Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Duizenden deelnemers verwacht tijdens jongeren-dansparade tegen onverdraagzaamheid

Duizenden deelnemers verwacht tijdens jongeren-dansparade tegen onverdraagzaamheid

GENK -- Op vrijdag 26 mei geven 350 Limburgse jongeren hun kijk op maatschappelijke thema's zoals verdraagzaamheid, racisme, vrede, gezondheid en media tijdens de Move-it- campaign-parade in Genk. In de straten van het stadscentrum worden tienduizend deelnemers verwacht. Het belooft een visueel en auditief spektakel te worden: de jongeren vertalen hun ideeën in artistieke ontwerpen op praalwagens. Ze krijgen daarbij de hulp van kunstenaars, top-dj's zoals Buscemi en van theatermakers. Het is een Rerum Novarum-initiatief van de Christelijke Arbeidersbeweging (ACW).

De parade begint om acht uur 's avonds en wordt een een uur eerder voorafgegaan door een top-dj om iedereen in de juiste sfeer te krijgen. De wagens trekken door het Genkse centrum met decors en muziek en komen even voor middernacht aan. Het eindspektakel is een vuurwerkshow in open lucht.

anotherworld.jpg

Jeroen van Lievenoogen is lid van de organisatie en hij legt uit waarom de jeugd op deze parade de doelgroep is: "Jongeren hebben geen uitlaatklep. Er zijn wel fora, maar daar hebben ze slechts met een beperkte groep contact. Deze parade is grootschalig en komt in de pers terecht: verschillende jongeren en jeugdbewegingen komen zo samen naar buiten met een sterk signaal. Het ACW koos voor thema's waarvan het noodzakelijk is dat men erover durft te praten. En de jongeren vulden de thema's zelf in. Veel groepen dienden zich aan, maar andere hebben we zelf aangesproken".

Jeroen:"Bovendien zorgen we voor een kruisbestuiving: groepen die al lang met sociale thema's zoals armoedebestrijding bezig zijn, beïnvloeden personen die niet meteen betrokken zijn, zoals een plaatselijke voetbalploeg. Alle jongeren komen dus aan bod".

genkzuid_2.jpg

Het ACW is ambitieus:de parade wil een einde maken aan onverdraagzaamheid, maatschappelijke verrechtsing, de stigmatisering van werklozen, haat tegenover buitenlanders, uitspraken als : "Zieken zijn een grote kost voor de maatschappij en jagen mijn belastingen de hoogte in" en "Holebi’s zijn abnormaal en mogen zeker geen kinderen adopteren".

Van Lievenoogen: "De verrechtsing is er in alle lagen van de samenleving, maar we merken dat zelfs jongeren -die van nature minder met politiek bezig zijn- een enorme verrechtsing kennen. Dat kan je afleiden uit uitspraken, handelingen en de moorden in Antwerpen. "Maar de parade wil ook en vooral een positieve boodschap brengen" zegt Sara, een jongere die meewerkt aan de parade: "We willen het positieve benadrukken om zo de mensen aan het denken te zetten. Een volledige mentaliteitswijzing zullen we niet bereiken, maar het is een begin. Voor Genk is een project van die omvang over maatschappelijke thema's alleszins een hele verandering. Bovendien willen we de media onder de loep nemen: sommigen laten zich enerzijds te veel meeslepen door de media, want daar zijn ze mee opgegroeid. Anderzijds kunnnen we niet zonder de media".
Sara houdt een heel goed gevoel over aan de opbouw van de parade. Tijdens het weekend brengt ze steevast een bezoekje aan het Genkse Jeugdhuis Ginsert en haar zondagen vult ze met Chiro-activiteiten. De leden van Jeugdhuis Ginsert maakten met plezier ook een praalwagen en rijden dus vrijdag mee in de parade.

loveeverybody.jpg

Jaarlijks vestigt het ACW via Rerum Novarum-activiteiten de aandacht op een maatschappelijk probleem. Het ACW- congres 'Beweging en Beleid' legt de klemtoon op 'Oog voor jong' en krijgt dankzij de parade concreet gestalte. De organisatoren vinden dat een mentaliteitswijziging eerder mogelijk is door samen dingen te doen en te tonen dan door grote theorieën te verkondigen. Hun motto is 'Geen woorden maar daden'. Daarom is er volgens hen ook een 'kick off'- en 'kick through'-moment: het samen gestalte geven aan het decor, de muziek, de dansen zorgen zo voor 'alternatieve communicatie'.

wall003_icon.jpg

Om de jongeren voldoende voeling met elkaar te laten hebben, zijn er volgens het ACW drie fasen: een 'voortraject', de parade zelf en een 'natraject'. De bedoeling van het 'voortraject' is dat jongeren van verschillende afkomst met elkaar werken aan een decor. Jongerengroepen die 'iets kunnen' worden gekoppeld aan jongerengroepen die 'iets willen leren'. De capoeira- groep van Genk geeft bijvoorbeeld workshops. Het 'kick off'- en 'kick through'-moment waarop alle meewerkende jongerengroepen zullen aanwezig zijn, is op drie maart en op vierentwintig maart. Wanneer er tijdens het 'voortraject' en de parade banden gesmeed worden tussen jongeren, kunnen zij elkaar ontmoeten tijdens het 'natraject' om dieper in te gaan op de thema's.

fotoalbum_freeyourmind.jpg

Van Lievenoogen: "De eerste voorbereidingen gebeurden in augustus van vorig jaar. De jongeren kwamen samen om te brainstormen en om een schets te maken van hun wagen. Daarna zette een bedrijf voor interieurvormgeving de schetsen in een ontwerp om. De laatste maal kwamen ze samen om de wagens te bouwen met de hulp van een artistieke coördinator en een bedrijf dat televisiedecors bouwt".

Het ACV wil jongeren van verschillende gemeentes en maatschappelijke achtergronden samen aan een project laten werken waarin ze geloven om zo het respect voor elkaars kunnen en zijn te laten groeien. De voorbije jaren was ACV-Limburg te gast in de koolmijn van Winterslag, het Limburgs Universitair Centrum en het Europlanetarium. De thema’s gingen van syndicale strijd over globalisering tot onderwijsvernieuwing in Limburg en energie. Ze lokten daarmee, afhankelijk van de doelstelling, tussen de 300 en de 3000 personen.

De hele parade-dag is gratis, ook de afterparty. Meer informatie over deze dag kan je vinden op http://www.move-it-genk.be/ en voor de afterparty op www.delite.be.

parade.jpg

blijven kloppen!!

Op de spijker.
Zeer zeker, hij gaat erin.
Niet afgeven.
De wereld is van ons.
Weg met racisten en onverdraagzame.
Solidariteit.

Succes en veel plezier, Leo