Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwjaar in Antwerpen... Gezellig of helemaal niet?

Nieuwjaar in Antwerpen... Gezellig of helemaal niet?

Nieuwjaar dat gevierd wordt in Antwerpen. Dat betekend een massa volk,... Aangezien het mezelf ontbreekt wat "nieuwjaar vieren" nu juist inhoudt, dacht ik om dan maar eens wat rond te wandelen, rond te kijken en hier en daar een fototje te trekken. Vergezeld door 3 mede fotografen gingen we op pad,...

20:30: Alles is nog heel rustig in de Koekestad.De stilte voor de storm,...

Hier en daar komen er al mensen afgezakt naar de Grote Markt,maar eigenlijk is het hier algemeen rustig.

Met 4 wandelen we wat rond,gaan iets drinken,wandelen nog wat rond,en splitsen rond 23:45 op om het vuurwerk te fotograferen,...

Om 00:00 barst de massahysterie los,...Iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar,er wordt gekust, de één met wat meer tong dan de ander,champagnekurken vliegen in het rond,en iedereen is blij.

Ik vraag aan de mensen achter mij, waarom ze nu zo blij zijn;"Awel voor het nieuwe jaar hé!"Erg verduidelijkend is dit voor mij niet,..

Dan maar een beetje verderop.Een hoop jongeren."Waarom wij blij zijn?Nen avond ne keer goe het varken uithangen en goe zuipen!"
Ook heel verduidelijkend.

Na 20 minuten is het vuurwerk afgelopen en probeer ik een weg terug te vinden richting Grote Markt.Vanuit het luchtruim vliegt er een knalbommetje tussen de mensenmassa.Ik ben op slag doof voor 10 minuten en er ontstaat ambras tussen enkele omstaanders en diegenen die het knalding hebben gegooid.Het nieuwe jaar is 25 minuten aan de gang en er is al ruzie,...

Dan maar via enkele trapjes achterom door richting de Grote Markt.
achter het stadhuis worden enkele jongeren tegen de muur geplakt door de politie.Geroep, gebrul,weer ambras,...

Ik probeer terug aan het standbeeld van Brabo te geraken, waar we terug hadden afgesproken om 00u45,maar ik zit vast, geplet tussen een wriemelende massa van armen,benen en wijdopen keelgaten.

Ik vraag daar nog eens aan iemand waarom hij nu blij is dat het nieuwjaar is;"Awel,gewoon,..tis een nieuw jaar!"Ook erg verduidelijkend.

Van iemand anders krijg ik de wedervraag waarom ik deze vraag stel?Simpel,ik weet gewoon niet wat er te vieren valt,...de oorlog in Irak duurt voort,in Afrika sterven nog altijd mensen aan hongersnood, het klimaat warmt op, er zijn nog altijd daklozen,...en of ik de rij verder moet afgaan?

De man kijkt me met grote ogen aan."Is dat waar jij nu aan denkt?"Ja, en nog veel meer,...

Na veel gefriemel geraak ik terug aan Brabo.Die moet het toch koud hebben, in zijn adamskostuum,...

Het fotografengroepje is terug bijeen en we wandelen terug wat rond.
Mon haakt als eerste af na een tijdje, gevolg door Jean-Paul.

Francois en ik blijven over.We passeren een hoopje kots. Ook dit is blijkbaar nieuwjaar, eerst je maag vol eten, daarna een hoeveelheid alcohol,en voila,wat er vanonder niet uitkomt, komt er vanboven wel uit.

IMGP0511.JPG

Een zijstraat van de Grote Markt:Een vechtpartij waar 6 mensen zijn bij betrokken.Mep ginder, mep daar,iemand tegen de grond, nog wat stampen , nog wat meppen...Ik zie er van af om te gaan vragen wat zij van nieuwjaar vieren denken,...

Een beetje verder aan de kathedraal.Een koppel. de dame geeft haar vriend de wind vanvoren,...weeral ambras.

