Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaatcampagne The Big Ask gelanceerd in Brussel

Klimaatcampagne The Big Ask gelanceerd in Brussel

BRUSSEL - Doen politici genoeg tegen klimaatsverandering? Dat is de vraag waarmee Friends Of The Earth hun campagne The Big Ask lanceren. Ze spoort mensen aan druk uit te oefenen op politici om zich achter een nieuwe en sterke klimaatwet te scharen. De campagne gaat van start in 17 landen. Radiohead-frontman Thom Yorke is het gezicht van The Big Ask.

bigask1.JPG

(Foto : Bart)

“De wetenschap is duidelijk,” zegt Martin Rocholl van Friends Of The Earth Europe. “Het klimaat verandert snel en dat zal zware gevolgen hebben. Het voorkomen van die noodlottige gevolgen zal goedkoper zijn dan ze achteraf te moeten bestrijden. We hebben de technologische mogelijkheden en, als het op de juiste manier gebeurt, zal het zelfs ten goede komen aan de economie. Er kunnen nieuwe jobs gecreëerd worden en onze energievoorziening kan veel goedkoper worden.”

Doelen
“In Europa willen mensen weten dat er iets aan de opwarming gebeurt,” zegt Martin Rocholl. “Daarom willen wij dat er jaarlijkse doelen worden gesteld om CO2-uitstoot te verminderen en dat die ook opgevolgd worden. De daling van die uitstoot zou binnen de EU met 30 % moeten dalen tegen 2020 en met 90 % tegen 2050. Jaarlijks zetten wij als doel een vermindering van 3 %. Nu is er nog tijd om geleidelijk aan te passen. Maar binnen 20 jaar zouden de maatregelen die we dan moeten nemen veel extremer zijn en zal het kostenplaatje niet te overzien zijn.”

Verantwoordelijkheid
“Global warming is een bedreiging voor alle leven op aarde,” zegt Tony Juniper, van Friends of the Earth EWNI (England, Wales en Noord-Ierland). “De temperatuurstijgingen zullen onze omgeving fundamenteel veranderen. De morele verantwoordelijkheid van de Europese Unie is zeer groot. Onze politici erkennen de problemen en ook de publieke opinie is er zich bewust van. Wij hebben de rijkdom en de technologie om de klimaatproblematiek aan te pakken.”

“Veel van onze huidige rijkdom komt voort uit een lange geschiedenis van vervuiling,” zegt Tony Juniper. “Daarom moet de EU leiderschap tonen en pleiten voor een globale verantwoordelijkheid. Er wordt nu vaak met de vinger gewezen naar nieuwe grote industrielanden zoals China en India. Zij zullen niets ondernemen zolang de EU geen voorbeeld geeft.”

Hopeloos ?
“Mensen denken vaak dat dit probleem niet in hun handen ligt,” zegt Thom Yorke. “Hoe kunnen zij hun kinderen in de ogen kijken en zeggen : 'er is niets dat ik kan doen'? Er is altijd hoop. Vanuit de basis begonnen wij signalen te geven en onze boodschap te verspreiden.”

“In mei 2005 was ik betrokken bij de lancering van The Big Ask campagne in het VK. In die periode kwam er bij de publieke opinie een groter bewustzijn over het milieu. Daarom konden we zoveel mensen overtuigen om een brief te schrijven naar hun lokaal parlementslid. Uiteindelijk is er een wetsvoorstel gekomen in het VK, The Climate Change Bill, de eerste in de wereld. Dit was een zeer positieve ervaring voor ons democratisch systeem,” meent Thom Yorke.

“Dit alleen is echter niet genoeg,” zegt Thom Yorke. “Wat ik wil is dat er een wettelijk kader geschept wordt om de klimaatverandering tegen te gaan. Zowel op nationaal als op Europees niveau. Europa kan de wereld inspireren, als oudste economie draagt zij een grote morele verantwoordelijkheid.”

The Big Ask: een vraag voor jaarlijkse emissiereducties

The Big Ask: een vraag voor jaarlijkse emissiereducties in Europa

Stuur onze e-postkaart naar de voorzitters van alle democratische politieke partijen. Het is jouw Big Ask (grote vraag) voor een sterke klimaatwet!
www.thebigask.be