Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ophef over maanden oud Tv-Brussel interview

Ophef over maanden oud Tv-Brussel interview

Het optreden van de Nederlandse journalist Arthur van Amerongen op TV-Brussel zorgt voor nogal wat deining. Deze wat gefrustreerde oorlogscorrespondent schreef een alarmerend boek over de moslims in Brussel. “Omdat je moet luisteren naar alle meningen” (dixit de hoofdredacteur van TV-Brussel), mocht van Amerongen het ook even komen uitleggen in de studio. Maar het liep grondig fout. Van Amerongen kwam twintig minuten voor hij live op antenne moest de studio in gestrompeld met een stuk in zijn kraag. Om zich onder te dompelen in de leefwereld van de Brusselse moslims had van Amerongen acht maanden niet gedronken, zo vertelde hij even later aan de TV-Brussel-journalist die zich op dat moment wellicht afvroeg waarom van Amerongen net dat moment had uitgekozen om de schade in te halen. Van Amerongen was toen al een stuk opgeschoten met zijn wereldrecordpoging gemeenplaatsen en racistische bon mots uitspuwen in één interview.

Het interview dateert van 13 augustus, in volle komkommertijd, maar blijft voor ophef zorgen. De antiracismebeweging Mrax (Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme, et la Xénophobie) liet vandaag weten dat het bij de Raad voor Journalistiek klacht gaat indienen. Daarnaast overweegt Mrax ook juridische stappen. Een lange lijst onderzoekers van de UCL en de ULB schreef vandaag een brief naar Tv-Brussel waarin ze een recht van antwoord eisen (zie bijlage onderaan). Het interview trok hun aandacht omdat het voor de tweede keer opdook op www.dailymotion.com. De eerste keer was het weggehaald op vraag van Tv-Brussel.

De critici vinden dat de journalist te weinig weerwerk bood. Of dat zo is, kan je zelf nagaan: op de website van de Mrax vind je een transcriptie van het interview. Ze vinden het ook niet kunnen dat Van Amerongen werd aangekondigd als de journalist die infiltreerde in de Marokkaanse gemeenschap van Brussel. Daar hebben ze wel een punt. Wie dat woord gebruikt, roept meteen een sfeer op van geheimzinnigheid en illegaliteit. Hoe doe je dat ook, infiltreren in een gemeenschap? In een stad? Ik heb jaren in Molenbeek gewoond, maar nooit het gevoel gehad dat ik aan het infiltreren was als ik een brood kocht bij de Marokkaans-Belgische bakker of als onze buur zijn mening gaf over het aanhoudend slechte weer van de voorbije zomer.

Spijtig natuurlijk dat net Tv-Brussel zoiets moet overkomen. De zender doet best wel moeite om kleurrijk te berichten over de hoofdstad. Alleen is de verdediging van de hoofdredacteur wat zwak. “We hebben het recht om dergelijk iemand aan het woord te laten”, klinkt het. Het recht om iemand racistische praat te laten verkopen en te beledigen, is niet meteen een recht waar je trots op moet zijn.

Dossier van onderzoekers en professoren

christophe

Gepost door christophe
13.11.2007

Tags