Rik Vermeersch: "SP.A en PS niet meer als bevoorrechte partner van ABVV"
Rik Vermeersch: "SP.A en PS niet meer als bevoorrechte partner van ABVV"
han11 november 2005 – 16:04
Brussel -- De BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde stemde een motie waarin ze vragen dat de het ABVV zijn “bevoorrechte relatie” met SPA en PS herziet. Dat de motie unaniem werd gestemd door een afdeling met zo’n 70.000 leden (één van de grootste afdelingen binnen het ABVV) geeft aan dat het ongenoegen diep zit. Een gesprek met Rik Vermeersch. (secretaris BBTK BHV)
"Er was op de betoging van 28 oktober een spandoek met daarop SP.A blauw. Dat kan dan wel ludiek geweest zijn, het is wel de reactie die steeds
weer terugkomt." (foto, han Soete)
"We konden in de maand oktober bij onze militanten een enorm ongenoegen vaststellen tegenover de socialistische partijen. De militanten verstaan niet dat de socialistische partijen mee aan de basis liggen van dat generatiepact. Ze begrepen nog minder dat die partijen rechtstreeks het ABVV aanvielen."
"De aanval tegenover het ABVV die komt vooral van SP.A. Onkelinckx (PS) heeft dan wel laten verstaan dat het ABVV de mensen verkeerd informeert, de PS is toch wat genuanceerder in zijn kritieken op het ABVV. Ze hebben natuurlijk beiden dezelfde verantwoordelijkheid in dat generatiepact.
Men voorziet ‘zogezegd’ een heel pakket van maatregelen om de activiteitsgraad te verhogen. Er staan ook maatregelen in die daar helemaal niets mee te maken hebben, zoals het uithollen van de wet-Renault. Het is voor de meerderheid van de militanten onverteerbaar dat socialistische partijen daar aan meedoen."
"Deze motie werd ook unaniem gestemd. Dat wijst er werkelijk op dat ze door de overgrote meerderheid van onze militanten gedragen wordt. Het ongenoegen zit zeer diep en het lijkt wel of de SP.A niet beseft wat ze hebben uitgestoken. Dat gaat hen nog jarenlang achtervolgen."
-- Vakbonden hebben toch een politiek relais nodig. Als vakbond voer je actie voor concrete eisen en platformen, maar die moeten toch een politieke vertaling krijgen. Zeggen jullie dan dat dit niet meer nodig zou zijn?
"Ik moet echt teruggaan tot 1998 (de wet-Renault) om positief wetgevend werk te vinden op sociaal vlak. Het wordt steeds moeilijker om het onderscheid tussen de liberalen en de socialistische partijen te ontdekken.
Er was op de betoging van 28 oktober een spandoek met daarop SP.A blauw. Dat kan dan wel ludiek geweest zijn, het is wel de reactie die steeds weer terugkomt.
Je moet jezelf toch de volgende vraag stellen als vakbondsmilitant. Zijn het SP.A en de PS die onze visie een politieke vertaling geven en naar voor duwen? Of doen zij precies het omgekeerde?
Waar staan we vandaag? Kan het ABVV via de SP.A zijn visie politiek vertalen? Of lopen we niet steeds meer het risico dat de SP.A het ABVV
tracht voor haar kar te spannen? Bovendien is die kar steeds minder rood en steeds blauwer."
-- Vinden jullie dat je politieke partners moet gaan zoeken in de verschillende politieke partijen?
"We willen dat er niet langer een exclusieve band is met de socialistische partijen. Het BBTK in Brussel-Halle-Vilvoorde heeft op dat terrein een traditie. Wij gaan steeds het debat aan met alle linkse partijen.
Voor ons is dit ook belangrijk om het gevecht tegen extreemrechts te voeren. Volgens Xavier Verboven richt de SP.A zich steeds meer tot de
middenklasse. Precies door het feit dat nagenoeg alle politieke partijen zich concentreren op het ‘politieke midden’ wordt de arbeidersklasse
blanco gelaten. Daardoor scoort het Vlaams blok ook zo goed bij de werkende mensen. Iedereen die zich links noemt, moet zich vandaag in de eerste plaats richten op die klasse, men mag die niet links laten liggen."
-- Is het dan wel zo slim om als vakbond te zeggen dat beter afstand neemt van de SP.A en de PS. Je geeft toch net het omgekeerde signaal op die manier.
"Wij willen vandaag de SP.A en PS niet meer als bevoorrechte partner. Er moeten of alternatieven komen, of de SP.A en PS moeten veranderen van standpunt en visie. We zien de socialistische partijen steeds meer naar rechts opschuiven. Het is natuurlijk een noodkreet omdat we denken dat er dringend werk moet gemaakt worden van een links alternatief.
