Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Werknemers Ford Genk staken voor meer loon en vaste contracten en tegen hoge werkdruk

Werknemers Ford Genk staken voor meer loon en vaste contracten en tegen hoge werkdruk

GENK -- Het begon donderdag bij de middagploeg. Die legde rond 17 uur spontaan het werk neer. De arbeiders eisen een loonsopslag van 1 euro, maatregelen tegen de hoge werkdruk en vaste contracten voor de tijdelijke werknemers. De andere ploegen volgden. Een verzoeningsvergadering leverde voorlopig weinig op. De gesprekken worden zondag verdergezet.

fordstakingkoopkracht.jpg

Aan de ingang van de fabriek in Genk is weinig te merken van de staking. Geen piket en de meeste arbeiders gaan ook gewoon naar binnen. Maar gewerkt wordt er niet. Om 14 u komt de namiddagploeg toe. Het was die ploeg die een dag eerder het werk had neergelegd. “Plots stopte iedereen met werken. We gingen daarna naar de refter en daar werden de eisen geformuleerd”, beschrijft Zafer het begin van de staking. Hij werkt zelf als tijdelijke kracht en de roep om een vast contract staat dan ook helemaal bovenaan zijn verlanglijstje. “Ik werk hier al meer dan anderhalf jaar met een tijdelijk contract. Nu heb ik een contract tot 2011. In totaal zal ik dan vijf jaar zonder vast contract gewerkt hebben. Dat is een zeer onzekere situatie.”

Toch ligt ook Zafer wakker van de hoge werkdruk. Letterlijk zelfs. “Ik heb hier al mannen zien huilen omdat ze het ritme niet aankunnen. Zelf heb ik rugklachten, maar ik ben altijd blijven werken.” Bij zijn collega Wilfried staat koopkracht centraal. “We werken hier al zolang zonder serieuze loonsverhoging. Ja, de indexaanpassingen krijgen we. Maar een echte grote opslag is van '91 geleden. Als ik mijn loonbrief vergelijk met die van tien jaar geleden, zie ik weinig verschil. Maar ondertussen is alles wel veel duurder geworden.”

Patrick werkt in de vroege shift. “Gewerkt hebben we niet, nee. Maar ondertussen weten we ook niet goed wat er volgt.” Toch denkt hij wel dat er een loonsverhoging in zit. “De kranten staan vol over de winsten die ze maken. Blijkbaar hebben ze dan toch geld.” Algemeen directeur Guy Martens van Ford Genk waarschuwt ondertussen voor de gevolgen van de staking. Maar aan de poort zijn ze daar niet echt van onder de indruk. “Door grote inspanningen te doen hebben we de modellen binnengehaald. En die modellen doen het goed. Er is dus wel wat mogelijk”, aldus Patrick.

arbeiders de les lezen.

De verantwoordelijkheid word in de schoen geladen.
Zij die zorgen voor ons.
Arbeiders,landbouwers,...
De top loodzwaar,de basis verarmend en tot slaafse arbeid gedwongen.
Wie doet er wat aan?
Tenzij de arbeiders zelf.
Opkomen voor hun rechten.

Leo

"Door de staking bij Syncreon ligt de productie bij Ford Genk en de drie andere toeleveranciers sinds maandagmiddag stil. Dat zorgt voor economisch verlies en voor de nodige productieachterstand. Omdat de productie bij Ford Genk stelselmatig opgedreven wordt en er al heel wat extra productiedagen ingelast zijn, wordt het geen gemakkelijke oefening om de productieachterstand weer op te halen. Bij Ford-toeleverancier Syncreon worden behalve deurpanelen en uitlaten ook de bodembekabeling gemaakt voor de wagens die bij Ford Genk worden geassembleerd". (TVP)
BELGA (BELGA)

Waanzin

"De Limburgse werkgeversorganisatie Voka-Kamer van Koophandel roept intussen de toeleveranciers op om met 'de waanzin' te stoppen en Ford Genk niet langer te 'gijzelen'. Voka-Limburg maakt zich naar eigen zeggen ongerust over de groeiende sociale spanningen bij de toeleveranciers van Ford en hoopt dat de vakbonden de situatie onder controle kunnen houden."

Knack

index

ik weet niet goed wat ik moet denken van die stakingen. ik sta natuurlijk volledig achter de vakbonden en ze zullen wel weten wat ze moeten doen, maar ...
is de index niet het instrument om de koopkracht te behouden? moeten cao's niet worden nageleefd (sociale vrede)?