De Kloosterstraat:hetzelfde.

Op de hoek van de Korte Nieuwstraat;iemand wordt afgevoerd met een ambulance.De tram passeert en enkele jongeren beginnen tegen de tram te stampen en schelden de jongeren op de tram uit voor "vuil makakken".

Ik krijg sms'jes:"Een vredevol Nieuwjaar toegewenst".
Ik stuur sms'jes terug:"Een Nieuwjaar toegewenst met positieve gedachten".Al is mijn gemoed ondertussen toch wel beneden alle peil.

Tijdens het wandelen probeer ik niet te struikelen over flessen,glazen(al dan niet in scherven vaneen),bekers,blikjes en ander troep; Enkelen voetballen met de rondslingerende flessen,anderen maken de stapel flessen die er al liggen nog groter.Blijkbaar hoort bij nieuwjaar vieren het er ook bij, dat iedereen alles maar op de grond kiepert.

De Groenplaats:vanuit een café vliegen enkele flessen tot op de Nationalestraat.

De Hoogstraat:We passeren veel mensen, maar enkelen lopen toch wel heel raar zig-zag.Anderen stappen niet meer, maar hangen als een schotelvod rond de persoon die als kapstok fungeert.

Francois houdt het voor bekeken aan de Grote Markt.Daar wordt net iemand afgevoerd met een MUG.

IMGP0580.JPG

Ik blijf alleen achter en wandel nog wat rond.Ik wandel richting Lange Koepoortstraat en wordt bijna ondersteboven gelopen door een horde agenten.Die crossen richting Grote Markt.Ik kom op de Kaasrui terecht.Weeral koekebak in de koekestad.Enkele mensen worden opgepakt.
Ik trek 2 foto's,waarop een agent vraagt wat de bedoeling ervan is.Ik zeg dat ik de essentie van "Nieuwjaar vieren" probeer te vatten,maar een antwoord weet hij er ook niet op.

Een andere agent bijt mijn neus er bijna af.nog 1 foto en mijn camera kan in beslag genomen worden.Ik wens hem een gelukkig nieuw jaar en wandel verder.

IMGP0606.JPG

Ondertussen is het 04u50.De Grote Markt ligt er bij als een slagveld.Alsof er een paar vuilnis containers zijn uitgekapt....

Ik hou het voor bekeken.

Onderweg naar het Concienceplein ligt er een jongeman tegen de grond."Ca va?" "Ja, kzen alleen zat".

IMGP0631.JPG

Een beetje verderop draait iemand een bloembak ondersteboven;stampt nog een keer tegen het ding en zet het daarna op een lopen.
Ik vraag me af wat de plantjes hem hebben misdaan?

Aangekomen op de Rooseveltplaats begint het te motregenen.En het begint ook letterlijk motten te regenen.Een buschauffeur van De Lijn gaat op de vuist met een jongen.Deze laatste doet na enkele seconden een uitgebreid bodemonderzoek en druipt af met een bebloede mond.
Op de zijkant van de bus staat mooi te lezen:"Gelukkig Nieuwjaar",...wat een "feest bus",..

Ik kom aan op mijn slaapplaats.Ik heb eigenlijk veel zin om achterstevoren in mijn slaapzak te kruipen,...Ik vraag aan mijn hond wat hij vindt van Nieuwjaar,...ik krijg een enorme zucht als antwoord.

eindelijk!!!

eens een mooi en eerlijke reportage over de hypocrisie van Nieuw jaar massa hysterie ;)

nieuwjaarconferance?!

Geert Hoste's nieuwjaarsgroet gezien.
Grappen en grollen zonder veel pijn.(hoop ik).
Dit is net zogoed al doet het wel pijn.
Aan de smoel van den ontvanger.
Toch ook wel aan het hart van deze lezer.
Ja, je mag voor mijn part Irak en ons "nieuwjaarsgeluk " op één rij zetten.
We doen ons best.
Beweer ik met stelligheid.
Verder geen commentaar.
Als uitsmijter toch de verslagge(e)ver(ster) feliciteren om zoveel moed in het oorlogsgebied. Mooi.
Ma ja, de staad das van A?