De socialistische partijen voeren vandaag een liberale politiek. Het generatiepact dat is grotendeels het VBO masterplan. Het kan toch niet zijn dat wij als ABVV een dergelijke blauwe politiek achterna lopen."
-- ABVV-metaal roept nu al op tot een staking op 25 november. Ze willen de onderhandelingen wel een kans geven, maar bereiden toch al de staking voor. Gaan jullie zich dan bij die oproep aansluiten?
"We zijn misschien de linkervleugel van het ABVV, maar we zijn ook een gedisciplineerde afdeling. We volgen dus de beslissingen van ons nationaal comité. Als het nationaal comité een oproep doet om op 25 november actie te voeren, dan zullen we die zeker opvolgen. Als men weliswaar een beetje logisch blijft en er komen geen fundamentele
wijzigingen aan het generatiepact, dan zullen er nieuwe acties komen."
-- Er is nu zowel bij de SP.A en PS de wil om te komen tot een ‘betere relatie’ met de vakbonden. Dat lijkt ingegeven door een aantal opiniemakers die oproepen om te komen tot een zachte landing. Loop je als vakbond niet het risico de verrechtsing en het anti-syndicalisme op die manier nog te versterken. Ik kan me voorstellen dat de ontgoocheling bij veel leden en militanten groot zal zijn als het ABVV nu plots instemt met een akkoord waarin nog heel wat onverteerbare punten overblijven?
"Ik denk dat er beter geen akkoord is dan een slecht akkoord. Het Inter Professioneel Akkoord (IPA) werd door het ABVV vorig jaar verworpen. Dat werd ons zeer kwalijk genomen door de regeringspartijen en het ACV. Toch blijf ik die beslissing verdedigen. Als je slechte akkoorden aanvaardt, word je uiteindelijk medeplichtig. Dan wordt het natuurlijk zeer moeilijk om aan de achterban uit te leggen waar je mee bezig bent.
Voor het Generatiepact geldt hetzelfde. We mogen dat pact niet aanvaarden als dat niet essentieel verandert. Dat zou ons als vakbond zuur opbreken, en het zou kunnen leiden tot verrechtsing.
Maar ik wil toch beklemtonen dat ik helemaal niet pessimistisch ben over de toekomst. De beweging die er vandaag is, is belangrijker dan
deze tegen het globaal plan begin jaren negentig. Bij grote delen van de werkende bevolking werden er wezenlijke stappen vooruit gezet.
Men moet goed beseffen dat we nog maar aan het begin staan van de sociale afbraak. De krijtlijnen werden uitgetekend op de Europese top in Lissabon, en het gaat niet alleen over de tewerkstellingsgraad.
Eigenlijk wil men een economie naar Amerikaans model. Ze hebben die doelstellingen nog lang niet bereikt. Het is zeer hoopgevend dat er nu reeds 100.000 mensen op straat kwamen, precies omdat we weten dat er de komende jaren nog aanvallen zullen komen.
Juist daarom is het zo belangrijk dat een vakbeweging zich niet laat ketenen of muilkorven."
-- Zou het dan als vakbond echt zoveel beter zijn om wat afstand te nemen van socialistische partijen?
"Ik ben daar absoluut van overtuigd. Die partijen hebben het ABVV lang gebruikt om kiezers te leveren. Als ze daar niet meer zo zeker van zijn,
dan gaan ze misschien grotere inspanningen leveren om die kiezers te winnen."
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Vande Lanotte liegt
Humo Lezer, 12/11/2005 – 21:05
Gelezen in Humo:
Rudy Schier, voormalig ABVV-hoofddelegee van gesloten FCI, Mechelen: "Vande Lanotte liegt. Wij leveren al 30 jaar in, maar één groep nog nooit: de 160.000 rijkste families, en daarover spreekt uw partij nooit. U bent geen socialist, aan de poort zullen de arbeiders u wegjagen. ABVV moet breken met SP.a en andere linkse politieke samenwerkingen of allianties aangaan."
arbeiders en politieke partijen
vanoel, 13/11/2005 – 22:28
Jazeker ,de arbeiders moeten zeker uitkijken naar andere politieke formaties om hun belangen te verdedigen,zowel de SPA voor de ABBVers als De CDNV voor de ACVers zijn voor die arbeiders waardeloos.Blijven over , de overal in de strijd aanwezige PVDA en de eerder brave maar naar het generatiepact toe, toch een goed standpunt innemend GROEN.De arbeidersstrijd blijft echter in dit alles cruciaal om de sociale afbraak te stoppen.