Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Milieublog] De grote onzin

[Milieublog] De grote onzin

Van de Milieublog van de Bond Beter Leefmilieu:

"De grote onzin Maandag 27 en dinsdag 28 augustus wijdt Terzake op Canvas zijn uitzending aan de opwarming van het klimaat. De minireeks start met de documentaire “The great global warming swindle”, een ondertussen enigszins beruchte poging om de menselijke bijdrage van de mens aan de klimaatverandering te ontkrachten. De argumenten in de documentaire schieten hun doel voorbij.

Terzake vervolgt met een doorlichting van wat de wetenschappers drijft die de consensus over de klimaatverandering op losse schroeven willen zetten. Resultaat is een verbijsterende reportage over hoe wetenschappers zich een conclusie laten opdringen en die met vuur verdedigen als het genoeg betaalt. Maar ondertussen blijven we wel tijd verliezen met wetenschappelijke achterhoedegevechten.

De “Swindle” past mooi in een strategie om actie tegen klimaatverandering tegen te houden, of tenminste te vertragen. Want nu de opwarming zelf met eigen ogen valt vast te stellen, plooien de zogenaamde sceptici terug op een volgende verdedigingslinie: “het is niet de schuld van de mens”. Ze verwijzen daarvoor graag naar andere factoren die volgens hen belangrijker zouden zijn dan de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Zo zou de intensiteit van de zonnestraling de grote verklaring zijn. Dat die uitleg geen hout snijdt, weten we sinds het laatste IPCC-rapport. Op de federale website over klimaat vind je samenvattingen van het rapport in het Nederlands. De wetenschap van de klimaatverandering verfijnt nog, en moet nog verder verfijnen. Maar de stelligheid versterkt alleen maar waarmee we weten dat de uitstoot van broeikasgassen door het verbranden van fossiele brandstoffen, veeteelt, ontbossing… de oorzaak is van de recente klimaatverandering.

Het vervolg van de strategie laat zich raden. Als het dan al onze schuld is, kunnen de sceptici nu nog betwijfelen of de opwarming wel zo fel zal zijn als voorspeld. En als laatste reddingsboei blijft over dat er niks meer aan te doen is (of variant: dat het onbetaalbaar is om iets te doen), en we ons beter zouden bezig houden met de impact van de klimaatverandering voorbereiden. Een discours dat vandaag bijvoorbeeld al te horen is bij fenomenen als de multi-inzetbare dokter Luc Bonneux. Stuk voor stuk stappen in een strategie die er op gericht is om nu vooral geen actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Een excellente analyse van deze strategie is te vinden op de site van Peter Tom Jones. En zeer toegankelijk geschreven achtergrond bij de wetenschap van klimaatverandering en analyses van de tegenargumenten, zijn te vinden op de (Engelstalige) site realclimate.org en op de prachtige Nederlandse site (met medewerking van het KNMI!) het Klimaatportaal, met onder andere een dossier over de “Swindle”-documentaire"

www.bblv.be

reportage niet uitgezonden

Heb gisteren en eergisteren TerZake gezien, het ging gewoon over de regeringsonderhandelingen. :)

De reportage is dus nooit uitgezonden geweest.

toch nog ergens goed voor

Blijkbaar is de communautaire crisis dan toch nog ergens goed voor?!!??

opiniestuk

In De Standaard en op MO.be verscheen ook een opiniestuk over deze documentaire (die tot nu toe nog niet werd uitgezonden door Canvas). Het opiniestuk werd o.a. ondertekend door Peter Tom Jones, Serge De Gheldere, Alma De Walsche en John Vandaele.

link: http://www.mo.be/index.php?id=68&no_cache=1&tx_uwnews_pi2[art_id]=18941

Jo

Gepost door Jo
29.08.2007