Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Boek] Giles Bolton: Poor Story

[Boek] Giles Bolton: Poor Story

Poor Story, het debut van Giles Bolton's, ex-medewerker van DFID (dep. for International Development, UK)

Nog een boek over Afrika en globalisering? Er zijn er al zoveel geschreven? Waarom zou je er nog een boek over lezen? We weten toch al hoe de vork aan de steel zit?

Dit boek, het eerste van ex-NGO-werker Giles Bolton, uitgebracht in april 2007, geeft een kijk van binnenuit het "oudste continent met de jongste staatsgrenzen". Het gaat terug naar de beschavingen en de handelswegen van vóór het kolonialisme. Het beschrijft hoe de land- en machtshonger van het Europese kolonialisme het continent tot op vandaag heeft ontwricht. In vijf grote thema's: armoede, hulp, handel, globalisering en verandering, beschrijft Bolton het grote verschil tussen het beeld dat het Westen heeft en wat er echt in Afrika gebeurt.

Ondanks meer dan dertig jaar hulpprogramma's vanuit het westen voor Afrika, zijn de meeste landen op het continent in die periode verarmd. Wat wij aan belastingen en steun geven verdwijnt in het niets door unfaire handelsregels die een strop leggen om de ontwikkeling van een interne economie.

In het licht van de EPA-onderhandelingen, handelsvoorwaarden die de Europese Unie wil opleggen aan Afrika, de Caraïben en de landen van de Pacific, is dit boek een absolute aanrader en noodzaak. Maar ook als belastingbetaler of als donateur of medewerker van eerder welke NGO is het hoognodig om eens stil te staan bij de effectiviteit van de zogenoemde ontwikkelingsprogramma's.

Kan Afrika zelf keuzes maken? Is het in staat een eigen economie op te bouwen? Wat staat de ontwikkeling in de weg? Is het Westen bereid om Afrika een stem te geven? En tot slot: wat kan jij doen voor Afrika? Welke houding kan jij zelf aannemen: als activist, als donateur of medewerker van een NGO, als politiek geïnteresseerde belastingbetaler en als medemens bezorgd voor het leven en de levenskwaliteit van miljoenen Afrikanen.

Jo

Gepost door Jo
16.08.2007