

Het gaat hier er niet om verkettering. Het gaat hier om culturele en religieuze waarden in andere landen. Daartegen gaan betogen hier in brussel...
Weg met die vreemde culturen in die vreemde landen! - en verder - we smijten er de bom op! Een pre-emptive strike en de democratische krachten zullen verrijzen.

Men kan gerust vragenstellen bij het mensenrechten gehalte van bepaalde religieuze overtuigingen (bij alle zelfs als je het mij vraagt) en hopen dat met de evolutie de democratische krachten overwinnen (en dat doen ze naarmate samenlevingen zich ontwikkelen) maar dit heeft toch iets van een kruisvaardersbetoog.

Het gaat zeker en vast over de wereld. Over de wereld van burgers. Over welke rechten me die burgers toeschrijft. Zoals het recht op zingeving bv, op eigen culturele waarden, op soevereiniteit, op gezondheid, op voeding... en ja, ook het recht op vereniging en emancipatie, maar er zijn andere manieren om deze te ondersteunen dan ertegen te gaan betogen. Dat dan nog eens over doen op stigmatiserende manier over mensen die nota bene in eigen land er een eigen religie en staatsbestel op nahouden want o wee er loopt misschien 1% van de belgische bevolking rond die een alatoyha op de stoel van de koning willen.

De opkomst van populistische anti-westerse politieke leiders kan er maar zijn als het Westen een vijandige houding aanneemt. Het is maar als we er meer mee gaan praten, samenwerken dat de waarde die we dan toch aan onze ideeën toekennen zich verder zal kunnen bekend maken. Bovenop krijgen we zelf dan nog de kans onze wereld eens uit een minder euro-centristische bril te zien.

En trouwens, dat van de mensrechten gaan we nog langer dan 25 jaar blijven gillen hoor, al gil ik persoonlijk niet zo veel.

christophe

Gepost door christophe
14.08.2007

Tags