Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het terrorismeproces dat er geen was

Het terrorismeproces dat er geen was

ANTWERPEN – Donderdag 7 februari omstreeks 10u00 startte de slotact van het proces van de zeven DHKP-C leden, in het Hof Van Beroep te Antwerpen. De aanklacht luidde: het vormen van een criminele organisatie en terroristische groepering. Het was reeds de derde maal dat de zaak voorkwam. Eerder veroordeelde het Hof van Beroep in Gent hen wel voor terrorisme.

De voorzitter Stephaan Libert verklaarde bij aanvang dat het hof “niet de mogelijkheden, noch de bevoegdheden” had van een internationaal strafhof. De vraag was dus of het DHKP-C effectief een terroristische organisatie was. De fel gecontesteerde terrorismewetgeving in ons land werd daarbij strikt geïnterpreteerd en er werd geen rekening gehouden met buitenlandse elementen.

In de beklaagdenbank zaten Musa Asuglu, Sükriye Akar en Bahar Kimyongür. Dursun Karatas, Zerrin Sari, Kaya Saz en de nog steeds voortvluchtige Fehriye Erdal werden vertegenwoordigd door hun advocaat.

Vrijspraak
Om 16u00 viel het uiteindelijke verdict. De zeven leden van het DHKP-C werden vrijgesproken voor het vormen van een criminele organisatie en terroristische groepering. Het hof veroordeelde Asoglu tot drie jaar cel met uitstel, Saz tot 21 maanden cel met uitstel en Erdal tot twee jaar cel met uitstel. De drie moeten ook 1.239 euro boete betalen. Sükriye Akar, Dursun Karatas, Zerrin Sari en Bahar Kimyongür werden over de hele lijn vrijgesproken. Ondanks de eerdere vraag van de voorzitter om bij de uitspraak “geen tekenen van goedkeuring of afwijzing te tonen” werd het arrest op luid applaus onthaald.

Reacties
“Dit is een overwinning voor iedereen die voor democratische rechten en vrijheid vecht,” zegt Musa Asuglu. “Maar die strijd stopt voor ons niet hier. Zolang die rechten er niet in Turkije zijn gaan wij door. Wij willen wel iedereen bedanken die hier in België solidair met ons is geweest. Ik hoop dat Erdal deze kans ook kan gebruiken om terug te keren. Niemand mag de rest van zijn leven ondergedoken blijven, opgejaagd als een dier,” aldus Musa Asuglu.

“De beslissing van het Hof vandaag was correct en integer,” zegt Bahar Kimyongür. “Iedereen hier vandaag heeft duidelijk stelling genomen tegen de terrorisme wet, de Bush-doctrine en zijn Belgische vertegenwoordiger federale procureur Johan Delmulle. Ik ben zeer gelukkig dat twee jaar van strijd nu achter mij liggen. De democratie en de rechtstaat hebben vandaag gezegevierd, ik hoop dat dit een sensibilisering van de publieke opinie tot gevolg heeft,” zegt Bahar Kimyongür.

“De terrorismewet betekent een gevaar voor de vrije meningsuiting en het activisme van burgers en organisaties,” zegt Sükriye Akar. ”Daarom ben ik blij dat het recht het vandaag heeft gehaald. De Belgen mogen nu hopen op recht en vrijheid.”

Omdat"mensen"belangrijk zijn;Herken je deze?

Toen er sprake was over het maken van de anti terrorismewetten; was ik actief rond vluchtelingen.
Ik herinner me dat mensen me waarschuwde:"pas maar op jij".
Antwoord:"Ik kom op voor mensen die zwak staan in de samenleving en die verdienen een stem."
Wel, als rechtspraak de kant kiest van "de mensen"kun je inderdaad over vrijheid spreken.
Een gerust gevoel, dat wat je ook doet(juist of fout), kan rekenen op een doortastende en eerlijke beoordeling.
Het is bij wijze van spreken de kapstok van de democratie, die de zwaarste jassen kan dragen.
Dat geeft mensen die niet bang zijn hun nek uit te steken, een zekerheid.
Er voor uit komen wat je bent en hoe je denkt is volgens mij de enige mogelijkheid om tot een andere samenleving te komen.
Waar "vrijheden"in botsing kunnen komen met elkaar.
Ik ben dus de mensen van DHKP-C dankbaar.
Vooral Bahar Kimyongür .
Hem kwam ik het verleden meermaals tegen.
Ik beschouw hem als een integere man die het leven ernstig neemt.
Zijn medemens en het eventuele leed dat hem word aangedaan zijn als ademlucht.
Progressief Vlaanderen kan niet anders dan dit oordeel toejuichen.
Met deze wordt bevestigd dat wetten moeten gemaakt zijn VOOR “de mensen”.
Niet tegen vage gecreëerde schimmen.

Solidair,

Leo

Een stem aan de zwakkeren

Een stem aan de zwakkeren geven lijkt nobel. Nu kunnen deze mensen zelf ook wel spreken denk ik. Sta me echter toe de ballon te doorprikken wanneer een organisatie zich "Liga van de mensenrechten" noemt en diens advokaat inschakelt om organisaties vrij te pleiten die tot de tanden bewapend zijn met mitrailleurs, springstoggen en satelliet ontvangers als communicatiemiddel en waarvan bewijzen bestaan dat zij in het buitenland acties ondernamen met doden tot gevolg!!! Is dàt de oplossing om vrede te bereiken soms?? Dus, als in België ooit Osama Bin Laden oppakt wordt met op zijn appartement tonnen C4, een palet AK47's en de blauwdrukken voor Fort knox zal hij worden vrijgepleit omdat ook hij recht op vrije meningsuiting heeft en een stem mag geven aan de volgens hem onderdrukte moslims wereldwijd. En bovendien zal men niet kunnen bewijzen dat hij concrete plannen had om aanslagen in België te plegen.

En dan was er eens een onbenullige man die een website had geöpend in Belgie als protest tegen de flitspalenterruer in België. Er werden er die tijd wel wat in brand gestoken wat de webmaster enkel toejuichte nochthans riep hij nooit op dat te doen. Je kon echter wel je fotoos opsturen. Hij werd opgepakt en zat enkele maanden in voorhechtenis. Men vond echter geen enkel bewijs dat hij zelf vuurtje had gestookt. Men vond eigenlijk niks. Ze hebben hem dan maar veroordeeld voor bendevorming omdat hij zou hebben samengeschoold met de eigenlijke brandstischters, die hij nooit had ontmoet behalve via E-mail dan!!!!

Wat en contrast! En als Erdal onschuldig was, waarom ging ze lopen? Erg, heel erg en een bewijs dat België geen democratie is.

feiten zijn feiten

Het dossier was gebaseerd op leugens en politiek geinspireerd om met die mensen af te rekenen,want ze zijn tegenstander van Navo bondgenoot Turkije..Nu ze vrij gesproken zijn en u daar last mee heeft is dat uw zaak.Terloops Erdal is terecht gaan lopen.In Turkije is haar leven in gevaar.De lijst van politieke moorden en verdwijningen is ellenlang.