Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dag van de download

Dag van de download

Belgisch internet is te duur in vergelijking met onze buurlanden. Vooral op gebied van dataverkeer, hoeveel iemand kan downloaden per maand, hinken we achterop. Op 30 december voert de nationale vereniging voor Telecom- en InternetKlanten (TIK) hiertegen actie.

Volgens TIK is het grote probleem een gebrek aan concurrentie binnen de Internetsector. Er zijn 2 leveranciers die bijna alle lijnen in België bezitten. Zo zijn alle telefoonlijnen in handen van Belgacom en kunnen kleinere leveranciers deze lijnen afhuren van Belgacom waardoor het heel moeilijk is concurrentieel te zijn. Telenet, die op zijn beurt 2/3 van de Vlaamse kabellijnen bezit weigert zelfs zijn lijnen af te huren aan kleinere leveranciers. Waardoor concurrentie op de Vlaamse kabelmarkt zelfs niet bestaat.

De datalimieten in België voor een standaard verbinding liggen op 10-12GB per maand, in vergelijking met onze noorderburen is dit inderdaad lachwekkend laag, na wat opzoekingwerk is Internet zonder datalimiet in Nederland al zo goed ingeburgerd dat men op de website van de leverancier helemaal niet meer spreekt van een datalimiet.
De vraag van de klant is dan ook waarom dit in België onmogelijk is?

Wel wil TIK nog toevoegen dat ze geen voorstander zijn van een limietloos Internet. Dit zou namelijk vroeg of laat tot technische problemen leiden.
Waar wel voor gestreefd wordt zijn hogere limieten die regelmatig aangepast worden naar de behoeften van de klant en dit voor een redelijke prijs natuurlijk.

De stelling dat iedereen die over zijn datalimiet treedt illegaal software download is ook snel van tafel geveegd. “Bij de grote leveranciers kan je stellen dat de limieten niet meer van deze tijd zijn. Al vinden deze leveranciers van wel zal het niet lang meer duren of heel wat mensen zullen deze beperkingen voelen. Kijk maar even naar de gemiddelde groottes van hedendaagse video streaming, demo’s, … De limiet vliegt er letterlijk door”. Aldus een anonieme deelnemer.

“Het Internet voor een dag stilleggen is ook niet de bedoeling van deze actie, het is een symbolische actie waarmee aangetoond wordt dat het ook voor de gewone internetgebruiker niet moeilijk is om zijn/haar limiet te overschrijden.” De bedoeling hun actie is namelijk dat alle deelnemers op 30december hun downloadkraan openzetten en massaal beginnen downloaden. Hiermee wordt aangetoond dat het in België perfect mogelijk is je maandlimiet in 1 dag op te downloaden.

Wie interesse heeft mee te werken aan deze actie kan alvast even gaan kijken op www.dagvandedownload.be

Internet is duur

Zelf heb ik Telenet Comfortnet. 1G per maand voor 30€. Dat het traag is daar kan ik nog mee leven. Maar 1G per maand is belachelijk weinig. Gisteren heb ik mijn computer geupdated. Nee geen illegale software, gewoon de updates van MacOS, iLife e.d.. Dat moet je regelmatig doen. Ik heb gisteren 449Mb verbruikt. Dat betekent dat ik binnen enkele dagen tegen tragere snelheid zal moeten surfen als met een gewone telefoon. Telenet zegt wel dat je dan terug valt op de zelfde snelheid als een gewone telefoon lijn. Mijn ervaring is dat het veel trager is. Een mailbericht openen met Hotmail duurt dan een eeuwigheid. Skypen (enkel voice) gaat met horten en stoten. (dit gaat wel prima over een gewone telefoonlijn) Ik vind 30€ p/m meer dan voldoende en wens niet meer uit te geven.

Maar uiteindelijk is dit een luxeprobleem. Voor mensen die onder de armoedegrens leven, is ook die 30€ teveel. Velen van hen zijn dan ook uitgesloten van het internet. Die hebben soms wel een computer, maar internet kan er niet af.
De regering had enkele jaren geleden een actie, je kon voor 1000€ een PC hebben en internet (voor een jaar dacht ik) Er hebben niet veel mensen onder de armoede grens van kunnen genieten.
Een minimum internet aansluiting zou, in deze tijd, een recht moeten zijn en gratis beschikbaar voor iedereen. Zonder dat je hiervoor naar de bib moet.
Ik mis dit in de 'dag van de download actie.

Voor alle duidelijkheid...

In de uitgebreide beschrijving van de actie staat wel degelijk
"De gebruikers willen van de datalimieten af, meer concurrentie en betere tarieven voor hun breedband-internet.
[...]
Wat in België als "light" breedband abonnement verkocht wordt, heeft over het algemeen een belachelijk lage datalimiet en is uitermate duur in vergelijking met de tarieven in onze buurlanden. Gebruikers worden zo verplicht om over te stappen naar een duurder abonnement of volume bij te kopen om hun beveiligingsupdates te downloaden of om digitale foto's en video's te uploaden. Meer datavolume, over de gehele productlijn, helpt niet alleen de "extreme grootverbruikers", maar verlaagt ook de drempel tot internet als we dit toepassen op de "light" producten!"
http://dagvandedownload.be/nl/waarom-dag-van-de-download

Neem aktie tegen duur internet

Internet is in Belgie veel duurder dan in de omringende landen. Belgacom en Telenet zullen hun tarieven niet verlagen tenzij ze ertoe gedwongen worden.

Als de politiek hier niet aan wil meehelpen dan is de enige mogelijk massaal overstappen naar goedkopere providers.

Steun de petitie op internetmoetgoedkoper.be