Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuw bewijsmateriaal op VRT-journaal tegen Bahar Kimyongür blijkt manipulatie

Nieuw bewijsmateriaal op VRT-journaal tegen Bahar Kimyongür blijkt manipulatie

BRUSSEL -- Er is nieuw bewijsmateriaal opgedoken tegen Bahar Kimyongür, de jongeman die terecht staat in de zaak rond de Turkse organisatie DHKP-C. Dat moest toch blijken uit het verslag in de nieuwsuitzendingen van de VRT en ook uit een artikel in De Standaard. Beide media verwijzen naar een foto waarop Bahar staat met een bazooka op zijn schouder. De VRT toonde de foto zelfs in alle avondjournaals. Alleen kreeg de kijker geen achtergrond bij de foto.

“Het openbaar ministerie noemt de DHKP-C een terreurorganisatie die de Turkse staat wil omverwerpen. Dat moet ook blijken uit een foto van de woordvoerder van de organisatie in België met een bazooka.” Zo klonk het op het VRT-journaal. In De Standaard ging het zo: “Hij [Bahar Kimyongür] beweert dat hij zelf nooit geweld gebruikte. Het openbaar ministerie liet wel nog een aantal rapporten van de Staatsveiligheid aan het dossier toevoegen. Die rapporten toonden onder meer hoe DHKP/C-woordvoerder Bahar Kimyongur een bazooka op de schouder torst.”

De media laten uitschijnen dat het gerecht eindelijk een 'smoking gun' gevonden heeft. Een foto van actievoerder Bahar die klaar staat om een aanslag te plegen. Allen blijkt het hier om een manipulatie van de federaal procureur te gaan. De foto werd in september 2002 genomen tijdens een bezoek aan Libanon naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de slachtpartij in Sabra en Shatilla. Kimyongür bezocht een familie in het kamp Ayn al Hilwe. “Voor de grap heb ik daar een bazooka, een verroest museumstuk dat daar aan de muur hing in een huiskamer even vastgenomen”, reageert Kimyongür die zich ergert aan de manier waarop de VRT de foto kritiekloos overnam. De foto zegt hoogstens iets over de humor van Kimyongür, maar niets over de concrete plannen die hij zou hebben om deel te nemen aan de gewapende strijd.

Bij wijze van grap stuurt cultuurfilosoof Lieven De Cauter een andere foto van Bahar en zijn twee jaar jongere broer rond, beiden gewapend. De broer van Bahar is momenteel humanitair werker op missie in Haïti voor Artsen zonder grenzen. De foto werd genomen in ... Walibi op 18 juli 1982.

Kimyongür werd in eerste aanleg en in beroep veroordeeld. Beide veroordelingen werden door het Hof van Cassatie ongedaan gemaakt.

liban 2002.jpg

De foto die getoond werd tijdens het VRT-journaal: Kimyongür met een museumstuk in een Palestijns vluchtelingenkamp in 2002

walibi 1982.jpg

Walibi, 1982 (links Bahar, rechts zijn jongere broer)

"Niet kritiekloos"

Caroline Van den Berghe, verantwoordelijke verslaggever bij de VRT, verdedigt zich zaterdag in De Morgen:

"Deze foto wordt als bewijsmateriaal opgevoerd in het proces. Daarom laten wij hem zien." Van den Berghe is het er zeker niet mee eens dat de foto 'kritiekloos' is overgenomen.

Niet kritiekloos? Kijk het videootje van het nieuwsitem zelf na:

Vrtnieuws

rechtzetting?

Vermits de hoax onweerlegbaar is moet de VRT onmiddellijk de fout corrigeren in het avondjournaal. Indien niet is dit een bewijs van hand-en spandiensten aan de staatsveiligheid.

dat krijg je

als journalisten nog nauwelijks de tijd krijgen om dossiers te beheersen. De staatveiligheid of procureur stopt hen iets in de handen, ze gaan ervan uit dat dat wel een betrouwbare bron zal zijn, ....

Even dubbel checken, voorleggen aan de betrokkenen, .... daar is gewoon geen tijd meer voor.

Maar ze zouden het bij VRT beter ook gewoon zo zeggen. "Ja we gingen in de fout, maar dat komt ervan als wij steeds maar moeten besparen."

Goede journalisten zouden ondertussen ook al mogen weten dat gerecht, procureurs een staatveiligheid ook geen 100% betrouwbare bronnen zijn. Maar het stuk waar hierboven wordt naar verwezen is gewoon *zeer* tendentieus.

Twijfelacthig

Beste vrienden,

Ik denk dat de basis van de kritische en objectieve methode bestaat in beide partijen te ondervragen. Caroline Van den Berghe had minstens mijn advies kunnen vragen over deze nieuwe manipulatie van de openbare minister (alias Mr Danger). In het verleden heeft ze altijd me geïnterviewd. Daarom heb ik haar huidige houding heel verwonderlijke gevonden. Sorry voor mijn nederlands.

Tags