Leo

ook Leo 2 doet zijn duit in het zakje

waarom ik er niet was, ik ken deze massa-hysterie al verschillende jaren, ik vind het wel moedig van jou om er toch naar toe te gaan!

de onverdraagzaamheid onder de mensen is blijkbaar nog meer toegenomen, wat ben ik blij dat ik er bewust dus, niet was!

vanmiddag was ik in een café, en daar stond ook een man uit zijn nek te kletsen; het kwam er op neer dat hij zei voor gevangenen geen rechten, en waarom niet dacht ik! Moet je zomaar alle gevangenen over dezelfde kam scheren.

als ik hem nu zou uitgedaagd hebben en hij had mij geslagen waarvoor hij hopelijk, in de gevangenis was beland, dan had ik hem toegesnauwd: "mijnheer voor U geen rechten in de gevangenis...", eens zien hoe dat zou voelen.

Maar met haat los je natuurlijk niks op, en dan ben ik net hetzelfde aan het doen! soms kost het mij moeite mijn haat te onderdrukken tegenover mijn domme medemens(die vent bedoel ik dan) en al die Nieuwjaarvierders

Zin van Nieuwjaar vieren

Prachtige reportage en grappig verteld. Ik heb ervan genoten, het is of ik het voor mij zie gebeuren. Zelf vind ik elke reden goed om te feesten, dus ook nieuwjaar. Ik heb alleen een ander idee van wat feesten is.
Daar drinken we op ;-))

@Leo 2 :-)

Leo,ik denk dat "domme medemens" niet het juiste woord is,...Veel meer heeft het te maken met onwetendheid,en niet verder nadenken,dan je neus lang is,...

@Luc: Ik heb nagedacht over je woorden.."Alle redenen zijn goed om te feesten".
Als je wil is het idd. elke dag feest. (Kijk naar de natuur, die is er gratis !!! :-)en zo mooi,(voor zolang ze er nog is natuurlijk)).

Maar er is feesten en het gezellig houden, en het ander soort "feesten" waarbij ik me grote vraagtekens stel....en ja, ik ben cynisch,ik weet het,....:-)

gezelligof niet

dat was spannend, ik voelde zo de sfeer van die nacht
spijtig dat er zo weinig foto's zijn
ik zou graag flitsen zien van die nacht
denk dat het wel bangelijk is om met je toestel rond telopen en foto's tenemen zonder zelf een fruitkorf als nieuwjaar tekrijgen

Zwartkijker ! Blijf gewoon

Zwartkijker ! Blijf gewoon thuis zou ik zo zeggen... Niks beter te doen dan kots te fotograferen...?

Lach eens, deel eens een schouderklopje uit of geef een compliment. Vertel in je oh zo fantastische verhaal mss eens wat er beter zou kunnen gebeuren. Kritiek geven is altijd gemakkelijk vriend.

*zucht*

weet je, je kan ook zo kijken naar het leven in het algemeen.
wat heb je daaraan, bekijk de goede kant ervan, het gelach, de koppels die vormen, mensen die de nacht door dansen, al die stress die aan de kant gaat voor een globaal feest... aan die lijst kan men blijven toevoegen.

raar hoor zo het slechte te zoeken in een van de goede dingen in het leven.

Waarom zou je jou negativiteit willen doorvoeren naar andere mensen?

ik heb op nieuwjaren gedanst gekotst gevreen gevallen en gelachen, maar ik heb mij altijd geamuseerd en toegevoegd aan het geluk van anderen.

misschien moet je je eigen negatieve inbreng eens goed in de spiegel bekijken.

mijn raad: ga morgen op zoek naar het positieve ;)

Gelukkig nieuwjaar aan jan en alleman!